Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Рестарт, като реставрация

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стояна Георгиева, Mediapool.bg

 

Суматохата около избора на правителство "Орешарски" приключи и новото мнозинство БСП -ДПС - "Атака" вече пое управлението. Вятърът на промяната се усеща.
 
Външният министър Кристиян Вигенин се обяви за реабилитиране на дипломатите, свързани с Държавна сигурност, а премиерът Пламен Орешарски заговори за рестартирне на проекта АЕЦ "Белене".
 
Депутатите от "Атака" начело с лидера си Волен Сидеров внесоха законови промени, с които да отпадне пълната забрана за тютюнопушене на закрито, въведена точно преди година.
 
Премиерът даде да се разбере, че може да преразгледат приетата от служебния кабинет наредба за парите на държавните фирми в банките, целяща да направи по-прозрачно управлението им и да понижи риска от концентрацията им в една банка.
 
Министърът на отбраната Ангел Найденов встъпи в длъжност с думите, че връща старата система за пенсиониране в армията.
 
Едва изпроводили току що избраните министри от Народното събрание, БСП и ДПС незабавно се заеха с промените в Закона за ДАНС, с които ГДБОП (антимафиотите) се прехвърлят от МВР в спецагенцията. На дневен ред е и изваждането от МВР на службата за следене и подслушване (СДОТО) и превръщането й в агенция към Министерския съвет.
 
Това са само някои от първите стъпки на новата власт, които едва ли могат да очертаят перспективата за бъдещото управление, но все пак дават някаква ориентация за посоката, в която е избрало да се движи.
 
Заявката за възстановяване на посланици с агентурно миналото звучи като реваншизъм. За размразяването на проекта АЕЦ "Белене" могат да бъдат съзрени и руски интереси, и български корпоративни интереси, близки до руските.
 
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да назначава посланици, свързани с Държавна сигурност, което означава, че процесът може отново да бъде блокиран, както беше през последните една-две години от мандата на Георги Първанов, който пък отказа на ГЕРБ да отзове посланиците от ДС.
 
Приказките за АЕЦ "Белене" засега звучат двусмислено и не издават твърда решимост за рестартиране. Станишев и Орешарски се питат дали не е по-добре централата да се строи при перспективата да плащаме до 2.4 мрд. лв. компенсации, тъй като премиерът бил уверен, че руснаците ще спечелят заведения срещу България арбитражен иск. Но пък и трябвало да се направят нови анализи за пазара на електроенергия (при свръхпроизводство на ток, който няма на кого да продаваме!), за инвеститор и т.н. Само преди година наетият от бившето правителство чужд консултант направи такъв анализ. Интересно дали кабинетът "Орешарски" ще се съобрази с него или на свой ред ще поръча нов – отново с парите на данъкоплатците, разбира се.
 
Напълно възможно е и темата с дипломатите от ДС, и АЕЦ "Белене" да са опит на БСП да запази "физиономия" пред избирателите си, а когато емоциите от възкачването на новата власт отминат, да отстъпи от тези си намерения.
 
Няма обаче връщане от поредните "реформи" в МВР. На пръв поглед изглеждат оправдани, при положение, че страната бе разлюляна от безпрецедентни скандали за поголовно подслушване, за "частни СРС-та", за останали без отговор афери като "Мишо Бирата" и пр. И въпреки всичко предприетите действия напомнят на някакво "чрезвичайно" законодателство.
 
Симптоматично е, че първите стъпки и на ГЕРБ през 2009 г., и на БСП -ДПС сега, са към овладяване на контрола върху силовия сектор и специалните служби. Незабавно.
 
Веднага след като дойде на власт, партията на Бойко Борисов премахна всички разследващи и полицейски функции от ДАНС и я остави да работи предимно като аналитична служба. "Възраждането" на ГДБОП бе първостепенна цел на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като предшественикът му Михаил Миков (БСП) бе "понижил" антимафиотите до обикновена дирекция (с невзрачната абревиатура ПОТП) .
 
Цветанов и Борисов също имаха силно оправдание – ДАНС генерира мощни скандали още в първата година от създаванейто й при кабинета "Станишев" ("Галерия"-пак за подслушване, злоупотреба с власт и пр.), които разклатиха не само тогавашното правителство, но и държавата, а бившият висш съветник в агенцията Алексей Петров месеци по-късно стана обвиняем №1 на републиката като водач на организирана престъпна група за рекет и изнудване.
 
Последвалите събития и брутални "гейтове" от времето на Борисов и Цветанов показаха, че разформироването и разместването на служби не са от решаващо значение. Балансът и структурата са важни, но най-важна си остава политическата воля.
 
Смущаваща е не само светкавичната скорост, с която БСП и ДПС подхваната МВР, но и драстичното разминаване с декларираното от тях намерение за диалогичност, търсене на широк консенсус с експертната общност, неправителствения сектор и извънпарламентарните партии. Още повече, че през последните години има натрупана сериозна експертиза по отношение на сектор "сигурност".
 
Изброените дотук действия и намерения на новите управляващи едва ли са само обикновен реваншизъм и реставрация. Демонстрираното на думи желание да променят стила на управление, да въведат повече честност, прагматизъм и в крайна сметка да работят в интерес на обществото, е на път да се сблъска челно с делата им.
 
Партиите във властта се сменят, но не и "чипа", както се изрази преди време бившият премиер Сакскобургготски. Този "чип" обрича България на едно като че ли безкрайно тъпчене на едно място. Трудни и непопулярни решения, които едно правителство взима и обществото някак преглъща, биват отменени от следващото, за да се наложи на по-следващото да започне на свой ред усилия да ги въвежда отначало. Такъв е случаят със забраната за пушене на обществени места, с пенсионните промени, наредбата за държавните пари и т.н.
 
Ако слушате думите на Станишев за "извънредната" и "трагичната" ситуация в държавата и колко трудно ще е да се намерят решения за енергийните цени, за здравеопазването, дори тези прословути пари за първокласниците, вероятно се питате как реабилитацията на посланиците с агентурно минало ще спомогне за решаването на който и да е от проблемите.
 
Или обществените интереси отново ще бъдат приравнени с тези на малобройна група дипломати, самоопределили се кой знае по каква причина за незаменими "професионалисти"?
 
Но тази тема, както и за АЕЦ "Белене", отново се връщат в центъра на политическия, медиен и обществен дебат. С познатите вече аргументи, с втръсналите на всички тези, тъй като същите разговори се водят вече 23 години, а за последно уж затворихме страницата "Белене" с проведения само преди четири месеца национален референдум.
 
И обществената енергия ще продължава да се разхищава в изтощителни и излишни битки по въпроси, по които историята или икономическата логика отдавна са си е казали думата. При това дебати без полза – защото идват следващи избори и следващото правителство може да обърне нещата в обратна посока и да последват нова фрустрация, нови дебати...
 
Няма значение – "Тичай, Форест, тичай"*- в безкрайния си маратон от никъде за никъде, в най-бедната и нещастна държава на Европейския съюз, защото ако не продължиш по същия начин, току виж нещо ще се промени, ще ти хрумнат идеи, ще се измъкнеш от вцепенението, животът ще стане друг.
 
За да няма излишни илюзии и може би като компенсация за червения електорат, който едва ли ще получи по-евтини сметки и по-големи пенсии, Станишев и компания могат да направят символичен жест с връщането на стария социалистически герб.
 
Българският лъв, който неуморно тича върху въртящо се зъбчато колело и си стои все на едно и също място.
 
*Форест Гъмп е героят от едноименния роман на Уинстън Грум, по който през 1994 г. Робърт Земекис засне филма ”Форест Гъмп”

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional