Свободата днес и тук 21 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Политолози и социолози за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС (допълнена)

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник, http://www.dnevnik.bg/

Евгений Дайнов, политолог: Мисля за правителството в минало време

Съдбата на това правителство виси само на един косъм и той е общественото мнение. Първо, кабинетът е съставен от хора, които не са спечелили изборите, следователно нямат избиратели, към които да се обърнат в критична ситуация и да кажат "подкрепете ни". Второ, това е непартийно правителство, програмно, за спасение на страната от предишните безобразници. Единственият начин косъмът на обществената подкрепа да не се скъса беше да представи авторитетни лица в управлението, в цялата палитра отляво и отдясно, и бързо да свърши очевидно полезни за нацията неща. А най-спешно беше възстановяването на функционирането и логиката на институциите.

По неизвестни за нас причини правителството реши да пререже косъма и провокира обществото така, както то не беше провокирано точно от година. По същите причини, вместо с открита процедура да сложат начело на ДАНС човек с авторитет, сложиха Пеевски. Той може и да е прекрасен човек, но репутацията му е на лицето на онзи монополен модел, срещу когото всички протестирахме.

Затова аз вече мисля за правителството в минало време. Ще видим дали съм прав. Президентът  изпреварващо се подреди до общественото мнение, като каза, че сваля доверието си от правителството и намира това поведение за безобразно. Не мога да си представя правителството да издържи на съюз между разгневените граждани и президента.

Най-лошият сценарий е: пада правителството, нови избори, ГЕРБ се връща триумфално - същите, непроменили се, непокаяли се, но и отмъстителни.

Но в България, в Турция и в Европа вече върви един фронт на нормалните, цивилизовани граждани срещу мафията, варварите, тъмнината... Според анализаторите в Европа разделението в политиката вече е популистки и традиционни партии - леви, десни, центристи. Изборът е цивилизационен и тази вечер ще го видим.

Цветозар Вълков, политолог: Изборът на Пеевски може да доведе до криза в БСП

Изборът на Пеевски делегитимира парламента и управляващата коалиция. Излиза, че решенията не се взимат от законодателния орган в парламентарната ни държава, а извън него и неясно как.

Дотук с мантрите, че това управление ще е експертно и на професионалисти. Макар по документи Пеевски да има трудов стаж в следствието, реално няма практически опит. Излиза, че той е нужен начело на ДАНС, която ще има някакви различни функции от  отредените й по закон.

БСП носи отговорността за случващото се и каквото и да говори лидерът й, изборът на Пеевски може да доведе до трайна организационна криза в столетната партия.

Цветозар Томов, социолог, пред "Медиапул": Цинизъм, който не се побира в рационални рамки

Решението говори за политически цинизъм на новите управляващи, който буквално не се побира в рационални рамки. Те би трябвало да са напълно наясно, че с този избор взривяват страната.

Назначението на Пеески ще предизвика остро политическо негодувание в ситуация, в която няма нищо по-важно от това страната да се успокои. Ние сме на границата на социална и икономическа катастрофа. Разтревожен съм от този избор, но се надявам, че обществото ще реагира и изборът ще бъде отменен.

Управляващите в България явно изобщо не искат да се съобразяват с европейските политически ценности и с изискванията на ЕС към България. Вижте само публичното излъчване на този човек. Това е много, много лош знак към Европа. Преди всичко това е знак, че българските власти явно не ги интересува какво впечатление правят на народа си и на Брюксел. Имам надежда, че някой ще прояви здрав разум и г-н Пеевски няма да поеме този пост. Дали той и дали други властови центрове, не знам. Това е най-мекият начин да се излезе от тази ситуация. Ако това не се случи, мисля, че шансовете на правителството да овладее обстановката в страната рязко намаляват.

Антоний Гълъбов, политолог, пред "Медиапул": Нито първото,
нито последното такова назначение


Цялата отговорност за скандалите в управлението ще бъде понесена от БСП. Докато начинът, по който бе гласувана кандидатурата на Пеевски, показва, че водещият партньор в управляващата коалиция е ДПС. Всъщност коалиция няма. Отговорностите за всички назначения се носят от "Коалиция за България". При липсата на коалиционно споразумение не е ясно какви са отговорностите на ДПС и на "Атака".

Това няма да е нито първото, нито последното такова назначение. Аз очаквам, че ще се оформи една вълна от подобни назначения във всички служби в този сектор, което поставя въпроса за разделението между политическия кабинет и професионалните служби. Това винаги е бил системен проблем на държавността в България.

Подобна беше ситуацията по време на управлението на НДСВ, когато политическото и професионалното ръководство в МВР не е обменяло информация помежду си. По това време Георги Петканов беше вътрешен министър, а Бойко Борисов - главен секретар на МВР.

Опитът за директен политически контрол върху сектора за сигурност създава усещане за вътрешна слабост на цялостното държавно развитие. Много ясно трябва да се постави границата между политическия кабинет и професионалните задължения на службите.

Очевидно е, че воля за такава ясна диференциация няма, точно обратното. През смяната на директора на една служба тя започва да работи по напълно различен начин. Това не трябва да е така. В това отношение реакцията на президента е напълно навремена. Това е теза, която трябва да бъде лансирана на Консултативния съвет за национална сигурност.

По-същественият въпрос е не каква ще бъде първоначалната реакция в Европа, а как това ще се отрази на взаимодействието между нашите специални служби и партньорските ни служби. Моделът на ДАНС продължава да е неустойчив и той продължава да търси мястото си в една неизградена система за сигурност. Личността на Пеевски сама по себе си повдига определени въпроси, но ме интересува в по-малка степен, отколкото начинът, по който българските политици мислят за сигурността.

Кънчо Стойчев отказа коментар пред "Дневник", тъй като още не бил запознат със ситуацията. Андрей Райчев нямало да говори пред медиите до септември. Кольо Колев беше с изключен телефон. 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional