Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говори Пловдив: НА КАПКА БИРА

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, специално за kafene.net, http://asenov2007.wordpress.com/

 

 

„Готови сме да поемем мандат и да съставим правителство” – каза онзи ден в Добрич Меглена Кунева.

„Не може!” – контрират в Пловдив на капка бира.

И се обосновават, че, за да стане тя премиер в сегашната ситуация, трябва да бъде или адски красива жена, та всички мъже да подтичват с изплезени езици след нея и да гласуват, без да питат защо и за какво, или адски умен и принципен политик, та да завладее душите и сърцата на умните хора в тази страна. Плюс голяма част от душите и сърцата на глупавите, за да се получи истинско мнозинство – `щото само умните сме недостатъчно.

Наздраве!

Но в нашия случай, напомнят съгражданите ми, Меглена Кунева нито е Мила Кунис, най-сексапилната жена на света за 2013 година според мъжкото списание FHM, нито е покойната лейди Маргарет Тачър, която през 1976-та, облечена в рокля от червен шифон и леко гримирана, се подигра публично на руснаците, а после разруши гадната им комунистическа империя.

Наздраве!

И с двата аргумента съм съгласен, граждани. Че Меглена Кунева не е българската Мила Кунис, е видно и с просто око. Колкото и да намирам нашата Меги за чаровна като цяло, не мога да я сложа дори близо до Милка – или Милена Марковна Кунис, съвършеното украинско цвете, разцъфтяло на американска земя. От друга страна – съжалявам, но не виждам у Меги и политическите качества на Маги Тачър. Поне не виждам у нея истински характер и твърди политически принципи, които да устоява последователно.

Че тя нашата Меги дори по въпроса за АЕЦ „Белене” зае жалка позиция – изхитри се да угоди хем на руснаците и българските комунисти, като нарече „страшна грешка” факта, че Тройната коалиция не успя да реализира ядрения проект, хем на избирателите в дясно, като разкритикува начина, по който се направи референдум по темата.

От друга страна, ОК, политиците затова отиват на избори – да ги печелят и после да управляват. Как обаче в конкретния случай с Меглена Кунева и нейната партия „България на гражданите” ще се реализира това, не е ясно. То би било някакъв нов вид правителство – не миноритарно, а миниатюарно, да го наречем. Тоест, правителство, което се обляга не просто на малка, а на миниатюрна част парламентарна подкрепа. И въпреки всичко – не просто оцелява, а извършва необходимите за страната смели реформи и я влачи към нови икономически и духовни висини.

Да се дават примери как може да стане това, като се сочат досегашните правителства с мандат на ДПС обаче не е добра идея поне по две причини. Първата – от чисто политологическа гледна точка и кабинетът Беров, и кабинетът Станишев напълно фиктивно бяха съставени с мандата на ДПС, най-малката партия. Това беше само наметната агнешка кожа, скрити под която управляваха всъщност многобройните комунистически вълци и вълчета. Е, и кучетата от върхушката на ДПС бая се облажиха от блажното на стадото, но това, макар понякога да не изглежда така, е само вторичен ефект. Второ – и в двата случая говорим за реализация на напълно безпринципни, грабителски и изключително вредни за страната управления. Пък Меги Кунева очевидно не иска да бъде подозирана в подобни намерения.

„В какво ли иска да бъде подозирана?” – чудят се всички в Пловдив след втората или третата капка бира.

Говоря ви за Кунева, граждани, защото ми писна да ви говоря все за Станишев и Борисов, за ченгета, подслушване и прочие простотии. Много малко време имаме всички ние да ходим по белия свят, за да си позволим да се занимаваме прекалено дълго време с такива глупости.

Наздраве!

Още повече – Великден е. Правилно рече патриарх Неофит в празничното си слово, че “всеки вярващ в Христа в една или друга степен усеща върху си давлението на злото”. Да, усещаме го – и не само в този момент. Странното е, че на това прекрасно иначе място, където сме се родили, давлението на злото се усеща постоянно, а не идва на приливи и отливи, както е нормално да се случва в човешкия живот. И както нормално се случва по някои от другите световни земи – европейските, да речем.

Разбира се, има ги на този свят и севернокорейските земи, в които злото очевидно надминава себе си по дълбочина и упоритост на присъствието. Но там пък изглежда по някакъв начин хората претръпват, сърцето им придобива чувствителността на отрязан крак, а съзнанието им забравя, че има подсъзнание и се поддържа живо и будно само като част от свръхсъзнанието на другаря Ким…..И това последното са големи идиотщини от моя страна, плод на замъгления ми с бира мозък, разбира се. Всъщност дълбоко в себе си съм сигурен, че истинската ни природа, в която божествената искра е пътеводна светлина за свободната човешка воля, е неизтребима дори в ада на Северна Корея.

Все пак, като се сетя колко постоянното е присъствие на злото в нашия си български живот, виждам и известно противоречие с финалните думи на патриарха – „Ако Спасителят е с нас, кой ще е против нас?”

„Какво ще каже дядо Неофит за самите нас?” – без капка ехидност питат някои вярващи в Пловдив и бавно се запътват към следващата сенчеста кръчма, с цел да обсъдят въпроса на капка бира и капка спокойствие.

Спокойствието вероятно идва оттам, че по европейските банкноти с номинал пет евро най-после започна да се печата и на кирилица.

Защо това води до спокойствие и надежда в пловдивските бирени среди ли? Ами много просто – тъй като никой европейски народ не чете кирилица, другите европейци ще се мръщят и ще отказват тази банкнота, тъй като няма да разбират от колко евро се състои тя. И тогава Европейската централна банка ще ни подари всичките отпечатани купюри от по пет евро, че да не стават зян. Извън дължимите суми, които трябва сами да си краднем през следващите години по европейски проекти ще ни ги подари.

А ние кат` ги `земем и кат` го ударим на един живот…..

Е, така поне изглеждат нещата на една капка бира след друга.

 

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional