Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Книжарница "Слон" за спомени

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лора Филева, http://www.dnevnik.bg/

 

 
Още една среща от поредицата "Истинските герои" на "Дневник":


Слоновете са символ на мъдростта в азиатските култури и са пословични с паметта и интелекта си, сравними единствено с китоподобните и човекоподобните.

Помнят всичко и за дълго. Това е и причината малката книжарница на улица "Шишман" "Elephant bookstore" да се казва така. Преди да разкаже това Матю се замисля. После пита дали отговорът е бил достатъчно добър.

Матю и Макс са хората, които стоят зад "Elephant bookstore". Харесва им да правят това в България и искат да продължат да развиват мястото, в което освен английска литература може да намерите всякакви джунджурии и приятни подаръци. Идеята им е към него да има и кафе.

Срещам Матю Уилис на улица "Граф Игнатиев" рано сутринта в понеделник. Има дълга рижа коса и носи книга със себе си. Кара кола, която до края на срещата ще бъде вдигната от паяк. Говори положително за града и преживяванията си тук. Няма излишни движения с ръцете, а често преди да отговори се замисля. Не се оплаква от почти нищо. Мотивът за създаването на книжарницата е любовта към четенето. Матю е завършил английска литература в Лийдс. Казва, че прави и много други неща, едно от тях е че списва един от туристическите гидове за България. Скоро ще излезе подобна книжка и за Русия. Неговият съдружник и приятел Макс не е на срещата. През по-голямата част от седмица той не живее в София, а в Ябланица. Там има къща за гости, предлага и обиколки с колелета.

"Дойдох тук в края на 90-те, Макс също е дошъл по това време, без да се познаваме. Предполагам, че и двамата бяхме много впечатлени и затова и се върнахме.. Като пристигнахме беше много видимо, че липсва качествена и лесно достъпна английска литература. В Англия и САЩ има много книжарници, където може да откриеш всичко и просто да седнеш да четеш. Това беше идеята ни да направим социално място, в което отиваш да четеш и да срещаш хора", казва Матю. Първоначално проектът е бил онлайн, сега предвиждат да направят и блог, в който

да има дискусии върху различните книги и истории

Матю няма мнение дали е трудно да се направи книжарница в България, защото с повечето неща са се занимавали адвокатите им. Но все пак смята, че е били много по-лесно, отколкото са си мислили. "Нещата тук се променят постоянно. Най-видимо това е при някои от услугите", казва Матю на въпроса как му се струва ситуацията в България (бел. ред. - срещата е преди изборите от 12 май). Като подобрение отбелязва метрото и разкриването на Ларгото.

Матю не разбира обаче как може в европейска столица да има толкова много бездомни кучета по улиците. Посочва това като едно от нещата, които не му харесват. "Те са навсякъде, вървят до теб на улицата и понякога стават агресивни", казва с недоумение Матю. Според него броят им е показателен за работата, която институциите не са свършили.

Замисля се какво му липсва в София, след което казва, че не може да очаква от града да има атмосферата на Лондон и по-скоро кафе културата там. "Тук я има доста засилена, но е различна. Това е един от мотивите да развием книжарницата и към нея да има малко кафене", разказва Матю.

Основната разлика между българите и англичаните, според него е в отвореността и отзивчивостта

"Подобно отношение липсва в повечето европейски държави. Там няма никакъв опит да се прекосят граници в общуването и то по-скоро е формално. Влизаш като аутсайдър и оставаш такъв, защото останалите не те приемат. Не показват интерес към теб. Така е и във Великобритания", смята Матю. Дава пример със студентите по програма "Еразъм", които винаги са отделени в университетите от останалите.

Общото според него е в смеха. "Българите обичат да се смеят, Британците също обичат да се смеят, те са известни с черния си хумор и мисля, че това определено е една от допирните точки". Не гледа сериозно на историята с британците, които не искат българи във Великобритания. Нарича го "политически пушек" и опит за разсейване от всичко, което се случваше в Англия".

Дава пример с вълната от поляци преди време. Тогава те започнаха да работят неща, които англичаните ги мързеше да вършат. Имаше и случаи, при които работодатели уволняваха британци, за да назначават поляци, защото работните им навици са много по-добри - идват на работа на време, спазват повече дисциплина", разказва Матю.

Контра- статичността

За хората, които влизат в кножарницата казва, че са 99 % българи. "За английска книжарницата това е сериозен процент, защото дори и ние очаквахме да има повече чужденци. Но всъщност идват много добре образовани хора, които купуват качествена литература на английски и очевидно нямат проблем да я четат", казва Матю. Чести посетители са и малки деца, които харесват джунджуриите там. "Опитваме се да са уникални. Става ми приятно понякога, когато вляза в книжарница или малко магазинче в Лондон и видя, че имат подобни на нашите неща". Матю и Макс се опитват да препродреждат нещата в магазина, за да не е едно и също.

"Постоянно променяме, а ако някой търси нещо специално се опитваме да го доставим. Опитваме се да не сме статични, което изисква много работа, но не се спираме, а продължаваме", казва Матю. Една от любимите му подробности е че някои от декорите в книжарницата са от стари българки мебели, които са били рециклирани и комбинирани с подобни английски от 19 век.

Матю много харесва факта, че книжарницата се е преместила на улица "Шишман" (бел. ред. преди беше на ул. Бенковски) и одобрява идеята тя да стане изцяло пешеходна. "Знам, че има някаква съпротива срещу това, но това ме учудва, защото районът ще се превърне в много по-хубаво място". Друго любимо негово място е обновената част на бул. "Витоша". Предпочита да има повече подобни улици в София.

Казва, че може би е бил във всяко градче и селище в Южна България. Няма любими места, но иска да се върне в Перперикон. За него долината на кралете (бел. ред. около Казанлък) е "уникална". "И много недооценена. Може да отидеш в средата на лятото и няма да има нито един човек. Във всяка друга държава ще има опашка от автобуси. Феноменално е качеството на антиките, които имате в България, невероятно архитектурно наследство, а сякаш е изоставено", смята още Матю.

Други места, които харесва са Камен бряг, Тюленово, Синеморец.

Страх от акули

Започва да се смее на въпроса какво прави в свободното си време и казва, че трябва да бъде питан в минало време. След това се замисля и отново преправя въпроса: "Трябва да бъда питан какво бих правил, ако имах свободно време: бих прекарвал повече време в планината".

Липсва му да излиза извън града през уикендите, да кара колело и да чете. "Някак си е иронично е, че преди да започнем да се занимаваме с книжарницата и двамата с Макс бяхме пристрастени към четенето. И времето ни за четене беше намалено значително след отварянето й. Това вече е лукс, да имам време да чета следобед. Ако имах свободно време със сигурност щях да чета повече", казва Матю и се заглежда в далечината. И ще пътува повече. В момента работи по обновяването на "дебел гид" за Европа в частта му за България и Румъния. Много е заинтригуван от Албания и иска да отиде там.

Най-големият му страх е да не бъде изяден от акули. Има фобия. Когато го казва, придобива много сериозен вид. И повтаря, че наистина е така. Попитан каква е надеждата му - отказва да отговори в личен план, защото е трудно. В професионално отношение казва:"Ние сме много оптимисти и позитивни.Мисля, че ако много се притесняваш за някакви неща, няма да можеш да направиш крачка напред. Нашата стратегия е да не спираме и да продължаваме. И мисля, че ни се получава", казва Матю и се усмихва.
 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional