Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дий, Воле(н), дий

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев, http://ivo.bg/

С други думи, той също постави под съмнение мярката, която разяри ДПС. Пътьом се сниши до нивото на читател на вестникарски публикации, което е акт на доброволен отказ от експертността- същата онази, заради която се скъсаха да ни го хвалят от няколко дни.
Същевременно Чобанов почти опроверга „усещането” на своя пряк работодател Орешарски с репликата от задния ред в театъра, че засега „няма основателни доводи” за рестартирането на АЕЦ „Белене”. Това пък е задочен диалог от рода на тангото, което танцуваха стъпка напред и две назад премиерът Борисов и финансовият му министър Симеон Дянков.
Сред скандалните реваншистки стъпки на новата изпълнителна власт, която вече тича да разнася по масите порциите, заявени от поръчителите в сепаретата, е и преразглеждането на пълната забрана за тютюнопушенето в закрити помещения на публични места. Бързат сервитьорите, та пушек се вдига- вижда се, че положението е като на пожар.

Някой много силен и влиятелен, на когото „пожарникарят” позволи да си напазарува българския тютюнев монопол ( в добавка към телекомуникационния по същото време), щрака зад пердето в сепарето заповеднически с пръсти.
В тази област Орешарски и останалите нови уж умерени управленци, като здравната му министърка Андреева, танцуват като герберите от предишния отбор в управлението, разчитайки на слепотата ни по отношение на филма „Усещане за лъжа”.
Ден след като Андреева скандализира здравословно мислещите хора у нас (и наблюдаващите ни със запушен нос от чужбина) с неприсъщата за лекар позиция в полза на цигарения дим, реакциите на шок и ужас в социалните мрежи я накараха да развее побелялото отново в ръцете й знаме на професията: именно като лекар била срещу такова решение, защитиха я на медийната амбразура от нейния пресцентър.

Щом е така, да подаде оставка! Колегата й в този проектокабинет архитект Тихолов заяви, че не е съгласен да му цапат името, оправда се чистофайнически за изплувалата неудобна в личен план информация и беше оставен да даде оставка в името на общото благо на властта и нейното правителство.

„Недоразумението Андреева” стана поредната прилика между сегашната и предходната администрация, която постави (вероятно световен) рекорд по неадекватна кадрова политика на върха на здравеопазването в една отделно взета ( на подбив) държава.

За да фокусирам вниманието върху главния проблем на новото управление ще предложа необичаен метод: обобщение в началото на неговата дейност без да се изчаква то да се налудува и чак тогава да „прозрем” какво ни се е случило.

Пробутват ни „умереност”, като антипод на предишната крайност, но явно ни взимат за героя на Елин Пелин от разказа „На браздата” Боне Крайненеца. Таксуват ни за простовати аргати, запрегнати като вола Белчо и кравата Сивушка в тяхната бразда от приоритети, сред които са крайните реваншистки решения от рода на възраждането на мъртвородения проект край Белене, връщането към режима на повече цигарен дим и услужливостта спрямо банковия монополизъм, диктуван от близки до властта субекти.

Приказките на Орешарски, че не обичал крайности, повтарям, да ги приказва на Боне Крайненеца! Защото премиерът се проявява като един благ екстремист с подкрепата си за споменатите приоритети. Иначе може да си мрънка неговото „ами” колкото си иска! Ясно е, че с руски пистолет в гърба не е лесно, но да не се беше захващал, ако е очаквал друго.

И като казвам, че браздата в българското общество (и) днес минава между хората, които са готови да целуват ръката с онзи пистолет и българите, несъгласни с това раболепие, можете да продължавате да се подигравате на тази метафора колкото си искате. Засега поне е позволено да се „майтапим” в интернет, но няма да е чудно до интернат да стигнем под атаката на подвиквания в подкрепа на стърчащото над главите ни съветско оръжие: „Дий, воле(н), дий”!

 

P.S. Под предлог, че има други „мероприятия”, столичната община не позволи в навечерието или в деня на падналите за свободата на България 2 юни да бъде организиран протест с искането за демонтиране на паметника на благодарността за съветската окупация в Княжеската градина.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional