Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Иконата на тройната коалиция

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е изстрел право в десетката. Браво Местан, браво, Станишев, браво, Орешарски, браво, послушнико Сидеров! (Казвам го спонтанно – а иначе се питам защо – на марионетките не се вика “браво”.)

И е такова, защото от днес нататък новата тройна коалиция си има олицетворение. Придобила е плът и кръв, ум и морда. Ето я:

 

Видяхте ли я? Сигурни ли сте, че сте я видяли добре? Я опитайте пак:

 

Морда впрочем е груба и обидна дума. Не съм прав и не съм справедлив. По-праведливо би било да кажа, че това е тотемът на управляващата ни етно-национал-социалистическа шайка. Дори по-скоро иконата. Богоподобният Пеевски заслужава да бъде такава. И съвсем по тертипа на Новия Завет съветва: по делата ми ще ме познаете.

Правилно, по делата. А не по това:

 

Да си ги спомним какви бяха те. Не е зле впрочем да си ги спомни и Сергей Дмитриевич Станишев, който единствен защити това назначение. Чуйте го само: “За мен е абсолютно ясно, и съм убеден, че Делян Пеевски има волята, решимостта да работи за държавата и за хората, да се противопостави на всякакви икономически интереси, източване на държавата, корупция, независимо към коя политическа сила принадлежат.” Убедително, нали?

Само че не съвсем. Първо, защото пред ПГ на БСП аргументацията е била малко по-различна. Там той е заявил ултимативно: “Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада”. И са избрали да гласуват за Пеевски. Нищо, че политологът Иван Кръстев с право отбелязва, че “Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС, има смисъл само, ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз.” Защо не пък – може и това да е в сценария.

Да, очевидно не му е леко на Сергей Дмитриевич. Няма как да не забележим, че мнението на Бойко Борисов за това, че ДПС “изнасилва” столетницата, съдържа известна истина.

Плюс всичко такова изнасилване не му се случва за пръв път. Нали той уволни Пеевски от позицията му като зам. министър на бедствията и авариите – един пей-сърце пост, дето под крилото на Емел Етем можеше твърде успешно да се опосква Държавния резерв. Уволни го, защото срещу него се водеше дело за изнудване и, както самият Сергей Дмитриевич посочи, заради “липса на морал”. Поводът за тази кратка формулировка беше свързан с обвинението, че Пеевски е изнудвал директора на “Булгартабак” Христо Лачев да сключва договори с посочени от него фирми.

След което обаче беше пренуден да го назначи отново. Със скърцане със зъби и с обяснението, че прави това поради изричното настояване на ДПС.

Имало е за какво да настояват. Междувременно Делян Пеевски се оказа мениджърът в сянка на една грамадна медийна империя, изкупена с парите на банкера Цветан Василев и включваща вестниците "Политика", "Монитор" и "Телеграф", печатница “Родина”, а напоследък и 50% от “Уикенд”, плюс TV-7 и – както усилено се говори – BTV.

Тази медийна империя атакуваше до изборите през 2009 г. Бойко Борисов, за да мине веднага след това на негова страна – като осигури медиен уют за неговото правителство – срещу задържане на държавните пари в Корпоративна Търговска Банка на Цветан Василев – а вероятно и срещу договорката ГЕРБ да щади ДПС в търсенето на отговорност от правителството на тройната коалиция. След като кабинета на Бойко Борисов падна, същата медийна империя се обърна буквално на секундата срещу него и заработи в полза на БСП – като сега примерно TV-7 е реалния официоз на властта, а под управлението на фамозния Николай Бареков е и абсолютен шампион по нечистоплътност сред българските медии.

Какво да добавим към всичко това? Преди всичко, че вероятно става дума не за морда и не за икона, а за емблема. Емблемата на новата тройна коалиция. Ако сте я позабравили, ето я:

 

И най-сетне да си спомним добрите стари стихове на националния ни герой Христо Ботев, на чиито чествания видния националист Волен Сидеров, който ни докара тази напаст и който сам по себе си е лика-прилика с въпросната икона, пристигна, яхнал врана коня. Стиховете прочее са: “какви е деца раждала, /раждала, ражда и сега/ българска майка юнашка”.

Впрочем, като става дума за майки, ето я тази на иконата ни – нявгашна скромна коректорка от печатницата на БАН, а сега – супер-гранд-бизнес дама:

 

Смея се, но това вече не се търпи. Днес от 18.30 има протест пред Министерския съвет  срещу това безобразие – не! – срещу тази гавра с достойнството ни на граждани. Не знам кой го организира – а и изобщо не ме интересува. Ще бъда там – и призовавам всички, които не изповядват убогото верую на преклонената главица, да отидат. Важно е да бъдем там и да не отстъпваме, докато цялата тази вампирясала сган си отиде!

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional