Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Прокуратурата, глупако!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, в. Дневник

Колкото и да призоваваха премиерът и президентът към спокойствие, атмосферата на изборния ден беше отровена и дял за това имат всички държавни институции, ангажирани с провеждането на честни избори и с разкриването на всички нарушения. Съботната новина за намерените 350 хиляди бюлетини извън законно разрешения брой, потвърдена от прокуратурата, си каза думата, създавайки невиждана истерия (БСП днес дори удвои броя на допълнителните отпечатани бюлетини на общо 700 хиляди). Сега уверенията на служебния премиер, че евентуален сценарий за по-дълъг живот на служебното правителството би бил най-кошмарният, нямат особен смисъл.

Кошмарът е вече налице -  предварително формирано недоверие


към резултатите от изборите, каквито и да са те. 

Няма нужда да привеждам примери, обърнете се и коментирайте с хората около вас. За това можем да съдим и по резонанса на всеки сигнал за нарушение - резонанс по-силен от обичайния по време на избори, заради многократно по-голямата склонност на хората да приемат за истина всяко твърдение за нередности. Настрана оставям реакциите на политическите партии, които са по правило съобразени с партийния интерес и не могат да бъдат мярка за общественото настроение.

Дотук се стигна заради

порочните методи на българските правоохранителни институции


утвърдени през десетилетния преход - да съобщават на обществото каквото си наумят не чрез официални съобщения, а чрез ползване на избрана медия.

В конкретния случай този типично милиционерско-полицейски (ченгеджийски му казваме на маса) метод явно е прегърнат и от прокуратурата и ДАНС, доколкото те са извършили операцията по разкриването на бюлетините. Няма друго обяснение фактът, че най-напред една телевизия (ТВ7 - принадлежаща към кръга медии, контролирани от кандидат-депутатът от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев)   взриви ефира в съботния ден за размисъл не само с вестта за откритите "фалшиви" бюлетини, но и с гръмотевичните си коментари по повода. И едва в 16.30 ч. прокуратурата излезе със съобщението, че е образувала досъдебно производство за престъпления по служба в печатница "Мултипринт" в Костинброд и за организирана престъпна група за престъпления срещу изборните права.

Най-важното в съобщението на прокуратурата е твърдението, че откритите 350 хил. бюлетини са били "готови за експедиция за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 .05. 2013 г."  А заради "предстоящото гласуване на 12. 05. 2013 г. прокуратурата ще предостави допълнително информация през следващата седмица".

Абсурдна, опасна илюзия -

точно заради "предстоящото гласуване" прокуратурата беше длъжна да обяви подробности за вида на откритите бюлетини,

след като вече е казала, че били "готови за експедиция". Отпечатването на 350 хил. бюлетини извън разрешеното количество е само по себе си нарушение и прокуратурата би трябвало да е наясно кой го е извършил, ако не и кой го е поръчал.

Или - ако е смятала да разкрие схемата на тежко оранизирано престъпление, тя би трябвало чрез тъй наречената контролирана доставка да установи къде ще бъдат експедирани "готовите за експедиция" бюлетини.

"О, нашата полиция и прокурори нямаме капацитет и средства за такова сериозно действие, оставете фантазиите, но можехме поне да изчакаме да бъдат изнесени палетата от склада, обаче това се решава от прокурора!", каза ми криминалист с дългогодишна практика. Дори да искаме да се съгласим, че прокуратурата след първото си официално съобщение е решила да мълчи, за да не раздухва напрежение в деня за размисъл, няма как да го направим. Не вярваме прокурорите чак толкова да не разбират, че потвърждението за откритите десет палета с бюлетини ("готови за експеиция",  да повторя) е

новина с разрушителна акустика часове преди гласуването


и прокуратурата не може повече да мълчи, след като вече е казала "А".

Всъщност най-лошото е, че тя - прокуроратурата - не мълчи, а говори, но по утвърдената опасна  традиция за общуване с медиите - конфиденциално с избрани. Така се стигна - вместо до рационално действие, до трагикомични разминавания между държавни институции - за срам и ужас, и за поредно  пъовърждение, че България вече трудно минава за функционираща сдържава  - колкото и да не му се иска на президента да чува такива невъзпитани заключения. Та нали два дена г-н Плевнелиев благо ни говори как дал шанс (!) на институциите да работят, пък те, гледай ги, как не чуват и ни разочароват...  

Ето как се работи в държавата България:

- Прокуратурата до вечерта в събота не беше уведомила ЦИК
 за намерените бюлетини. Говорителите на ЦИК целия следобед повтаряха как комисията няма отношение към прокурорската акция и че не е уведомена. Едва след 20 ч., и то след като президентът каза, че очаквал реакция от ЦИК, от комисията обявиха, че откритите 350 хил. бюлетини нямало да опорочат вота, тъй като няма да се гласува с тях;

Определеният от МС да координира организационно-техническите дейности за изборите правосъден министър Драгомир Йорданов изобщо не се видя, нито се чу;

- Главният секретар на МВР Калин Георгиев се обади колкото да опровергае твърденията, че МВР било изолирано от акцията, понеже му нямали (кои му нямали?) доверие. (Само този детайл е достатъчен да се види що за държава е България днес.)

- Служебният премиер Марин Райков беше загрижен изключително да ни убеждава как Министерският съвет е жюст,  защото "по договора за поръчката няма задължение да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата" и че задълженията на МС приключили на 8 май с изпращането на бюлетините.  И още - че нямало арестуван служител на МС;

- Анонимно източник от "главната прокуратура" пък опровергава в неделя пред БиТиВи служебния премиер, като твърди, че отговорността на правителството не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването и изпращането на бюлетините, както си мисли премиерът, защото "според българското законодателство, ако клаузите на договора  не са спазени, отговорност носи министър-председателят".  

- Също анонимно "източникът от прокуратурата" заявява, че откритите бюлетини не са брак,
 както твърдят собствениците и управитгелите на печатница "Мултипринт";

- Всеки опит да бъде проверена официално горната информация е обречен 
главният прокурор Сотир Цацаров каза пред "Дневник", че няма да коментира, защото е изборен ден. Най-отговорни фактори от Софийската градска прокуратура и от Върховна касационна прокуратура заявявиха само, че изявления не са правени извън официалното и единствено досега съобщение от събота.

Ето така се работи в държавата България. Прокуратурата първо прави фурора, след това млъква официално и очевидно само тайно се обажда, колкото да поддържа шума.
 
Когато довършвах този текст, чух експремиера Бойко Борисов да задава публично и задочно на прокуратурата моя най-простичък въпрос: Защо организаторите на акцията не проследиха пътя на "готовите за експедиция" палета с незаконните бюлетини, за да разкрият най-мащабния за тези 23 години заговор срещу конституционния ред? Или поне - както попита онзи мой приятел криминалист - защо не изчакаха да изкарат от склада палетите, щом нямат технически средства или просто акъл ако нямат за другото?

"Щото - аз сега твърдя, продължава Борисов - че тези бюлетини са били за БСП и ДПС! "
 
 Чакам да видя как прокуратурата ще го опровергае!

(Колко прави са онези, които казват, че държавата е такава, каквато е нейната прокуратура!...)

Ако утре няма повдигнато обвинение по образуваното дело, прокуратурата ще затвърди съмненията, че или е неспособна да упражнява конституционното си задължение като върховен надзор за законност (то пък и как ли да го упражнява задължението си с такива дискредитирани прокурори като Роман Василев, който странно защо и как продължава да има решаваща дума в най-важната прокуратура в страната, но този въпрос би трябвало да е адресиран към Сотир Цацаров, който обаче сякаш изчезна през тези два дни); или е участник - тя, прокуратурата, със своя специфична роля в опасна постановка, чиито движещи сили са извън видимата част на сцената.

Както винаги е било. Уви.

* Перифраза на "Икономиката, глупако" - мотото, с което Бил Клинтън печели президентските избори в САЩ през 1992 г.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional