Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Дело срещу пиарките на Мирослав Найденов е прекратено в пълна тайна

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Софийската градска прокуратура е отказала да образува дело срещу пиарките на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, съобщи във вторник сайтът "Съдебни репортажи" , позовавайки се на свои отлично запознати източници. Проверката срещу бившите служителки на Агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова и Лора Димитрова е приключена веднага, след като бившият земеделски министър стана защитен свидетел по делото за незаконното подслушване в МВР.

От прокуратурата все още не са потвърдили официално или неофициално информацията. Пред Mediapool Кристина Спасова заяви, че не е получава никакво съобщение от държавното обвинение и отказа друг коментар.

Скандалът избухна през август 2012 година, когато разследване на вестник "Сега" показа, че общата фирма на Спасова и Димитрова “Кей Ем Ком” печели обществена поръчка за 50 хил. лв. за създаване на профили на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър.

Фирмата на двете момичета на по 24 и 25 години е учредена с капитал 2 лв. на 26 септември 2011 година - три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните. До юли 2012 г. Спасова вече е собственик на два офиса, закупени с лични средства без ипотека за 507 000 лева, а през юни “Кей Ем Ком” сключва и друга крупна сделка – за придобиване на 26% от капитала на завода “Био ем ди” срещу 390 000 лв.

Като съдружник в “Био ем ди” Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано – през април, дъщерно дружество “Био ем ди-1″.

В капитала на това дружество са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1.1 млн. лв. И след приемането на Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и договор за аренда на земя с община Берковица.

Сайтът “Съдебни репортажи” уточнява, че говорителят на Софийската градска прокуратурата Румяна Арнаудова не е потвърдила информация за прекратените проверки с мотива, че ако отговори, ще стане ясно защо прокуратурата държи случая в информационното затъмнение.

Доколкото е известно, прокурорската проверка в последната година се състоеше в очакване на заключението на НАП, която трябваше на свой ред да провери имуществото на Спасова и Димитрова. Преди месец данъчните обявиха, че са приключили, но не казаха с какво заключение, а държавното обвинение също запази мълчание.
 

Интересно съвпадение е, че във вторник Софийската градска прокуратура сне още една тежест от плещите на Мирослав Найденов, съобщавайки, че няма данни за престъпление в проведения скандален разговор между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов в дома на Борисов в Банкя. Виновен ще се търси само за авторството на незаконния запис, но не и за самото съдържание.


Кристина Спасова най-вероятно е въпросната "Криси", която изплува от разговора между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов, проведен през април т.г.

От записа се чува как Кокинов разказва "клюки" от Съдебната палата на Найденов, които могат да му дадат насоки как да действа по заведеното срещу него дело за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда.

“А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа", казва Кокинов на Найденов и му обяснява как прокуратурата "май" е предложила сделка на "девойките, една от които е дамата, с която живееш". Сделката е "да свидетелства срещу тебе, за да не й повдига обвинение”.

Мирослав Найденов показва, че е доста притеснен от тази "клюка", но обяснява, че не съмнява в "Криси, която е разпределяла парите на земеделското министерство към медиите. Бойко Борисов също се намесва и казва на Найденов, че има проблем, защото става дума за “европейски пари”.

Бившият премиер освен това смята, че Найденов едва ли би имал проблем с бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, основен свидетел на прокуратарата по обвиненията в подкуп и принуда.

"Оня не ти е проблем, сто пъти съм ти казал, още миналата година съм ти казал. Човек, който пет пъти си е сменил показанията, заради такъв кошаревски свидетел не могат да те вкарат у затвора. Адвокатите ще искат да го изследват луд ли е, не е ли, колкото и да натискат в тая посока, минали са три години и половина. Проблем е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин", казва тогава Борисов на Найденов.


Ден преди да изтече този запис, бившият земеделски министър получи статут на защитен прокурорски свидетел, след като заяви в телевизионно интервю, че по разпореждане на Цветанов незаконно са подслушвани министрите от кабинета “Борисов”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional