Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

От сърцето на Истанбул: Бунтът, който обедини турците

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Савчев, http://offnews.bg/

Свидетели сме на най-голямата гражданска съпротива в турската история. Протестите обединиха хората в страната, ние отново сме обединени, заяви пред OFFNews.bg журналистът от вестник „Милиет“ Йозге Йоздемир.

Всичко започна заради плановете на правителството да се изгради мол край площад Таксим, да изсече дърветата от парк в сърцето на Истанбул. Първоначално демонстрантите се събраха в парка, за да спасят дърветата. Протестът беше мирен – стояха, четяха книги, пееха песни. В ранните часове в четвъртък обаче полицията влезе в парка и насилствено разпръсна младежите. Хората бяха разгневени от действията на полицията. Казаха: „Добре, това е мирен протест, защо е нужно толкова много насилие?“. И излязоха по улиците. А силите на реда отново отговориха с насилие, разказва Йоздемир.

Според нея, протестът е и реакция срещу „консервативните становища на правителството, на които станахме свидетели до момента. Преди няколко седмици, например, в метрото в Анкара имаше съобщение, с което се забранява „непристойното поведение“. Това беше насочено към младите хора, забранява им се да се прегръщат и целуват в метрото. Хората бяха много раздразнени от това решение. Този тип забрани, ограничения, консервативни мерки също много ядосаха хората“.

В демонстрациите не участват само младежи, а и домакини, възрастни хора, служители на мултинационални компании. „Те излязоха срещу политиките на правителството. Защото правителството и премиерът не слушат собствените си граждани. Например, правителството прие забрана за продажба на алкохол между 22 ч. и 6 ч. сутринта – хората показват своята съпротива срещу подобни забрани“, разказва Йозге.

В момента протестиращите са от различни социални слоеве. Днес например имаше демонстрация в един от най-големите търговски центрове в Истанбул. В тази сграда протестираха много хора, които работят в големите мултинационални компании. Те също протестират. По улиците излязоха и много хора, които са гласували за управляващата Партия на справедливостта и развитието. Те протестират срещу полицейското насилие по време на демонстрациите, каза журналистът от „Милиет“.

Премиерът Ердоган твърди, че демонстрантите са маргинализирани или водени от политически групи. Това още повече разочарова хората. Те казват : „Ние не сме маргинализирани, нито принадлежим на политически партии“, обясни Йоздемир.

Според нея, протестите ще продължат и през следващите дни. „Защото хората все още са разочаровани. А и правителството не променя политиките си, не дава знаци, че ще се вслуша в исканията на хората. Напротив, правителството е категорично: „Продължаваме с проекта край площад Таксим, ще строим“.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional