Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Те си имат държава, ние си имаме Пеевски

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Георги Папакочев, http:/www.dw.de

 

Точно в деня, в който избухна скандалът "Пеевски", Чехия също се разтресе. Само че докато в България хаосът продължава, в Прага кризата бе овладяна за миг. И май е излишно да се питаме защо те могат, а ние - не.

Анализ на Георги Папакочев:

Няколко часа преди българският парламент да избере набързо т.нар. „външен експерт” Делян Пеевски за шеф на ДАНС, чешкото УБОП (Управление за борба срещу организираната престъпност) стартира съвместно с прокуратурата широкомащабна операция в Прага. Това се случи на 14 юни. Още същия ден скандалът „Пеевски” изкара на улицата десетки хиляди протестиращи. В Чехия пък светкавичните действия на специалните служби вкараха зад решетките осем сегашни и бивши високопоставени държавни служители.

"Разрешавам, вършете си работата!"

Непосредствено преди официалното назначаване на Пеевски за „агент номер едно” на България, лидерът на БСП Сергей Станишев ултимативно изправи своите депутати-съпартийци пред дилемата: „Или гласуваме за Пеевски, или кабинетът на Орешарски пада”. Горе-долу по същото време - в нощта преди голямата акция - шефът на чешкото УБОП се среща с премиера Петър Нечас, за да го информира за подготвяната операция и да вземе личното му съгласие за обиск на неговия офис. След кратък размисъл Нечас отговаря: „Разрешавам, вършете си работата!”. На сутринта белезниците пристегнаха ръцете на Яна Нагиова - началничката на кабинета на Нечас. Обвинението: корупция и злоупотреба с власт. Зад решетките на бърза ръка се озоваха както бившият, така и настоящият шеф на военното разузнаване, за които се твърди, че са организирали по поръчка на Нагиова незаконно следене на премиерската съпруга. Арестувани бяха също един бивш министър, един действащ депутат и двама парламентарни лобисти.

Петър Нечас вече връчи оставката си

"Омерзен съм"

Само пет часа след избора на „външния експерт Пеевски” начело на тайните служби, държавният глава Плевнелиев заяви, че е „омерзен” и че кредитът му на доверие към правителството на Орешарски е изчерпан. След което свика извънредно заседание на КСНС (Консултативния съвет за национална сигурност), на което днес (четвъртък) се обсъждат реформите в сектора „Сигурност” и разразилата се политическа криза. По същото това време в Прага президентът Милош Земан, който е политически опонент на десния премиер Нечас, огласи публично, че обвиненията срещу кабинета са много сериозни и тутакси покани в своя офис началника на чешката полиция, главния прокурор и самия премиер, за да обсъдят съвместно възникналата кризисна ситуация. Паралелно двете по-малки партии от управляващата коалиция обявиха, че губят доверие в Нечас, но няма да напуснат коалицията.

Разликата между тук и там

На четвъртия ден от злощастното инсталиране на Пеевски начело на ДАНС при нестихващи многохилядни протести премиерът Орешарски отказа да се оттегли от поста си, а председателят на ПЕС и лидер на БСП Станишев категорично отхвърли исканията да напусне партийното председателство и дори поиска от съпартийците си да му гласуват доверие. Лидерът на ДПС Местан на свой ред се хвърли да пояснява, че след като злополучният им партиен кандидат за шеф на ДАНС вече си е подал оставката и тя е приета от премиера, нямало пречки той да бъде възстановен като народен представител. И докато в България разправиите все още текат, чешкият министър-председател Петър Нечас вече връчи оставката си, оттегли се от председателския пост на дясната Гражданска демократична партия и пое по искане на президента държавническия ангажимент да продължи да движи текущите въпроси на страната до назначаването на ново правителство.

 

Протестите срещу кабинета "Орешарски" продължават вече седмица

 

И още нещо. Безпрецедентните за Чехия мащаби на антикорупционната акция, извършените арести и продължаващите активни следствени действия дават основание на наблюдатели да прогнозират, че операцията е само началото на разследване, което се очаква да промени изцяло политическата сцена в централноевропейската държава. За разлика от България, където на този етап подобна трансформация изглежда немислима.

Един от възможните отговори на въпроса защо Прага успя да се справи само за едно денонощие с правителствената си криза е, че чехите имат функционираща държава и действащи специални служби. А обяснението за продължаващия вече седмица хаос в България би могло да бъде, че вместо държава управниците си имат своя Делян Пеевски. И своите си кукловоди, които мечтаеха да му дърпат конците.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional