Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Цветлин Йовчев поема МВР, Зинаида Златанова правосъдието, Кристиан Вигенин - МВнР

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Медиапул

Номинираният от Коалиция за България за премиер Пламен Орешарски представи официално пред Националния съвет на БСП състава на проектокабинета си. Повечето от предварително излезлите имена се потвърдиха, но не липсват и изненади.

 Бившият шеф на ДАНС и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев ще бъде вътрешен министър

 Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова пък ще бъде правосъден министър и вицепремиер. Тези два поста са ключови за реформата в правосъдието и вътрешния ред, която Брюксел наблюдава отблизо.

 Орешарски съобщи, че до месец ще предложи и втори вицепремиер, но без да посочи име. Само обясни, че избраният от него специалист трябва да приключи други свои ангажименти преди да се включи в правителството.

 Министерството на финансите ще бъде поверено на Петър Чобанов, бивш шеф на Агенцията за икономически анализи и прогнози, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, председател на Комисията за финансов надзор.

 

За министър на транспорта и информационните технологии се обсъжда шефът на "Пристанище Варна" кап. Данаил Папазов, който миналата седмица внесе документи за регистрация за участие в изборите за кмет на Варна, но каза, че окончателно ще реши дали да се кандидатира на 28 май. Твърди се, че Папазов е еднакво приемлив и за БСП, и за ДПС, и за ГЕРБ, които искаха да го правят кмет на Варна през 2011 г.

 За военен министър е предложен депутатът от левицата Ангел Найденов, който бе председател на парламентарната комисия по отбраната по времето на тройната коалиция.

 Колегата му Драгомир Стойнев ще поеме министерството на икономиката и енергетиката, като двата ресора засега няма да се разделят. Номинацията на Стойнев за този пост е изненада, тъй като името му бе спрягано за социален министър. Номинацията среща известно недоумение и поради факта, че Стойнев няма кой знае какъв професионален опит и квалификация (депутат втори мандат, работил е в Дирекция "Стратегическо планиране и управление" на МС и е бил икономически съветник на премиера Сергей Станишев 2005-2009), а ще отговоря за ключови ресори в момент, когато енергетиката е в кризисно състояние и хаос.

 Социалната политика отива при ДПС и по-специално при д-р Хасан Адемов, дългогодишен експерт в тази сфера и дългогодишен член на социалната комисия в парламента.

 ДПС ще управлява и министерството на екологията. За министър ще бъде предложена депутатът от движението Искра Михайлова, бивш заместник-министър на строителството в кабинета "Станишев".

 Министър на образованието, ако този състав бъде одобрен от пленума на БСП и от парламента, ще е Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, която е била предпочитана от своите съпартийци за здравен министър. На този пост обаче, както се знае от два дни, ще застане шефката на АГ болница "Шейново" д-р Таня Андреева, която влезе в НС с гражданската листа на БСП.

 Министър на земеделието ще бъде Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Това назначение също може да се приеме за изненадващо предвид очакванията депутатът от левицата Светла Бъчварова да стане министър на земеделието.

 Министър на културата ще е Петър Стоянович, бивш лидер на "Гергьовден" и едно от лицата на СДС в миналото, свързвано с Евгений Бакърджиев, а преди това парламентарен секретар и началник на кабинета на външния министър Надежда Михайлова (1997-2001).

 Външен министър ще бъде евродепутатът Кристиян Вигенин.

 За спортен министър е предложена Марияна Георгиева. Тя е професор по синтаксис в Института по български език към Българската академия на науките, чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

 Има изследвания по проблемите на предикативността на сложното изречение и предикацията като феномен на познанието на Аз-а. Била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан. Била е директор на дирекция "Студенти и специализанти" в образователното министерство по времето на НДСВ и на тройната коалиция. Марияна Георгиева-Бенчева е била втора в кандидатдепутатската листа на ДПС за 42-рото Народно събрание в област Ловеч.

 За министър на регионалното развитие и благоустройството е предложена. Десислава Терзиева.

 За първи път в българско правителство ще има министър на инвестиционното проектиране. За него Орешарски предлага архитекта Калин Тихолов, който има доста скандална репутация покрай актуализацията на устройствените планове на Несебър, Царево, Бургас.

 Именно той е автор на подробния устройствен план за дюните, който в края на м.г. доведе до поредния грандиозен скандал с незаконно строителство в защитени територии, познат като "Дюнигейт".

 Успоредно с изготвянето на въпросния план на Несебър, Тихолов е заявил и интерес към придобиването на 18 дка гори в района, разкри в началото на т.г. сайтът "Биволъ". Тогава архитектът коментира пред медиите, че в това няма нищо смущаващо, тъй като стремежът за печалба при сделки с имоти е напълно естествен.

 Освен с изработване на актуализации на устройствени планове по морето, Тихолов се занимава активно и с проекти на големи строителни фирми, като се явява и крупен купувач на собственост в района - и като физическо лице, и като съдружник в различни фирми.

 Справка от имотния регистър, публикувана от в. "Сега" през януари т.г., показа, че в имотната партида на Тихолов в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж. 6 вписвания има в партидата му в Царево. Отделно Тихолов е пазарувал имоти и през фирмите "ГМ Строй" и "Кая импекс".

 Той е проектант и на скандалния проект за строеж на 5 хотела върху 6 дка спорна реституция насред спортната база на Националната спортна академия в Равда, където е съдружник в инвеститора "Империал Бул тръст" заедно с общинския съветник в Несебър Георги Георгиев.

 Сергей Станишев даде заявка за пълен мандат, като обясни пред пленума на БСП, че чува много гласове, включително от други партии, че това правителство ще е до есента.

 “Не предлагам Пламен Орешарски, както и той своите министри, да бъдат пожарникари, да оберат негативите и да бъдат употребени“, каза лидерът на БСП.

 Станишев се обърна към разширеното ръководство на БСП и парламентарната група с думите, че всеки може да има резерви към една или друга номинация, но БСП има своята отговорност за правителството и държавата, защото “имаме уникален, но може би последен шанс“ за спасяването на страната.

 Въпреки че веднага след изборите Станишев обяви БСП за морален победител в изборите, сега той заяви, че “ние трябва да сме наясно, че сме втора политическа сила“.

 Във вторник сутринта номинираният за премиер Пламен Орешарски ще представи проекто-правителството си и на президента Росен Плевнелиев, който му връчи проучвателен мандат миналата седмица.

 Очаква се парламентът да гласува новото правителство на редовното си заседание в сряда.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional