Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ГЕРБ сезира главния прокурор, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии ЕНП, ПЕС и АЛДЕ с два сигнала за купуване на гласове от ДПС и БСП

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
ExtremeCentrePoint

До днес единствените, които са купували гласове на изборите са ДПС и БСП. Защо мълчат медиите? Да сте чули коментар по случая от Станишев или Местан? Защо си трае Сидеров и Атака? А прокуратурата, която даваше обширни изявления в деня на размисъл преди вота, къде е сега тя?

Става въпрос за схеми за купуване на гласове на територията на град Враца и област Враца и град Варна и област Варна, за които ПП ГЕРБ получи сигнали, се казва в писмото на ГЕРБ.

 

В сигнала за Враца е описана подробна схема за купуване на гласове и цялостна изградена мрежа на територията на областта. След подаден сигнал от граждани на град Враца за купуване на гласове, с цел подмяна на вота на предсрочните парламентарни избори, бе задържан Веселин Методиев с прякор Турчето. Мъжът е криминално проявен и е лежал в затвора за кражби. Според анонимни източници у Методиев са намерени списъци с имена и ЕГН-та на над 800 гласопадаватели от Враца.

Разпитана е и група от седем свидетели, които потвърждават незаконната търговия с гласове, както и че е изпълнявал поръчка на ПП ДПС. Има данни, че същият е предлагал и на други лица във Враца и околни села материална облага с цел да ги склони да гласуват в полза на споменатата политическа сила.

Предвид сериозността на извършеното престъпление Районна прокуратура Враца е образувала досъдебно производство срещу Веселин Методиев. На лицето е наложена мярка “задържане под стража”.

В сигнала за Варна се посочва, че организатор на схемата е водачът на листата на ДПС за Трети МИР – Варна – Йордан Цонев. Организираната група е работила на територията на 4 района със силна концентрация на ромско население във Варна – „Аспарухово”, „Владиславово”, „Одесос” и „Младост”, като целта й е била да достигне до над 8000 избиратели. Според сигнала финансирането на групата е от нейния водач Йордан Цонев. Отговорник на групата в град Варна е Вадет Сакаллъ, а в област Варна е Ерджан Себайтин.

За всеки от четирите района е имало изградена структура от по един ръководител и определен брой отговорници. Всеки от отговорниците е определял колко застъпници са му необходими, за да реализира обещания брой гласове. Предвидено е било и извозването на гласоподавателите с автомобили. За свършена работа всеки отговорник е получавал по 1500 лева, всеки застъпник по 50 лева, за всеки гласоподавател по 30 лева и за всеки автомобил по 70 лева. За осъществяване на дейността са били наети помещения, наречени предизборни щабове. Купувани са и ваучери за телефони.

За район „Аспарухово” целта е била да се получат 2450 гласа, за което са отделени 122 570 лева. В район „Одесос” организираната група е работила за 3600 гласа, за което са отделени 148 700 лв. За район „Младост” целта е била 1200 гласа, за което са отделени 74 770 лв. За район „Владиславово” са работили за 800 гласа, за което са отделени 63 400 лв.

За да работи схемата, на отговорниците предварително са били раздадени аванси по 50% от договорената сума, а останалите 50% са им обещани за след датата на изборите. Предвидено е купуването на гласове да стане предварително. Разпределението на парите за купуване на гласовете е предвидено да стане в домовете на ръководителите, като Йордан Цонев е заявил, че финансирането го осигурява лично той. Раздаването на сумите от 30 лева на глас е трябвало да се осъществи на 03.05.2013 г., на 04.05.2013 г. или на 05.05.2013 г.

В сигнала до ПП ГЕРБ са посочени и трите имена и телефоните на отговорниците в схемата, както и адресите на домовете им, в които е било предвидено да бъде осъществено разпределението на парите за купуването на гласове. Посочени са също така и имената на застъпниците в схемата, както и телефонните номера на част от тях.

Вторият сигнал, който ПП ГЕРБ внесе, се отнася за журналистическо разследване за търговия с гласове, излъчено по Нова телевизия на 12. 05. 2013 г., деня на изборите.

На 12 май 2013 г., след края на изборния ден, по Нова телевизия бе излъчена част от журналистическо разследване, разкриващо мащабна схема за търговия с гласове. Целият материал на разследването ще бъде излъчен на 19 май. От излъченото на 12 май видео ставя ясно, че репортер под прикритие е успял да уговори купуването на 50 гласа, всеки по 70 лева, от мъж, представен в разследването като дилър на гласове. В разговор, записан със скрита камера, дилърът разказва, че вече е продал 100 гласа, като е раздал за тях по 20 лева на човек и ракия.

Става ясно, че дилърът „играе” за „червените”, а „ДПС-то раздава” ракия. По време на записа дилърът носи шапка на Движението за права и свободи.

Сигналите вече са входирани в прокуратурата.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional