Свободата днес и тук 03 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Умира ли Русия?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

 

 

Путин обича да повтаря, че руснаците са заобиколени от всички страни с врагове. Една от най-големите опасности обаче се крие в самата Русия: населението й се топи и, според прогнозите, тази тенденция ще продължава.

Последното преброяване на руското население от 2010-та показва, че то е спаднало до 142,9 млн. души. И ако вярваме на актуалните прогнози, то ще продължи да намалява. Според Берлинския институт за демография и развитие, до средата на века в най-голямата по площ страна на земята ще живеят само 118 млн. етнически руснаци и представители на други народности. Според прогноза на Обединените нации пък, още през 2025 година в страната ще живеят едва 120 млн. руски граждани. Неслучайно някои експерти дори говорят за умиращата "руска мечка".

 

Путин иска да сложи край на топенето на нацията

 

 

По 10 000 долара за второ и всяко следващо дете

Още през първия си мандат като президент Путин се опита да сложи край на неблагоприятните тенденции в демографското развитие. Той обяви демографската политика за национален проект от първостепенно значение. Обявено беше, че за второ и всяко следващо дете руските жени ще получават по 10 000 долара. "Програмата, която е одобрена за периода до 2016 година, се изпълнява, а сумата редовно се напасва към нивото на инфлацията", обяви Путин в пряко телевизионно обръщение към нацията, което беше излъчено тези дни до всички кътчета на руската федерация.

Последните статистики показват, че в нивото на раждаемостта има леко покачване. Но и то не е достатъчно, за да се сложи край на топенето на нацията. Вместо сегашните 1,54 деца, които се падат средно на една жена, биха били необходими поне 2,1. Статистическата служба на Русия "Росстат" обаче прави свръхсмела прогноза. Според нея до 2030-та населението на Русия щяло да се увеличи с осем милиона благодарение на повишената раждаемост.

Русия се нуждае спешно от подобен прираст на населението, за да може по-голямата част от пенсиите да се финансира от вноските на работещото население. В противен случай държавните субсидии ще трябва да бъдат допълнително увеличени, а на фона на намаляващите държавни приходи това би било доста неблагоприятно.

Но докато от "Росстат" са оптимисти, в руското министерство на икономката бият тревога. Там се опасяват, че до 2020 година броят на хората в трудоспособна възраст ще намалее с 8 милиона. Според статистиките, смъртността сред руснаците на възраст между 20 и 45 години, които съставляват най-динамичното ядро на трудовото население, се е увеличила през последните години и в момента е пет пъти по-висока от тази в Западна Европа. Затова експертите предлагат да се търсят начини за силно увеличаване на производителността на труда. Путин обаче междувременно беше принуден да признае, че повишенията на заплатите значително надвишава повишенията на производителността.

Дали очертаващият се недостиг на квалифицирана работна ръка ще принуди фирмите наистина да инвестират в по-модерни технологии? Това е доста спорно. Едва ли ще е възможно и този недостиг да се компенсира единствено чрез работна ръка от мюсюлманските републики на бившия Съветски Съюз. Всяка година от тези страни в Русия легално пристигат близо 300 хиляди имигранти. Малцина от тях обаче имат висока квалификация и добри познания по руски език. На всичкото отгоре преобладаващото православно население на Русия гледа с голямо подозрение на тези преселници. Независимо от това имиграцията от тези региони ще се засилва. Според директора на Института за демографски изследвания Игор Белобродов, тази тенденция ще доведе дотам, че през втората половина на този век, имигрантите и техните деца ще съставляват до 70% от населението на Русия.

В момента на жените в Русия се падат средно по 1,54 деца

Обезлюдяването на Далечния Изток

Има и друга тенденция, която още отсега променя облика на страната: обезлюдяването на селските региони поради засилена миграция към градовете. Освен това се обезлюдява и богатият на суровини Далечен Изток, където на огромна по площ територия живеят едва 6 милиона души. През последните две десетилетия общо 1,5 млн. души са напуснали тези земи, преселвайки се към Централна Русия, където животът е по-лесен, изгледите за работа - по-големи, а достъпът до здравеопазване - по-облекчен.

Студентите и добре квалифицираните работници също търсят късмета си на други места из Русия. Според една анкета, всеки четвърти студент междувременно напуска региона на Далечния Изток. Според някои прогнози на Руската академия на науките, не е изключено в обозримо бъдеще да се стигне дотам, че в Далечния Изток вече да не се говори руски език. Учените естествено се въздържаха да кажат, че тогава ще настъпи ерата на неизчерпаемия потенциал на хора от съседен Китай. Руското политическо ръководство естествено съзнава това. Точно поради тази причина се опитва да разработва нови планове за развитие на Далечния Изток.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional