Свободата днес и тук 07 Май 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кой всъщност победи на изборите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Весела Пашева

Независимо от обявените предварителни резултати, на тези избори, най-грозните в новата ни демократична история, победи БКП. Вероятната нова тройна коалция, БСП- ДПС-Атака, е триглавата ламя на БКП. Защото социалистите от БСП, либералите от ДПС и крайно левите от Атака, са трите лица на БКП. Между другото, не знам защо някои издания определят националистите като крайно-десни. Да издигаш призиви за национализация и да се водиш десен е оксиморон.

 В такава коалиция би имало доста интересни съчетания. Председателят на Партията на европейските социалисти доста ще трябва да им обяснява как се сдружава с противник на Европейския съюз. А от друга страна, също е интересно, как националисти ще плеснат с ръце и ще се прегърнат с турска етническа партия.

  Но да оставим това. То всъщност ще е грижа на новата коалиция. Нека да видим защо се случи така. Случи се, защото никой не може да ти направи това, което сам си сътвориш.

   ГЕРБ говориха много и дълго за золумите на бившата тройна коалиция. Но всъщност не направиха нищо смислено за наказване на виновниците за тях. От друга страна употребиха много усилия, за да смачкат потенциалните си партньори в дясно, за да се окажат сами в това пространство. Чрез Борис Марков, Емил Кабаиванов и Иван Сотиров, всеки от тях по свои лични причини, разбиха Синята коалиция. Така СДС изпадна от политическото битие. „Разделяй и владей” е страхотен политически принцип. Успяха да постигнат, неясно как, и осуетяване на коалицията между Синьото единство и ДСБ. Така и ДСБ отпадна от парламента. Сега наистина ГЕРБ са сами в дясно в парламента. Това обаче никак не им помага. Нямат полезен ход за коалиране и управление.

     Изводът е – не мачкай потенциалните си партньори, отглеждай ги. Те ще ти потрябват, когато най-много се нуждаеш от тях. Но за това се иска прозорливост, а не егоизъм.

      От всичко това губи не само ГЕРБ. Губи България.

      Ако се върнем на заглавието. В изборите победи глупостта и късогледството.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional