Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Волен Сидеров спаси кворума и даде възможност на БСП и ДПС да гласуват кабинета

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се регистрира за участие в решаващото парламентарно заседание за избор на правителство, с което спаси кворума и осигури възможност то да бъде гласувано само с депутатите на БСП и ДПС.

 Парламентарната група на ГЕРБ влезе в пленарната зала, но не се регистрира. Както се очакваше, процедурата протече изключително напрегнато. Няколко секунди преди да изтече времето за регистрация таблото показваше само 119 депутати. Накрая се регистрираха един от БСП и Волен Сидеров. Достигането на кворума от 121 депутати, необходими да започне заседанието, бе посрещнато с бурни аплодисменти от БСП и ДПС, а ГЕРБ веднага напусна пленарната зала.

"Станаха уникални със своите измишльотини. Близо две минути председателят на парламента чакаше някой да се регистрира. Оттук нататък вече това правителство е несменяемо, благодарение на Волен Сидеров. Излязохме от залата, за да подчертаем, че тези три партии "Атака", ДПС и БСП са едно и с комбинации ще изберат правителство", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се появи в парламента със засилена охрана. "Има заплаха за мен от ГЕРБ", поясни той.

."Нито съм го виждал, нито съм го чувал Сидеров. След днес срещу мен има заплахи от ДПС, БСП и "Атака", отвърна Борисов.

 Пред камерите на ТВ7, която доскоро бе негов безапелационен защинтик, но сега е негов противник, той заяви: "Поздравявам вашия собственик Цветан Василев (мажоритарен собственик на Корпоративна банка – бел.ред.) за успеха на новия му проект - това правителство. Не се съмнявам, че ще успее и проекта, който ще прави през зимата". Борисов не уточни какво се очаква да стане през зимата. Когато започна обсъждането на проектокабинета, депутатите от ГЕРБ се върнаха в залата, а едно от следващите гласувания по процедурни въпроси показа, че и депутатите от ГЕРБ са се регистрирали. Борисов каза, че те ще гласуват "против" кабинета "Орешарски".

 На заседанието присъства цялото служебно правителство, а сред гостите – президентът Росен Плевнелиев и представители на дипломатическия корпус. Сред почетните гости бе и патриархът на БПЦ Неофит.

 Хората очакват управление, а не сеир или диктат, заяви лидерът на БСП, който представи пред народните представители кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател, без да пести суперлативи за качествата му на експерт, финансист и непартиен. Поетичните обяснения на Станишев как в предизборните обиколки лъч на надежда проблясвал в очите на хората, когато разбирали, че експерт като Орешарски може да оглави бъдещо правителство, предизвика весело оживление в залата.

 "Хората очакват министрите да са хора с биография", заяви той.

 "Орешарски е на 53 години, завършил е УНСС, магистърска програма по финанси и кредит. Той е доктор по икономика. Има допълнителни квалификации от САЩ. Той ръководи преговорите за уреждане на дълговите преговори на България. Всички споразумения редуцират размера на българския дълг и създават благоприятни условия за изплащането му. Пламен Орешарски е член на екипа, който въвежда валутния борд в България. Той е бил зам.-ректор на УНСС. Като министър на финансите има редица постижения. Размерът на държавния дълг намаля на 14% по времето, когато е финансов министър", отбеляза Станишев.

 "Запознах се с Пламен Орешарски през 2005 г. Прави впечатление на сдържан, диалогичен и екипен човек. И нещо, което за мен е много важно, има чувство за хумор. Важно е за един държавник да не се приеме на сериозно и да не се има за краля слънце. Като министър на финансите се доказа като човек с професионални качества”, продължи Станишев.

 "Пламен Орешарски винаги намираше начин и средства да подпомогне даден сектор. Той е символ на най-добрите неща, които се случиха. Той е символ на предвидима държавна политика. Той е символ на нарастващите доходи на гражданите и на социалната ангажираност”, завърши похвалногто си слово лидерът на БСП.

 На свой ред кандидатът за премиер подчерта, че укрепването на демократичното начало е ключова цел, необходимо е да се възстанови ролята и мястото на парламента:

"Да се погрижим за правата и свободите на гражданите. Важно е медиите да са свободни, да сме непримирими към корупцията, да има диалог със социалните партньори и гражданските формирования. Икономическото възстановяване е другото предизвикателство, което стои пред нас", каза Орешарски.

"Безпокойство будят изкуствено формираните монополни образувания, които изкривяват пазарната обстановка, потискат и конкуренцията, на тях трябва да противодействаме решително. Българската икономика се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие, реиндустриализация на страната", заяви още той.

 "Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, по-ниски лихви. Солидарността и социалната справедливост е важен фактор", каза Орешарски в програмното си слово.

 Според предложената структура се създава ново министерство на инвестиционното проектиране. Туризмът излиза от министерството на икономиката и се обособява в отделна агенция.

 Персоналният състав е:

 

Зинаида Златанова - министър на правосъдието и вицпремиер;

Цветлин Йовчев - министър на вътрешните работи

Кристиян Вигенин - министър на външните работи

Петър Чобанов - министър на финансите

Ангел Найденов - министър на отбраната

Драгомир Стойнев - министър на икономиката и енергетиката

Хасан Адемов - министър на социалната политика

Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране

Димитър Греков - министър на земеделието и храните

Десислава Терзиева - министър на регионалната политика

Данаил Папазов - министър на транспорта, съобшенията и информационните технологии

Искра Михайлова - министър на околната среда

Таня Андреева - министър на здравеопазването

Анелия Клисарова - министър на образованието

Петър Стоянович - министър на културата

Мариана Георгиева - министър на младежта и спорта

 

Кандидатите за министри бяха поканени в пленарната зала. След което се пристъпи към обсъждане на кандидатурите.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional