Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Последният танц на кабинета Орешарски

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Н.Цеков, http://www.dw.de

 

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС преля чашата на търпението към кабинета Орешарски. Скандално назначение, имиджова грешка, безмилостни механизми за прокарване на интереси - такива са оценките на наблюдателите.

"Назначението на Делян Пеевски е ясен знак, че институциите се овладяват от корпоративни интереси. Той не е само политик, но и олицетворение на медийна империя, свързана със знакови банки. Издигането на Пеевски за шеф на ДАНС показва размаха и посоката на напрежението в управляващата коалиция при вземането на решения, засягащи позициите на подкрепящите я партии и олигархични кръгове", коментира политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. Според него назначението на Пеевски е лош знак за характера на промените, които се стреми да наложи на страната правителството на Орешарски.

"Новият шеф на ДАНС е неприемлив за европейските ни партньори и ще допринесе за самоизолацията на България. Подобно скандално назначение сваля доверието в институциите и в държавността. Още по-странното е, че БСП и ДПС допускат именно тяхното правителство да понесе подобен трус. След този избор коалицията и нейното правителство просто нямат бъдеще и колапсът им е вече е въпрос на време", изтъква Смилов. "Не само президентът, но и поддръжниците на двете управляващи партии са смаяни от липсата на каквото и да е обсъждане в Народното събрание при избора на Пеевски”, отбелязва експертът от Центъра за либерални стратегии.

С новото назначение правителството на Орешарски си навлече още един негатив

Някои тъжни изводи

"Назначаването на Делян Пеевски е имиджова грешка, с него кабинетът на Пламен Орешарски си навлече още един негатив. Изборът на новия шеф на ДАНС води до поне два тъжни извода. Първият засяга качеството на провежданата от Орешарски политика - ако той не си дава сметка за последиците от действията си, това говори зле за политическата му компетентност. Вторият извод е свързан с изчезването на всякаква привидност и с оголването на безмилостни механизми за прокарване на интереси. В работата на правителството изчезва политическият формат и се настанява борбата между личности за налагането на интереси. Надявам се това назначение да не унищожи крехката стабилност след зимните протести, но вероятността от срутване е вече напълно реална“, казва Първан Симеонов от агенция “Галъп”.

"Това е игра с огъня. За броени дни може да се стигне до много по-сериозни проблеми, свързани с поставянето на скандалното назначение в някаква етническа рамка на противопоставяне, към която трябва да се прибави и оспорваният избор на областни управители от ДПС в няколко региона. А това е много опасен развой на политическия процес, чиито очертания вече могат да се доловят“, прогнозира Симеонов. Той се опасява от липсата на политически коректив в този процес. "Какво си казват хората – в силовите структури личности като Цветан Цветанов сега се заменят с лица като Делян Пеевски ли? Изборът на Пеевски е симптоматичен и с това, че издава плановете на управляващата коалиция за пълна ревизия на резултатите от управлението на ГЕРБ. БСП и ДПС навярно се надяват на амортизацията в протестната вълна от зимата и смятат, че тъй като не засяга пряко джоба на хората, изборът на Пеевски ще предизвика само буря в чаша вода“, коментира политологът Първан Симеонов.

Хиляди хора се събраха в София на протест срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

Посегателство спрямо демокрацията

Според бившия председател на Комисията по досиетата Методи Андреев назначението на Пеевски е ясен знак, че властта в България е заграбена от политико-олигархична структура с не съвсем ясни очертания, която иска да повтори прехода. "Защо иначе мнозинството ще избере за шеф на една усилена репресивна структура човек, който въплъщава "ценностите" на целия този преход? Пеевски е най-малкото неубедителен както по отношение на произхода на натрупаните от него и майка му огромни капитали, така и в почтеността си към управлението в контекста на корупционните скандали, в които беше замесен като заместник-министър."

Андреев намира плашещо съчетаването в Пеевски на отговорна позиция в репресивна структура с изключително големия контрол, който фамилията му налага над медийния пазар в страната. Всичко това заедно с партийната му принадлежност и банковите връзки прави от новия шеф на ДАНС сивия кардинал в правителството на БСП и ДПС, чийто премиер приема ролята на изпълнител на нарежданията на човека на мафията в България и в Русия. "Това е огромно посегателство към извоюваното от българите демократично начало на управлението, което ще бъде прието "на нож“ от партньорите на страната в евроатлантическите структури“, заключава Методи Андреев.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional