Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Делян Пеевски избран за шеф на ДАНС като външен специалист

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Полина Паунова, Борис Митов, Медиапул

Изненадващо депутатът от ДПС Делян Пеевски беше избран за шеф на Държавната агенция за "Национална сигрност" (ДАНС) с гласовете на БСП и ДПС от Народното събрание в петък.

Освен ГЕРБ, които бяха против, още петима от БСП, които бяха против напуснаха залата и не участваха в гласуването в знак на несъгласие, а един се въдържа. Пеевски бе предложен за поста от премиера Пламен Орешарски. Изборът беше посрещнат с освирквания и отрицателни възгласи от страна на ГЕРБ, а самият Пеевски обеща да работи за държавата, без да разчиства сметки.

Номинацията беше направена в деня, в който в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за ДАНС, които натовариха агенцията с оперативни и разследващи функции, не само с разузнавателни и аналитични, както бе след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г.

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения", каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Той допълни, че със сигурност кандидатурата на Пеевски ще предизвика противоречиви коментари. Станишев напомни, че лично той като премиер е уволнил Пеевски, но съдът ясно е казал, че той е невинен и го е възстановил на работа.

Самият Орешарски коментира пред журналисти след това, че умишлено е търсен външен специалист и кандидатурата на Делян Певески надделяла именно с това. Целта била да се преструктурират някои активности, допълни премиерът, но отказа да съобщи кои са били другите обсъждани кандидатури. Той отказа също така да коментира хипотезата за задкулисни договорки между БСП и ДПС за назначаването на Пеевски.

 

“Казах, че сме обсъждали различни варианти с ръководството и на двете групи. Вие сами разбирате, че без тяхната подкрепа, не мога да измисля каквато и да е друга кандидатура, която да мине. Обсъдена е с ръководството на парламентарните групи и мисля, че е удачна“, каза още министър-председателят.

 

Първите задачи на Пеевски са разписани в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали, заяви Орешарски. В последните няколко седмици чухме много изказвания, които не бяха докрай премерени и от двете страни, допълни той и изрази надежда, че с течение на времето да се успокои парламентарната обстановка и нещата да тръгнат по-гладко.

 

"ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото", каза след избора Делян Пеевски. "Със сигурност няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми", обеща още новият шеф на ДАНС.

Номинацията на Пеевски изненада ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че е "същисан" и предрече "края на столетницата".

Недоволство и сред депутатите от левицата

Заседанието на парламента започна със 17 минути закъснение. Причината беше извънредното заседание на парламентарната група на БСП с премиера Орешарски и част от министрите. На нея депутатите социалисти също са били изненадани от номинацията. Те са били убеждавани да подкрепят предложението.

По информация на Mediapool в четвъртък следобед всички депутат от БСП са получили есемеси че ще имат извънредно заседание на групата. Никой от тях не е знаел за какво точно става дума.

В петък сутринта в 8.30 часа те дошли в Народното събрание, където са разбрали повода за срещата. В групата се разбунтували и 50-на души гласували за Пеевски, а останалите около 30 души гласували "против" и "въздържал се". След това обаче всички влязоха в пленарната зала и изпълниха партийната повеля, по думите на някои "с отвращение".

Янаки Стоилов обяви от парламентарната трибуна, че не е гласувал за Пеевски и предупреди, че има опасност от предизвикване на размирици подобни на тези в Турция.

Георги Кадиев също заяви, че не е подкрепил кандидатурата на Дилян Пеевски за председател на ДАНС. "На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал. Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата", се казва в изявление на Кадиев.

За Делян Пеевски гласуваха 116 депутати от "Коалиция за България" и ДПС. Против бяха всички народни представители от ГЕРБ.

Станишев не помни кога се е оплаквал от медиите на Пеевски

След гласуването лидерът на левицата Станишев не пожела да отговаря на никакви въпроси на журналисти в кулоарите. Единствената му реакция бе на въпрос на Mediapool по повод често изразяването му през последните години недоволство от медиите, свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Станишев каза само: "Кога?"

Името на Делян Певски, чиято майка притежава множество медии, чиято собственост е свързана с банкера Цветан Василев, акционер в Корпоративна търговска банка, нееднократно е забърквано в скандали, а шеметната му кариера в политиката се дължи на ДПС.

Той играеше централна роля в скандала, станал популярен като "Р.Овч.", който се развихри в началото на 2007 г. Главни действащи лица в него бяха тогавашният шеф на НСлС Ангел Александров, известен с близостта си до ДПС, и Корнелия Нинова, които взаимно се обвиняваха в изнудване, корупция и заплахи.

Пеевски пък бе обвинен от тогавашния шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, който твърдеше, че върху него е оказван натиск от страна на новия председател на ДАНС. След това Станишев уволни Пеевски като зам.-министър на извънредните ситуации, но съдът впоследствие го възстанови.

Назначението беше предварително подготвено от БСП и ДПС

Назначаването му за шеф на ДАНС, която вече има най-големи правомощия в държавата, всъщност бе предварително подготвено с част от промените в Закона за ДАНС, прокарани набързо и без никакви обществени обсъждания от БСП и ДПС.

Досега шефът на агенцията трябваше да има задължително 10-годишен стаж в службите за сигурност, но сега той бе намален на 8. Освен това бе разписана възможност за председател да бъде избран и кандидат с 8-годишен юридически стаж - точно, колкото има и Пеевски като следовател.

Освен това между първо и второ четене на законопроекта в парламента се появи текст, който създаде възможност, ако магистрат бъде избран за шеф или зам.-шеф на ДАНС, мястото му в съдебната система да се пази, а стажът му службата да се брои за юридически. Привилегия, от която досега се ползваха само съдиите, прокурорите и следователите избрани за депутати, министри и зам.-министри.

Безспорно най-запознатият с тази практика е именно медийният магнат Делян Пеевски, който е следовател от 2005 г., но е работил като такъв само няколко месеца, тъй като първо бе зам.-министър в кабинета "Станишев", а след това на два пъти – депутат.

Плевнелиев одобрява парламентът да избира шефа на ДАНС

Междувременно в четвъртък в интервю за "24 часа" президентът Росен Плевнелиев подкрепи промяната шефът на ДАНС да се избира от Народното събрание. Досега това беше в правомощията на държвния глава.

Според Плевнелиев по този начин "се гарантира по-голяма степен на публичност, създава се възможнст за дебат между различните политически сили и постигане на баланс".

"Народното събрание ясно поема своята политическа отговорност за назначението", казва още президентът в интервюто.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional