Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО... ( В светлината на решение № 172/26.04.2013 г. на Комисията по досиетата)

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Крум Славов

В началото – малко статистика. Издигнатите кандидати от всички участници в изборната надпревара са общо 7305. Съгласно текста на чл.26, ал.4 от Закона с дългото наименование за досиетата и архива на ДС, не подлежат на преглед от страна на Комисията по досиетата 3160 лица. Проверката на документите за останалите 4145 разкрива агентурната принадлежност на 136 души или малко над 3 процента. На пръв поглед това не е голямо число, свикнали сме и на повече при предишни избори. Работата е там обаче, че тяхното разпределение е неравномерно, като мнозина от ченгетата са съсредоточени във формации, които със сигурност ще прехвърлят 4-процентната бариера.

  И така, да видим кои са лидерите в това отношение.

   По традиция води ДПС с 16 агенти в листите начело с новия си шеф. Плътно го следва Коалиция за България с 15 ченгета. От другите клонинги на БКП успешно се представят „Съюз на комунистите в България” и „Българска левица” с по 10 агентурни кандидатури и Националният фронт за спасение на България с 8 бройки.

    Голямата изненада този път е коалиция „Горда България”, която заслужено трябва да се гордее с радушно приетите  9 агенти в изборните й листи – и то още с нейния политически прощъпулник! Сред дебютантите на майските избори изпъква още ПП „Нова алтернатива” на бившия „абсолютен престъпник”, впоследствие „абсолютно невинен” ексминистър на отбраната Николай Цонев, която стартира със 7 ченгета в листите си. (Тук отварям скоби за малко, за да се погавря с тъпоумното име на тази партия – защото алтернативата не може да бъде нито стара, нито нова, нито друга; тя няма и множествено число! Моля ви, вижте в речниците и не разпространявайте  по медиите тези езикови недоразумения, плод на малограмотност и грандомански стремеж към „сложния” изказ! Само за сведение: алтернативата може да бъде добра или лоша. Толкова. Отдъхнах си!).

      Прави впечатление по-слабото представяне този път на ГЕРБ и РЗС с по 6 агенти и на „Атака” – 4.

      В дъното на нашата класация са „Движение България на гражданите”, ПП”Другата България” и ДСБ, в чиито листи фигурират само по 2 ченгета. Останалите бройки са разхвърляни поединично в други формирования, чиито наименования срещаме за пръв, а вероятно и за последен път.

     По линия на вътрешноетническата и на международната ни интеграция следва да отбележим някои приятни явления – напр. в листите на ДПС намират място няколко етнически българи, както и ограничен брой етнически турци фигурират като кандидати на партии от богатия ни политически спектър. Най-отрадно впечатление по посока на политекзотиката обаче прави Съюзът на комунистите в България, в чиято варненска листа е включен етническият индиец Заки Анвар, популярен в средите на ДС като агент Захари. Добро попадение има и ПП”Българска левица”, издигнала кандидатурата на родения в братска Румъния Симос Коста Зисакис, вербуван през 1980 г. като разузнавач Симеон от РУ на Генщаба на БНА.

    Като цяло можем да обобщим: стабилно присъствие имат щатните служители на ДС, нараства броят на многократно кандидатиралите се за избори доносници, някои от които „осветени” още през 2006 г. (че и преди това, но от други комисии). Немалко са и онези, за които комисията „Костадинов” разполага с документи по чл.1 от Закона с дългото име, че са продължили вярно да „сътрудничат” на комунистическите тайни служби и след 10 ноември 1989 г. (споменатият по-горе български комунист от индийски произход е един от тях).

     Какво ново? Наблюдава се едно, така да се каже, подмладяване на кандидатдепутатските листи – 43 % от състезателите в тях не подлежат на ДС-контрол от Комисията по досиетата, тъй като са родени след 16 юли 1973 г.(вече цитираният чл.26, ал.4). Тоест, предполага се, че 16-годишните към 1989 г. юноши и девойки практически не са били годни за вербовка (макар че в публикуваните до момента агентурни списъци има изключения от Павликморозовски тип!). Това подмладяване, разбира се, резонира в последните години по посока на качествения състав на парламента – повече „калинки” и безгласни днес коват законовите рамки на държавното ни управление...

     И накрая, чисто теоретично (поне засега): ако си представим, че всичките 136 кандидати на ДС и РУ на Генщаба на БНА бъдат избрани на 12 май, то в следващото Народно събрание агентите ще имат абсолютно мнозинство и могат спокойно да си гласуват и кабинет, и премиер, и закони по тяхна мярка. Справка – Руската Дума. Колко му е!

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional