Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

”Росатом”: Съдебният спор за АЕЦ ”Белене” не пречи на рестарта на проекта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Преговорите по проекта АЕЦ "Белене" може да бъдат възобновени независимо от съдебното дело в Париж между руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) и българската „Национална електрическа компания” (НЕК), чиито изслушвания са насрочени за юли 2014 г. Това стана ясно от интервю на директора на Департамента за комуникации на компанията-майка на АСЕ "Росатом" Сергей Новиков пред ИТАР-ТАСС.

По думите му преговорният процес по проекта АЕЦ ”Белене” не е свързан със съдебните спорове между АСЕ и НЕК.

"Не трябва да се обвързва юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ "Белене", който може да бъде възобновен. Юристите, наети от АСЕ и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд", заяви представителят на държавната корпорация.

"Няма никакви ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива”, заяви Новиков, след като преди три дни вицепрезидентът на "Атомстройекспорт” Генадий Тепкян каза, че до седмица ще бъдат внесени конкретните документи за претендираната от руската фирма сума до 1 млрд. евро като компенсация заради спряния проект. Тепкян посочи още, че ако България предприеме конкретни практически стъпкиза възобновяване на строежа на ядрената централа, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ “Белене” може да бъде преустановено.

"Арбитражният процес има свой график. Що се отнася до преговорите, ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване по проекта АЕЦ "Белене", подчерта Новиков.

"Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014. В този смисъл има огромно количество възможности да се намери решение. През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако АСЕ и НЕК" се споразумеят, добави говорителят на "Росатом".

В петък вечерта станя ясно, че "Атомстройекспорт"евнесламатериалите по иска срещу НЕК по проекта АЕЦ "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж в съответствие с актуализирания график на арбитража.

НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

АСЕ ще продължи да защитава своите интереси в арбитража във връзка с незаконното прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в рамките на постановения от Арбитража график на делото, се посочва в изявление на руската компания.

Компанията остава открита за разумни и конкретни предложения от българска страна за урегулиране на спора, но такива от българска страна за момента не са постъпвали, допълват от АСЕ.

Преди ден министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се  срещна с гостуващия у нас руски заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновский.

Двамата обсъдиха темата за  АЕЦ "Белене”, като  Стойнев заяви, че, въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да актуализираме финансово-икономическия анализ на проекта. Той получил уверенията на руската страна за готовността й да продължи дискусиите по ядрения проект.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional