Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Искри между Станишев и депутатите му

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Биляна Рилска, в. Дневник

Точно месец след парламентарните избори напрежението в БСП стана видимо. След като покрай гласуването на кабинета "Орешарски" се проявиха първите знаци на недоволство в левицата с подбора на министрите и обвиненията на социалисти, че ДПС получава твърде много власт, днес прехвърчаха и първите искри между лидера на БСП Сергей Станишев и депутати от левицата.

На заседание на парламентарната група, продължило близо 3 часа днес, Станишев се опитал да стегне партийните редици и да засили парламентарната дисциплина. Насреща си получил критики, че липсва диалог с ръководството и не е ясен принципът, по който се разпределят постовете във втория ешелон - зам.-министри и областни управители, разказаха участници в заседанието.

Депутатите от левицата се събраха, за да си приемат вътрешния правилник. Най-оспорваният текст беше предвиденото в него задължение, внасяните законопроекти да са получили предварително одобрение от парламентарната група. Това нарушава конституционните ни права на народни представители, възразили част от депутатите на сбирката във вторник вечерта. Това наложило повторното им събиране днес и в крайна сметка решили  законодателните им инициативи да се съгласуват с останалите им колеги в левицата - каква по същество е промяната и какъв би бил ефектът от нея.

Пострадали от това вече са Димчо Михалевски, който предложи мораториум на премахването на незаконни строежи, използвани за жилища, както и Борис Цветков и Георги Кадиев, които поискаха обезщетения за родителите, за чиито деца няма място в детска градина. Двете инициативи на "своя глава" засега са спрени от ръководството на групата.

След гласуването на вътрешните правила на групата на БСП, за чието нарушаване се предвижда и глоба от 200 лв., Станишев, който обикновено идва в парламента към 11 ч., ако не е в чужбина, започнал назидателно да разяснява колко е важно всички да са налице за началото на заседанието, за да се гарантира кворумът, да участват във всички гласувания и да съгласуват законодателните си предложения.

Извадил и справка кой в колко гласувания е участвал, от които само петима били "пълни отличници", предимно депутати първи мандат - Донка Асенова, Мариана Тотева, Милка Христова, Йордан Стойков и Пламен Славов (който е депутат в трети парламент). Сред най-зле предстяващите били изброени Младен Червеняков и Георги Кадиев, които участвали в под 50% от гласуванията, Кирил Добрев и Страхил Ангелов.

В отговор Кирил Добрев също повишил тон, че депутатите не са електорат, за да им се говори като на събрание и, че подобни въпроси не се решават с правилници, а с диалог, разказаха пред "Дневник" участници в срещата. Поставен бил и въпросът за разпределението на постовете и че ДПС взима повече спрямо представителството си в парламента - повече от два пъти по-малко депутати от БСП.

"Не съм продал партията", заявил Станишев и уточнил, че чувал такива гласове. Преговорите с нашите партньори са тежки, но са принципни, не са сделка, казал още той, разказаха депутати. В левицата обаче все по-често си говорят, че започват да приличат на ГЕРБ от времето им в управлението - дисциплинирано натискат бутона за гласуване в пленарната залата и само един или двама на върха на партията знаят за какво става въпрос.

Изнервен е от преговорите за областните управители и зам.-министрите, които зациклиха вече втора седмица и нещата изглеждат "на живот и смърт" - така депутат оправда избухването на Станишев. Разговорите между БСП и ДПС продължават и тази вечер.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional