Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

За операция "Бюлетини" - песимистично

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петя Владимирова, в. Дневник

След двучасовата пресконференция на ръководството на прокуратурата в сряда, посветена основно на операция "Бюлетини" (ако използваме това обобщение за откритите два дни преди изборите големи количества бюлетини в печатницата, която е обслужвала процеса и за които тепърва се установява каква част са годни и каква наистина технологичен брак) се потвърдиха един факт и една хипотеза, които бяха известни и преди това:

- Че наистина в печатницата "Мултипринт" в Костинброд е имало годни бюлетини, които не е ясно на този етап защо са се намирали там (факт);
- Че тези бюлетини евентуално са могли да бъдат използвани за манипулации на вота (хипотеза).

Що се отнася до среднощния анонимен сигнал до медиите от "достойни прокурори, които не можели да търпят да бъдат повече използвани за поръчки", главният прокурор отрече документите да са изтекли от прокуратурата и писмото да е писано от прокурори. От ДАНС също отрекоха документи от проверката да са изнесени от там, въпреки че разпространените до медиите файлове са тези, които са били при тях. И прокуратурата, и агенцията започват проверка как се е случило.

Споменатите факт и хипотеза са твърде скромни на фона на многогласния хор от мнения, оценки и възмущения, които заливат медиите от събота насам и станаха причина изборите да се проведат в истеризирана  атмосфера (от прокуратурата днес обясниха, че са се видели принудени да направят съобщение в деня за размисъл, след като информацията е изтекла от ТВ7 - как, това също ще се проверява). А няма как и да бъдат други, защото - както се разбра от днешната пресконференция, доказаните неща на (този етап) са малко, а политическата истерия, която предизвикаха - несъразмерна с доказаното.

Какво научихме от пресконференцията?


Че от бюлетините, за които собственикът на печатницата твърди, че са технологичен брак, са доставяни официално за използване в изборите - за община Триадица в София (335 бройки допълнително), за Софийската областна управа (2 000 бройки допълнително), а на ЦИК са предадени за мостри по 10 броя от бюлетините за всичките избирателни райони.

Оттук и заключението, че в помещението за технологичния брак са се намирали и редовни или както ги наричат "годни" бюлетини.

Къде обаче би трябвало да се съхраняват те и как, ако въобще е било допустимо - от договора за поръчката и от закона, да има в печатницата цели палети с редовни бюлетини? Това би трябвало да е регламентирано в договора, сключен от Министерския съвет и печатница "Мултипринт", с който е възложена обществената поръчка (засега той не е публичен, но би било полезно правителството да го покаже).

Прокуратурата тепърва ще проучва всички книжа, за да установи кой какво е нарушил, кой какъв контрол не е упражнил. Във всеки случай е очевидно, че контролът от страна на администрацията на МС е клонял към нула (като изрично беше уточнено, че вината не е на служебното правителство, а на длъжностни лица, и беше визиран главният секретар Росен Желязков, който е на постта от времето на кабинета "Борисов" и е близък до бившия премиер). Според справката на ДАНС дори вратите на помещението не били надеждни, липсвал патронът на бравата. От което следва, че поделенията на МВР, ако те е трябвало да осигурят охраната, не са изпълнили задълженията си (но дали и какво е трябвало да охранява полицията и за какъв период също се изяснява в момента).

Научихме още, че е имало и сигнал за съмнения в транспортна фирма, наета от печатницата да транспортира бюлетините до областните управи. На пресконференцията се спомена дори опасен детайл за някакви двойни дъна на автомобилите, въпреки че след доста опити за изясняване беше направено уточнението, че за тях се говорило в сигнала (изпратен от юрисконсулта на БСП). Безсмислено всъщност споменаване, тъй като прокуратурата  не се е занимавала с транспортната фирма. На въпроса защо, отговарят, че започнали да го проверяват, но колите не били в Костинброд, а след като акцията стигнала до медиите, работата се обезсмислила.

По този пункт главният прокурор не беше съвсем логичен. Логиката сочи, че  поставянето на автомобилите под контрол се е обезсмислило в момента, в който ДАНС влиза открито за проверка в печатницата, а това става на 10 май в петък. Информацията за акцията гръмна на другия ден. Тъй че в случая не толкова медиите, колкото решението на прокуратурата и ДАНС какви действия да предприемат (да влязат открито в печатницата), вместо да сложат под контрол визираните в сигналите обекти, са главната причина да няма смисъл от работа по сигнала срещу транспортната фирма.

От влизането на ДАНС в печатницата каквито и тъмни планове да е имало за евентуално използване на бюлетините за подмяна на вот и въобще за манипулиране на изборите в някои райони, разкриването им става невъзможно, коментират криминалисти.

Далеч по логично и разбираемо е другото обяснение на главния прокурор за отказа от проследяване на самите палети, за да се види дали бюлетините биха се използвали за престъпна цел. Територията на печатницата е опасана с камери, които записват всяко действие, обяснява главният прокурор (общо 82 на брой). И допълва: При това положение използването на СРС и проследяването на самите палети е преценено като практически невъзможно. "Може да не сме прави, може да не сме толкова опитни, със силите на прокуратурата, толкова умеем".

Вярваме на главния прокурор. Защото агентурно-оперативните умения не са работа на прокурорите, а на полицейските служби, нито техническата и финансова обезпеченост на такива мерки зависи от прокуратурата. Но главната причина е далеч по-тревожна: Прокуратурата неслучайно е заобиколила, тоест не е проявила доверие - макар че Цацаров не го каза в прав текст, към лоялната на ексминистър Цветан Цветанов ГДБОП и е избрала ДАНС за акция "Бюлетини". Пет дни по-късно обаче става ясно, че оттам най-вероятно пък са изтекли класифицираните документи от проверката. (От ДАНС отричат, както вече споменах). Стигам до най-съществения и най-тревожен въпрос, най който се крепят нормалните държави: Как се работи без доверие между институциите, които трябва да разкрият евентуален заговор срещу политическите права на гражданите...? На подобен въпрос - как и с кого ще работи прокуратурата в такава ненормална ситуация, Сотир Цацаров опита да се шегува - "остана само Пожарната охрана".

- Като прибавим и това, че днес в стремежа си да опровергае нападките от ГЕРБ за политическа намеса и влияние върху изборния резултат, ръководството на прокуратурата се видя принудено да цитира свидетелски показания по образуваното дело, което е недопустимо, тъй като предстоят разпити на други свидетели (неслучайно пред съда свидетелите се пускат в залата един по един), вървим към песимистично заключение относно вероятността накрая държавното обвинение да успее да изправи пред съда виновни за престъпление спрямо изборните права на гражданите.

По-възможно е, но и това не е сигурно, да бъдат доказани престъпления по служба на длъжностни лица от Министерския съвет. А най-вероятно е установената засега липса на контрол от страна на възложителя на поръчката за отпечатването на бюлетините, непрецизно формулиран договор с печатницата (от страна на МС) или неправилното съхраняване и липса на надеждна охрана да доведат до използване на административно-наказателните разпоредби на НК.

Това, което не беше коментирано от прокуратурата, са твърдения на източници от МС, че на печатницата е платено за всичко, което е отпечатано и предадено до 8 май по поръчката на правителството и че намерените бюлетини са изработени след тази дати. Въпросът е дали, ако това е така, кой  ги е поръчал и кой е платил! Очаква се, че в хода на разследването ще бъдат проверени и тези твърдения.

Въпреки днешната напоителна и ефектна в демонстрациите си пресконференция (очевидно в разбираемо  усилие да бъдат отхвърлени всякакви логично появили се съмнения, че операцията и огласяването й е имало влияние върху изборния процес) прокуратурата всъщност не даде някакви гръмки обещания как ще завърши това досъдебно производство и колко мащабен би бил ефектът му. (Което всъщност е професионалното поведение за разлика от стила на операциите на Цветанов, който лично, предварително и безапелационно посочваше от телевизионните екрани виновните и невинните).

В целия креслив какофоничен хор от мнения и възмущения на политици и медии лично за мен се открои с мъдрост един коментар на главния прокурор: Кое всъщност наложи поръчката за отпечатването на бюлетините да се възлага на частна фирма и тя да си намира да си намира подизпълнители за всичко, при положение, че държавата си има печатница на БНБ?!

Но това, както и той отбеляза, е въпрос на Изборния кодекс. А него помним кой последно го редактира...


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional