Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Румънският брак по сметка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

 

 

Двамата вечни врагове Траян Бъсеску и Виктор Понта сключиха "пакт за сътрудничество". Двамата дори се споразумяха за важните назначения на съдии. За много румънци обаче това си е чист брак по сметка.

Президентът Траян Бъсеску и премиерът Виктор Понта са едни от любимите фигури на сатиричния вестник "Кацавенчи", който често помества техни карикатури. Възможно ли е предишните непримирими врагове да са станали съюзници? "Едва ли", казва главният редактор на вестника Дору Бушку. Според него на Бъсеску и Понта не им остава нищо друго, освен да си сътрудничат. В противен случай съществува опасност от блокиране на важни закони и изпадане в политически застой, казва той.

Миналата година левите либерали на Понта се опитаха да проведат процедура по импийчмънт на президента Бъсеску. Този опит не успя, но Румъния се превърна в голямата политическа грижа на Брюксел. Политическият коментатор Мирча Василеску смята, че с пакта за сътрудничество Бъсеску и Понта се опитват да изкарат Румъния от задънената улица. "И двамата са политици на прехода. Политици на една система, където решенията се вземат зад кулисите. Те обаче са прагматици и търсят добри отношения с Европейската комисия. Тоест искат да създадат впечатлението, че действат, а не само се карат", казва Василеску.

Да не вярваш на очите си

Пактът за сътрудничество обаче дава първите плодове - Бъсеску и Понта са се договорили за разпределението на важни постове в съдебната система. Става дума за нов главен прокурор и нов шеф на антикорупционната агенция. От месеци насам има и открита процедура за кандидатстване за тези два поста, както изисква ЕК. Но премиерът и президентът просто са загърбили процедурата, твърди Георгиана Йоргулеску от неправителствената организация "Център за юридическа експертиза". "Вероятно двамата политици се страхуват, че за постовете ще се кандидатират хора, които не са по вкуса им и няма да могат да ги контролират политически. Няма друго обяснение", казва тя.

Политическите противници на президента Бъсеску му организираха процедура по импийчмънт

Главният прокурор и шефът на антикорупционната агенция ще трябва да решават съдбите на много политици и хора от бизнеса. Защото списъкът на корумпираните политици и бизнесмени е доста дълъг. Бившата Либералнодемократична партия на Бъсесеку и партията на Виктор Понта са затънали дълбоко в корупционното блато. Въпреки че през последните месеци на съд бяха изправени много функционери, мнозинството румънци смятат, че корупцията в страната се увеличава. Много румънци виждат антикорупционната агенция като средство за сплашване на противници в ръцете на политиците. Под въпрос е дали президентът и премиерът ще обърнат внимание на тези критики.

Само прах в очите?

Внезапните промени в политическия курс имат дълга традиция в Румъния. Някои дори смятат, че пактът за сътрудничество е прах в очите на Европа. За да бъде възприет насериозно, Виктор Понта има нужда от ЕС. С лъжите си и с плагиатската си докторска дисертация премиерът вече стана за смях. Трябва ли тогава да вземаме насериозно този политически спектакъл?

"По-добре не", съветва редакторът на сатиричния вестник "Кацавенчи". Напоследък изданието качва тиража си, а политическата сатира се харчи добре в Румъния. "Нашите читатели и ние в редакцията се чувстваме добре когато можем да се шегуваме с политиците. Това остава единствената форма на възмездие. Нещата стават непоносими, ако не гледаме с хумор на тях. А ако германците бяха на нашия хал, отдавна да са започнали масово да се самоубиват", твърди Дору Бушку.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional