Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бившият агроминистър удари джакпота

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
София Велкова, Медиапул

 

Тъмните облаци, надвиснали над обвиняемия за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов, постепенно се разсейват. Две новини от прокуратурата, които излязоха в един същи ден, дават основания да се смята, че Найденов може да се измъкне невредим от скандалите, в които бе замесено името му.

Държавното обвинение съобщи във вторник, че не вижда данни за престъпление в скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов и Мирослав Найденов, проведен в дома на Борисов в Банкя. Една от обсъжданите теми е как да се повлияе върху разследването за корупция срещу Мирослав Найденов, както и кои ще са свидетели по делото. Кокинов информира събеседниците си за отворени разследвания, а бившият премиер получава нерагламентирано детайлна информация от прокуратурата какво е открила проверката за незаконното подслушване в МВР.

Говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова съобщи, че е образувано дело само за незаконно подслушване на тримата участници в разговора. Това означава, че няма да се проверяват повече висящите съмнения за търговия с влияние, изнасяне на класифицирана информация и възпрепятстване на правосъдието.

Фактът, че тримата обсъждат и делото на Мирослав Найденов, е "вероятно е укоримо поведение", но престъпление не е извършено, каза говорителят на СГП.

Втората добра вест за Найденов засега не е официално потвърдена от прокуратурата, но не е и опровергана. Както информира сайтът "Съдебни репортажи", в пълна секретност и с мнение за отказ да се образува досъдебно производство приключва сагата с бившите пиарки на Мирослав Найденов. Преди близо година СГП започна проверка на бившите служителки на Агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова и Лора Димитрова след разследване на в. "Сега", което показва как двете шеметно са забогатели за по-малко от година - купуват офиси и дялове във фирми за близо милион лева и печелят обществена поръчка за 50 хил. лв. за създаване профили на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър.

Този казус и по-точно "специалните" отношения на ексминистъра с 25-годишната Кристина Спасова, с която очевидно е съжителствал по време на сделките и спечелената обществена поръчка, е засегнат в разговора на Мирослав Найденов с Борисов и Кокинов през април т.г.

Тримата говорят и за проблемите, които Найденов може да има с "Криси" – така наричат близката на бившия земеделски министър Кристина Спасова. Борисов и Найденов приятелски предупреждават бившия агроминистър, че може да има проблеми с "Криси", която да го "натопи" пред прокуратурата, за да спаси себе си.

"Дочух, че предлагат сделка или са предложили, или е приета, не знам, между тази девойка или девойки, не знам, две ли са, една ли са, знам, че едната е дамата, с която живееш, да свидетелства срещу тебе с цената да не се повдига на нея обвинение", казва бившият градски прокурор на Найденов. Борисов също му казва: "Проблем е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин."

Случайно или не, добрите новини от прокуратурата за Найденов идват след като той стана свидетел на обвинението по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконно подслушване в МВР. Това стана на 25 април, когато бившият земеделски министър обяви, че Цветанов е подслушвал поголовно целия кабинет, президента и опозицията с цел да ги контролира и шантажира.

Цветанов, който засега се очертава като основен и единствен "злодей" от управлението на ГЕРБ, вече е със снет имунитет и се очаква в сряда да му бъдат повдигнати обвинения.

През уикенда Мирослав Найденов уверено прогнозира, че Цветанов ще бъде обвинен не само в неупражнен контрол при използването и прилагането на специални разузнавателни средства, както съобщи прокуратурата още преди изборите, но и за разпореждане на незаконни действия. ”Смятам, че това нещо ще бъде доказано, категорично", заяви Мирослав Найденов.

Той отправи и политическо послание: "Ние всички влязохме в ГЕРБ заради Борисов, заради идеята ГЕРБ. Той има моето уважение и респект... ГЕРБ не е на Цветанов. Докато Цветанов е там, достойните хора няма да се върнат в ГЕРБ”.

Едва ли има нужда да се обявява джакпот на позналите отговора на следващия въпрос: кога и как ще приключи разследването срещу Мирослав Найденов за корупция, принуда и служебна злоупотреба. Развръзката от проверките на разговора в Банкя и пиарките навежда на съмнения, че е налице сделка между бившия министър и прокуратурата. И тези съмнения ще изглеждат все по-сериозни при продължаващата липса на убедителни отговори от страна на държавното обвинение.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional