Свободата днес и тук 07 Май 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Говори Пловдив: `БА` М` МУ!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Пламен Асенов, специално за kafene.net

Както и цялата предизборна кампания, денят за размисъл в Пловдив премина под мотото – „`Ба` ма` му!”

 То и затова резултатът от вчерашното гласуване днес е такъв, какъвто е.
 
Признавам си, граждани, подобно чудо не съм виждал дори в България. 55 години съм на този свят. 33 от тях като журналист отблизо, с нарастваща ирония и жалост, следя какво и как се случва в тази страна. Работил съм за вестници, радиа, телевизии и сайтове, писал съм за британски, американски, европейски и австралийски медии, коментирал съм за разни правителствени и неправителствени организации ситуацията тук, но такова чудо…..
 
Ако бях възрожденски писател, щях да се изразя изтънчено - словата бледнеят, разумът гасне. Но тъй като не съм възрожденски писател, а обикновен простак от модерните времена, ще възкликна и аз заедно с гласа народен - `ба` ма` му!
 
И още - браво Николай, браво Бареков! Хем цял директор на телевизия, хем еднолично грабна репортерския микрофон и самоотвержено заложи на амбразурата колкото чест му е останала – но разкри гадовете, дето щяха да залеят страната с фалшиви бюлетини в деня на изборите! Едно обаждане на анонимен източник из средите на компетентната прокуратура, че компетентната прокуратура прави проверка в някаква си печатница – и веднага ги разкри.
 
Съкровена работа ще да е това приятелството между мъже, как иначе да си обясним предаността на въпросния източник именно към Миколайката. `Щото и друг можеше да свърши цялата работа, нали, някой от останалите пишман журналисти, дето първо сами си произвеждат новините, а после задъхано търчат да си ги коментират. Но не, и този път именно на него отговорните другари повериха отговорната задача.
 
А сега пък аз трябва да отърча и да си купя от онези книжки, дето те съветват как да запазиш разума си, въпреки че самият разум те съветва веднага да направиш съвършено обратното. Нали ги знаете, книжките, дето съдържат мантрата: вярвам, защото много искам да повярвам, вярвам, защото много искам да…..Така веднъж аз за малко да повярвам, че ще спечеля и от тотото, ама не успях.
 
`Ба` ма` му! Мантрата очевидно и сега не работи, затова от цялата история постоянно ми възникват няколко идиотски въпроса с неясен отговор. Например – как точно от печатницата партия ГЕРБ щеше да изнесе и разнесе из България фалшивите 350 000 бюлетини, 10 палета хартия, само за около 24 часа? С един ТИР ли? С множество леки коли на доброволци ли? Или с хвърковатата чета на Бенковски?
 
Второ, колко души общо щяха да участват в това начинание, колко други щяха да знаят със сигурност за него, и колко трети щяха да са подочули, че има такова нещо? Питам не за друго, а защото по принцип ми е интересна статистиката на българските предателства, тоест, чудя се колцина от знаещите за колко време щяха да запазят пълна тайна по темата и колцина други – частична.
 
Трето, чудя се кой е източникът на Бареков от прокуратурата. Питам с цел не да забивам нож в гърба на колегата, най-малкото защото той не ми е колега. Или ако той ми е - аз не съм му, нали така? Знам също, че като питам, в отговор веднага ще запее един многогласен хор от ангели, същият, който в случая с Миро ни съветваше да не гледаме кой го е накичил като коледна елха с микрофони, а да се концентрираме върху съдържанието на записания от него разговор. Сякаш ако някой анонимен пич посред лято ми каже, че днес слънцето грее, аз ще седна да гледам слънцето, а няма първо да проверя дали Станишев не седи зад това твърдение.
 
Така че – кой е източникът. Защото ако го знаем, ще знаем и кой накичи Миро, той е същият. Или поне от същата мафия. Ще ни стане ясно кой пише и кой праща анонимни сигнали за подслушване и прочие, от които нито един, поне засега, не се оказа светата истина. Но които до един, поне засега, играят своя специфична роля в постъпателното развитие на светия предизборен компромат.
 
Нещо повече, ако знаем източника – а може би точно заради това продължаваме да не го знаем - ще можем също добре да видим как върху екрана, състоящ се не от пиксели, а от преплетените свински черва на българската мафия, ту се показват, ту изчезват различни познати лица: бивши комунисти, настоящи социалисти, всякакви други леводесни болшевики и деснолеви меншевики, бивши и сегашни ченгета, прокурори и следователи, енергийни спецове и банкови шефове, социолози и журналисти…..
 
`Ба` ма` му! Ако Данте живееше тук и сега, щеше да опише абстрактният ад като конкретния български рай, в който тази гмеж си живее живота.
 
Четвърто - какъв всъщност е резултатът от прокурорската проверка във въпросната печатница. Обаче питам за официалният резултат според прокуратурата, а не според онзи неин клон, дето анонимно се конущисва с медийния титан Бареков. И чакам този резултат с нетърпение, също както прави президентът Плевнелиев. С него явно се различаваме само по нивото на доверие, което изпитваме спрямо някои основни български институции и техните добри намерения. Той смята, че такъв официален резултат от прокурорската проверка ще има някога, а аз - че няма да има.
 
Реми. И двамата сме прави. Правилната логика сочи, че резултат ще има някога, ако някога той потрябва на нечии важен интерес, дори това да е след 10 години. Но, засега поне, резултат няма да има, защото няма нужда - от гледна точка на споменатия важен интерес важната работа е вече свършена.  
 
Пето, след последните развития, продължава да виси със страшна сила и въпросът слуша ли Цветанов наред или не слуша наред. Ако не слуша наред, ще трябва да си обясним невиждано бясната и нечувано координирана атака срещу него и Бойко през последните месеци с други аргументи, а не - както другарят Станишев и останалите замесени другари съветват да си ги обясним - с това, че ГЕРБ сами по себе си са гадове, които искат да въведат еднолична, даже двулична, диктатура в страната.
 
Ако обаче слуша Цветанов наред, защо мълчи? Защо поне не подхвърли като новина на Бареков името на източника, от който се информира Бареков. Сигурен съм, че оттам нататък честният и морален този директор на водопад, пардон, на телевизия, тутакси ще разплете споменатите черва на българската политико-ченгеджийско-икономическа мафия и ще ни покаже на екран лицата от паноптикума. Сякаш не ги виждаме там през ден или всеки ден, де. Но ще го направи, все пак – каквото и да му струва това.
 
Съзнавам, че последните няколко изречения съдържат известно противоречие, но, какво да ви кажа – само в Бареков ни е надеждата за умиване лицето и запазване достойнството на цялата българска журналистика.
 
Ама няма да ми повярвате, ако ви кажа така, нали? Хитри сте вие.
 
`Ба` ма` му! А аз съм тъп, `щото чак сега се сетих, че и Цветанов може да е хитър. Ето още един белег, по който се познава, че той е против демокрацията и за диктатурата – слуша всички и всичко знае, но не казва на никого кои са лошите в държавата, дори когато лошите в държавата го правят на маймуна, за да не каже на никого кои са лошите в държавата.
 
Това е аргумент на квадрат, логика на ен-та степен, оксиморон от второ поколение. Как да не му се вържеш предизборно. А също и следизборно – на барикадите.
 
Затова шестият ми въпрос днес е съвсем простичък – докога, бе, граждани! Докога ще живеем в конкубинат с всичко това в главите си и около тях!
 
`Ба` ма` му!

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional