Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Строежът в Яйлата - незаконен!

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Проверка на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че строежът в Археологически резерват „Яйлата" е незаконен, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Глоби ще бъдат наложени на собствениците, проектанта и консултанта, извършил оценката за съответствие на проекта, както и и на главния архитект на общината.

Проверяващите са съставили констативен акт за спиране и премахване на строежа, който днес ще бъде връчен на извършителите. След изтичане на седемдневния срок за възражения ще бъдат издадени заповед за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж. Заповедта за спиране се изпълнява незабавно, а премахването е възможно след влизане в сила на заповедта за премахване.

Служители на ДНСК са разгледали документите и на място са проучили строежа на двуетажна сграда в резервата в землището на с. Камен бряг, община Каварна, който бил неправилно определен като ремонт и реконструкция на рибарска хижа с навес.

"Проверката установила нарушения при издаване на разрешението за строеж през 2011 г. от главния архитект на община Калиакра и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство при изпълнението на строежа. Тези нарушения дават основание той да се квалифицира като безспорно незаконен по смисъла на ЗУТ", се посочва в становището.

Оказва се, че част от конструкцията - фундаменти и стоманобетонова плоча на първи етаж, няма строителни книжа още през 2007 г. Тогава незаконният строеж е спрян със заповед на началника на РДНСК-Добрич. В последните дни, над първия незаконен етаж е извършено строителство на втори етаж. Строежът представлява изцяло нова сграда, а не „Основен ремонт и реконструкция", както е по издаденото разрешение за строеж от 2011 г. и визата за проектиране от 2006 година.

Извършеното строителство попада в границите на Археологически резерват „Яйлата" и не е съгласувано с Министерството на културата. Това е изцяло в нарушение на изискванията за строителство в територия с особена теритоиталноустройствена защита, пише в становището на дирекцията за строителен контрол. Констатирани са още нарушения по Закона за биологичното разнообразие, тъй като не е направена задължителната оценка за съвместимост.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional