Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Политико-експертното" правителство на БСП и ДПС върви към откровено политическо

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Медиапул

Преди БСП да отидат при президента за връчване на правителствен мандат, проведоха разговор с ДПС за бъдещия кабинет, от който се разбра, че в него все пак ще има силно политическо присъствие, а не предимно експертно, каквито бяха предварителните заявки. Анонсираната от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов готовност, ако БСП и ДПС му бяха казали, да даде един депутат да гласува за кабинета им вместо "Атака", за да "не се излагаме в Европа", не бе обсъждана.

Преди това на консултациите при президента бе договорено правителството с мандат на БСП и премиер Пламен Орешарски да бъде готово до понеделник, но тъй като тогава Росен Плевнелиев ще е извън страната, да бъде гласувано от парламента във вторник.

Ако в крайна сметка през тези няколко дни постигнем съгласие за програмните ви намерения, ще очакваме да подберете възможно най-подходящите лица, с които да осъществите амбициозната си програма, обърна се лидерът на ДПС Лютви Местан към Орешарски.

Приветствам инициативата разговорите за постигане на съгласие по програмата на бъдещия кабинет да са публични пред всички медии, каза Местан. Разговорите се проведоха в присъствието на репортери, напълно в духа на риалити шоуто, в каквото политиците и телевизиите, предаващи на живо, превърнаха консултациите за новото правителство.

След това Местан се обърна и към лидера на левицата Сергей Станишев, който веднага след изборите каза, че ще предложи политико-експертно програмно правителство.

"Политически стерилното лице е неестествено явление"

"Тук коректността ме задължава да кажа, че под експертно-политически кабинет, ние не разбираме такъв, в който да има политически стерилни лица, няма откъде да ги намерим. За мен политически стерилното лице е неестествено явление", каза Местан. Самият факт, че говорим за експертно-политически профил на кабинета, означава, че не е изключено в него да има и политически лица, добави той.

"Искаме да преобладава експертното над тясно партийното начало. Тази уговорка е много важна, за да не събудим превратни, нереалистични очаквания", продължи Местан.

"Най-добрият вариант е членовете на кабинета да имат административно - управленски и парламентарен опит”, заяви от своя страна Орешарски. Той е констатирал, че най-добрите експерти в университета, в който преподава, всъщност нямали административен опит.

"Ще работя така, че всички да бъдат експерти без изключение, а това, че някои от тези експерти могат да са и политици - го намирам за напълно естествено. Имам няколко дни, за да обсъдя в това число и с всеки от тях какво точно ще прави на новото си работно място и да преценя кой е най-подходящ", каза още Орешарски.

Така подадените "жокери" насочват по-скоро към хора със солиден политически или управленски стаж, което означава, че колкото и да бягат от етикета "коалиционно правителство", наподобяващо тройната им коалиция с НДСВ, БСП и ДПС ще направят именно такова.

Засега двете партии отказват да съобщят каквито и да е конкретни имена. Според източници на Mediapool двете централи трудно биха съобщили такива, дори и да искат, защото няма категорично утвърдени номинации. Има обаче много кандидати за министри, предлагани и от БСП, и ДПС.

"Ситуацията в България е извънредна. Сигналът, който даваме с кандидатурата на Пламен Орешарски, е нов модел на отношение между правителство и парламент. Ние сме готови да изслушаме мнения и да правим компромиси, но не в общата посока. Най-важното е възраждането на държавността”, заяви на свой ред Сергей Станишев.

ДПС не вижда в плана "Орешарски" теми, по които да има непреодолими различия, заяви Лютфи Местан.

"Отчитаме съгласие по трите ключови думи, с които се представят приоритетите на бъдещия кабинет – държавност, развитие, справедливост. Мисля, че тези три думи маркират провала на управлението на ГЕРБ и тежките язви от това провалено управление", каза Местан.

Едни от първите закони, които ГЕРБ предложи след избирането на кабинета, бяха за МВР и за ДАНС, с което изцяло промениха философията, замисъла, с който беше създаден ДАНС и го подчиниха изцяло на пряката еднолична воля на вицепремиера и министър на вътрешните работи, в посока на утвърждаването на силната ръка, продължи лидерът на БСП. Ние сме призвани да възстановим нормалната функционалност на ДАНС, както тази агенция бе замислена, добави той.

Според досегашните анонси за вътрешен министър ще бъде предложен Младен Червеняков от БСП.

ДПС искат смяна на модела в земеделието и то да не залага само на зърното

В приоритетите, според ДПС, трябва да се постави акцент върху споразумението с Европейския съюз за следващия 7-годишен програмен период.

"Силен акцент от нашата предизборна платформа е България да залага не само на производството на зърно, а и на производството на плодове и зеленчуци. Имаме конкретни предложения за уреждане на статута на малката ферма, за да може европейската субсидия да стигне до планинския животновъд. Не търпи отлагане обсъждането на субсидия за биоземеделието и животновъдството”, посочи Местан.

"Ние сме партия, която подлага на критичен анализ и собственото си политическо наследство. Не се свеня да кажа, че през 2005 г.- 2006 г. избрахме най-лесния, но не най-правилния подход за разпределяне на субсидиите за земеделските производители – избрахме разпределение на субсидиите на обработваема площ, вместо на произведена продукция”, каза още Местан.

"Не 120, 220 народни представители да стоят зад следващото българско правителство, то няма да е стабилно, ако управлението му не е успешно...Ние сме склонни да подкрепим плана "Орешарски", но продължаваме да говорим в условно наклонение - ако постигнем съгласие за програмата на следващия кабинет, ще ги сравним с нашата платформа", каза още лидерът на ДПС.

По-рано Орешарски заяви, че харесва сегашната данъчна система и няма да отменя плоския данък, независимо от програмните намерения на БСП в края на четиригодишния мандат да се върне прогресивното подоходно облагане.

Пред ДПС Орешарски припомни важни пунктове от програмата си: укрепване на държавността, възстановяване на икономическото развитие и стимулиране на предприемачеството, повече солидарност и социална справедливост. Стига да не пречим на предприемачеството отново можем да върнем страната към възстановяване на икономическия растеж, а оттам- повече социални мерки и справедливост, каза той.

Ключовите мерки са разделени на две групи: стабилизационни, неотложни и по-мащабни, с по-голям ресурс, посочи кандидатът за премиер.

Пред депутатите от ДПС Орешарски посочи, че най-важните мерки са увеличаване на помощите за отглеждане на деца, помощ за първокласниците, енергийни помощи. Причината за това структуриране на краткосрочните приоритети е, че ще се изпълняват в условията на ограничен бюджет, който е гласуван вече.

Пламен Орешарски отбеляза, че до вторник ще има допълнени и редактирани елементи на секторните политики, може и да предложи и състав на кабинета до тази дата.

ДПС и БСП се договориха техни експерти да започнат обсъждането на детайлите по секторните политики още през тази седмица. Лютви Местан изрично подчерта обаче, че разговори на БСП с "Атака" не ангажират ДПС.

БСП предвиждат срещи и с Движение "България на гражданите" и ВМРО за обсъждане на плана "Орешарски". От партията на Кунева обясниха, че разговорите ще са съвсем формални, а от формацията, оглавявана от Красимир Каракачанов твърдят, че изобщо не планират такава среща.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional