Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На кого е кабинетът

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Елена Старидолска, Велина Господинова, в. Капитал

Правителство, от което не са щастливи дори тези, които са гласували за него, е новият абсурд на българската политическа сцена и това стана ясно не на на стотния, а на първия ден от неговото съществуване.

"Имам много резерви към този проектокабинет. Няма да говоря за конкретни имена в него, чието присъствие не си обяснявам. Няма да говоря и за политическите обвързаности на част от кандидат-министрите, които ме карат да се питам кой всъщност спечели изборите. Но очаквах повече прозрачност при избора, много по-силно мотивиране на предложенията, много по-силни имена на експерти, много по-ясна заявка към гражданското общество."

Този коментар на депутата от БСП Георги Кадиев, ден преди гласуването на кабинета, във фейсбук е вярна сентенция на настроенията, които преобладават в по-голяма част от парламента, а и извън него. Доволните могат да бъдат открити засега единствено в тесен, почти семеен кръг от управляващите БСП и ДПС, който сглоби екипа. Сред тях са безспорно Сергей Станишев и Лютви Местан, както и Пламен Орешарски и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Зад гърбовете им политическите им опоненти от ГЕРБ може би не съвсем без основание виждат PR специалиста и съпруга на Станишев Моника и собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.   

Затова този път съмненията за икономически и персонални обвързаности на някои членове на правителството са повече от публичните мотиви за  назначението им. Коментарът на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов беше показателен: "Бих искал да поздравя Цветан Василев (собственик на Корпоративна търговска банка - бел. ред.) - той направи добър проект с това правителство." Поводът за тези думи, вероятно са съмненията, че за част от министрите, номинирани от ДПС, може да се проследят връзки до кръга около КТБ, или поне до приближения до него Делян Пеевски, сега хиперактивен депутат от ДПС.

Коалицията БСП - ДПС


"17 министри заедно с министър-председателя" - така лидерът на ДПС Лютви Местан отговори на въпрос на БНТ колко министри има ДПС в правителството. В същото време Сергей Станишев неведнъж вече обяви, че кабинетът не е на БСП "за съжаление", въпреки че социалистите ще носят политическата отговорност за него, защото е с техния мандат. Пламен Орешарски пък твърди "екипът е мой". Объркването не е случайно.

За социалистите и най-вече за председателя на БСП всеки успех на новия кабинет ще се свързва с мандатоносителя, а всеки неуспех - с екипа на премиера. Най-видимото проявление на силното влияние на ДПС в правителството, особено на една част от движението, е поведението на депутата Делян Пеевски в Народното събрание. 

Скандалите между него и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов като език, стил и отправени заплахи почти навлизат в територията на жълтите издания. Но те и са белег за крайното реваншистко настроение сред кръгове в ДПС, което не е най-добрият старт за иначе представяното като програмно политико-експертно правителство за спасение на България. Каквито и стари сметки за разчиства в момента Пеевски, най-вече с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, арогантният начин начин, по който го прави, дискредитира усилията, особено на Станишев и Орешарски да представят новото управление като прагматично, изчистено от партизанщина.

Доста трудна задача, още повече че  в основата на сформирането на кабинета е зависимостта, в която изпадна БСП от подкрепата на ДПС в парламента заради недотам убедителните резултати от изборите на 12 май. Без гласовете на депутатите на Лютви Местан, с които беше избрано правителството с мандата на социалистите, сега Сергей Станишев щеше да се стяга за извънреден партиен конгрес, на който да се оттегли от председателското място. "Само след един мандат в опозиция получаваме уникален шанс да трупаме и печелим доверието на хората отново. Може би е последен", каза откровено той на заседанието на националния съвет на БСП в началото на седмицата. С това разбиране нищо чудно да е готов на сделка и с дявола.

Преговорите с движението освен тежки трябваше да са и бързи, най-вероятно защото и двете формации осъзнават, че гражданското недоволство, което доведе до предсрочния вот, е все още тлеещо и кабинетът може да има кратък живот. Това доведе не само до странно разместване на ресорите на министрите, а и до първия по-сериозен гаф. 

Само за една нощ номинираният за министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов предизвика толкова остра негативна реакция, че на сутринта Пламен Орешарски предложи друг за поста му. Отгоре на всичко за цяла седмица не се намери човек, който да обясни какви ще са функциите и правомощията на новото ведомство, чийто вдъхновител е въпросният архитект, известен със способностите си да заобикаля Закона за устройство на територията. 

Според едни депутати от БСП освен кадастъра министерството ще изземе и правомощията по общите устройствени планове и строителния контрол. Според други - там ще се подготвят проекти, включително за магистрали и пътища, за които ще се търси финансиране било от Европейската комисия, било от частни източници.

"Резервната гума", както определиха наследника на Тихолов арх. Иван Данов, според социалистите е част от квотата на ДПС, а други търсят връзка със Сергей Станишев заради брат му арх. Георги Станишев, който преподава заедно с новия министър в Университета за архитектура, строителство и градоустройство.  За зам.-министър най-вероятно ще бъде назначен Славейко Господинов, съдружник на Николай Вълканов в "Геотехинженеринг". 

Депутати от БСП очертават новия обръч на Движението за права и свободи, който минава по линията на европейските пари. Министър на социалната политика е дългогодишният депутат от ДПС Хасан Адемов, чиято експертност досега не е оспорена дори от политическите му опоненти, министър на околната среда и водите е депутатът от ДПС и бивш зам.-министър на регионалното развитие в правителството на тройната коалиция Искра Михайлова. 

В тази група е причисляван и министърът на транспорта Данаил Папазов, досега директор на пристанище "Варна". В някои от коментарите той дори е определян за квота на Пеевски, като връзката между двамата се търси от 2001 г., когато сегашният депутат от ДПС е член на борда на пристанището, а Папазов е назначен за изпълнителен директор. Единствено министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева засега минава като личен избор на Лютви Местан - задоволил се с тази позиция, макар първоначално да е настоявал за министър на образованието.

В преговорите с ДПС социалистите отбелязаха частичен успех само за министерството на земеделието, но цената за това беше замяната на Светла Бъчварова, която очакваше поста, с компромисната фигура на ректора на аграрния университет в Пловдив Димитър Греков. Назначението му изненада дори местния партиен лидер Георги Гергов, който му е личен приятел. Шокът бил толкова голям, че по време на пленума на БСП в понеделник Гергов не се сдържал и попитал чия номинация е Греков, с което предизвикал бурен смях у съпартийците си. Всички предполагали, че е негова.  

Реверансите


В червената квота разпределението на позициите е странно, защото най-вероятно е напасвано след договорките с ДПС. Това обяснява защо например депутатът Драгомир Стойнев, вместо да стане социален министър - напълно логично, след като в миналия парламент оглавяваше съответната комисия, а в началото на кампанията подготви управленските проекти на БСП в тази област, се озова начело на мегаминистерството на икономиката и енергетиката. Сигурното му място в кабинета може да се тълкува като жест към Георги Първанов и търсене на мир в партията.

Анелия Клисарова, депутат от БСП и до преди около година ректор на Медицинския университет във Варна, пък беше спряна в намерението си да се кандидатира за кмет на морския град на предсрочните избори на 30 юни, като стана министър на образованието, защото за здравеопазването мястото вече беше заето от Таня Андреева от гражданската квота в БСП. 

Това отвори пътя в кампанията за Варна на Христо Бозов, който вече получи подкрепата на социалистите и на партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите". Но пък изтика професора по синтаксис в Института по български език към БАН Марияна Георгиева (ДПС) в стола на министъра на спорта, а за да не е съвсем без покритие, във ведомството беше прехвърлена младежката политика. Дотук щетата се измерва с разочарованието на Георги Мърков, депутат от БСП, олимпийски шампион, а после треньор по борба и бивш председател на управителния съвет на спортния тотализатор.

За да се тушират по-сериозни евентуални вътрешнопартийни колизии, Министерството на отбраната получи депутатът от БСП Ангел Найденов, който също като Хасан Адемов все пак може да мине за експерт в работата си. Назначението на евродепутата Кристиан Вигенин за министър на външните работи също е донякъде логично.

Бившият директор на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев е една от големите и необясними изненади в правителството. Според Лютви Местан той не е нито от квотата на БСП, нито от тази на ДПС. Спекулации обаче го свързват с т.нар. генералски среди, които все още имат влияние в социалистическата партия. Интригите още повече се засилиха заради спешните промени в закона за ДАНС, които БСП и ДПС предложиха, с които изземват част от правомощията на МВР.
    
Малък реверанс, но към партията на Кунева прозира в избора на досегашния ръководител на делегацията на Европейската комисия в България Зинаида Златанова за министър на правосъдието и вицепремиер по еврофондовете. Златанова е била директор на дирекция "Европейска интеграция" в МС по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция. 

От формацията на бившия еврокомисар побързаха да се разграничат от новото правителство, въпреки че Меглена Кунева уважи срещата на лидера на БСП с извънпарламентарните политически сили в началото на седмицата. От "Движение България на гражданите" призоваха членовете и симпатизантите си да не приемат постове в политическите кабинети на правителството на Орешарски. И дори заплашиха с изключване активистите си.

В биографията си Зинаида Златанова има и факти, които я свързват със съпругата на Сергей Станишев Моника (повече на стр.16). Министрите на културата, на регионалното развитие и на финансите Петър Стоянович, Десислава Терзиева и Петър Чобанов са от личната квота на премиера Пламен Орешарски, който все пак залага името и авторитета си за този правителствен екип.

Рисковете


Една от версиите, с която червени активисти се опитват да си обяснят случващото се, е, че идеята на архитектите на това управление е министрите да не са силно обвързани с партия лица, за да бъдат по-лесно сменяни, ако направят сериозен гаф или не следват стриктно интересите и политиката на тези, които са ги излъчили. В краен вариант може да се стигне дори до смяна на премиера след година, ако се наложи. От това не би следвало да има сътресения в БСП, както би се случило при отстраняване на хора със силни партийни позиции.

Но това е и нож с две остриета, тъй като освен в Народното събрание и традиционния парламентарен контрол други механизми за контрол върху министрите няма да има. Те например (с малки изключения като Ангел Найденов и Драгомир Стойнев) няма да присъстват на пленуми на БСП, нито на други партийни прояви, нито съответно ще бъдат наказвани или санкционирани, а и не може да се разчита на лоялност към партията, която дългогодишните й членове притежават, защото знаят, че от това зависи кариерата им. 

В социалистическата формация подобна ситуация не се приема лесно без демонстриране на известна доза уважение. Вместо това, предусещайки настроенията, в закритата част на пленума в понеделник Сергей Станишев избрал тоягата - "излязъл от човешкия образ" и си позволил тон, какъвто според някои червени активисти и известният с пренебрежителното си поведение към собствените депутати Жан Виденов не смеел да държи. Печалната политическа съдба на Виденов, бойкотиран като премиер от групата на БСП в парламента, все още се помни.

В червената група от сега има тлеещи настроения срещу начина, по който министрите бяха договорени и посочени, а и съмнения каква точно политика ще следват. Най-явно изразената позиция е на Янаки Стоилов, който заяви от трибуната в парламента, обръщайки се към Бойко Борисов - "сигурно харесвате програмата на правителството повече от мен". Ако има някой двойно губещ покрай създаването на новото правителство това със сигурност е зам.-председателят на БСП. И то не само заради факта, че не получи никакъв що-годе значим пост - нито стана председател на Народното събрание, въпреки че вече събираше поздравления, нито вицепремиер било то на правосъдието или социалните въпроси. 

Стоилов, основен координатор на предизборната платформа на БСП, както и почти всички, гласували за социалистите на 12 май, имат право да се чувстват измамени. Видимо от състава на правителството на Пламен Орешарски целта не е била да се намерят хора, които да изпълнят обещанията от кампанията - по-високи данъци за по-богатите, държавно изкупуване на ЕРП-тата, рестарт на АЕЦ "Белене".

Игнорирането на крайните леви идеи на Янаки Стоилов обаче не означава, че те не са заменени с други, също толкова спорни решения като отмяната на забраната за пушене на обществени места и на новите правила за парите на държавните дружества в банките, и сериозните промени в МВР. Маската на "радикалния ляв реформизъм" беше заменена с неясните очертания на програмното политико-експертно правителство.

Всяка по-рязка промяна в отношението на част от депутатите на БСП към кабинета обаче минава през сложни преговори с ДПС и би засегнала апетитите и интересите на движението във властта. Доколкото Пламен Орешарски предпочита да търси баланси, а не конфронтации, не може да се очаква, че ДПС ще бъде поставено в рамки. В същото време социалистите не би трябвало да са забравили, че една от причините за тежката им загуба на изборите през 2009 г. е именно общото им управление с движението в правителството на тройната коалиция, синтезирано в репликата на Ахмед Доган, че той раздава порциите във властта.

Със сигурност Сергей Станишев ще направи всичко, което зависи от него, правителството да оцелее поне до следващите избори за Европейски парламент в края на май догодина, защото има планове за кариерното си развитие в Брюксел. БСП и ДПС ще се вкопчат във властта, каквато и да е тя поне докато ГЕРБ е монолитна. Но при първите по-сериозни пробойни в най-голямата група в парламента, която е и най-голямата заплаха за управлението, част от социалистите ще се огледат за алтернатива. 

Или както каза депутат от БСП, изненадан от ентусиазма в средния партиен ешелон след изборите, животът на кабинета не може да е по-дълъг от година-две. Ако не се справи, ще има предсрочни избори под натиска от улицата, ако ли пък нещата потръгнат, партията трябва да ги предизвика, за да промени конфигурацията в кабинета. Стига да не е необратимо късно.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional