Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Спецслужбите за СИК - ни чули, ни видели...

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Петър Петров, в. Сега

 

Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу ясно подсказа миналия петък на българското правителство и изобщо на новите управляващи, че няма никакво намерение да търпи поредицата скандални назначения на висши постове, започнала с това на Делян Пеевски. След такива думи обичайно следват тежки санкции - рязане на милиарди от еврофондовете, неприемане в шенгенското пространство, постепенна изолация.

Нещо повече - Барозу обяви, че случаят "Пеевски" е показал "необходимостта от промени в държавата". Той обърна внимание на премиера Орешарски да бъдат правени разширени проверки при ключовите назначения, особено в сферата на борбата с корупцията и организираната престъпност. Не че и в другите сектори няма такива скандални налагания на хора, но определено те са най-много, най-видими и най-нетърпими именно в областта на националната сигурност. И то до степен, че човек се пита наистина ли системата е блокирала и не може да се направи дори елементарна предварителна справка в търговския регистър за един или друг кандидат, прочистени ли са архивите на МВР и службите, или пък ставаме свидетели на партийно-ченгеджийски игрички.

И тук остро се набива въпросът 

що за вътрешен министър има България, 

след като се оказа, че човекът, който трябва да е най-информираният в държавата, всъщност научава кадровите назначения от медиите и политическите централи. При това все в последния момент. Че дори и после. 

Както например стана с назначения и изкарал само няколко часа като зам.-министър на вътрешните работи депутат от БСП Иван Иванов. Наложи се медиите да съобщават, че преди години последният е ръководил шуменския клон на СИК. Както и че със силовата и застрахователна групировка е бил свързан и неговият баща.

В петък вътрешният министър Цветлин Йовчев разказа поредна, но далеч по-подробна и подготвена версия за случая. По негови думи от ръководството на една политическа партия, която подкрепя правителството, дошли при него 

и му "презентирали" кандидатурата на своя човек 

"предния ден, преди да бъде назначен". "Беше представен като млад, интелигентен човек, който е подготвен за тази работа. Владее чужди езици. Амбициран, мотивиран да работи. Такъв профил аз бих приел винаги. И аз се съгласих на политическо назначение и наистина мисля, че в политическия кабинет има място за представители на политическите партии, които подкрепят кабинета. Защото те трябва да имат гаранция и наблюдения върху политиките, които се извършват", добави Йовчев и съобщи, че "в информационните масиви на МВР и ДАНС няма данни за този човек".

"И аз не мисля, че има някакви законови основания, които да пречат на постъпването и заемането на такава длъжност. Законови няма", обяви още Йовчев. И още: "човека не го познавам, може да има много качества лични, но тези факти в биографията му са неприемливи. Защото такива факти в биографията на заместник-министър подриват доверието в ръководството на министерството". 

Йовчев говорил с "господин Иванов", който потвърдил фактите. След това той и премиерът непоколебимо и за минута го махнали от поста. "Просто, с такива факти в биографията винаги ще има съмнение към ръководството на МВР. Това нещо е недопустимо в момента, разбирате ли", емоционално приключи вътрешният министър.

Краят на неговото обяснение обаче е началото на лавина от въпроси. 

И първата сред тях е какво всъщност има в архивите на МВР и на специалните служби, ако няма кой какъв е бил в силовите групировки през годините. Ами нали същото това вътрешно министерство постоянно обясняваше, че това са силови структури, че събира цялата информация за тях, предупреждаваше ги, че ги следи отблизо. И ставаше дума именно за СИК, ВИС, Клуб 777 и т.н. Нещо повече - от изтеклите преди няколко месеца разработки "Буда", стана документално ясно, че и Бойко Борисов е бил под пълен контрол на ъндърграунда.

И сега изведнъж архивите празни. Това дори даде повод на депутата от БСП и председател на парламентарната комисия за контрол върху спецслужбите и СРС-тата Димитър Дъбов (който си призна, че лично е предложил Иванов) да заподозре сценарий.

"Правено е проучване по линия на ДАНС - "отлично". Правено е проучване по линия на МВР - "отлично". Кой в България прави проучванията и 

кой решава някой дали е добър, или е лош, 

след като по линия на специалните служби информацията е отлична? "В един сайт някой написа анонимно нещо и му разказаха играта на този млад човек, завършил с отличие английска гимназия, завършил право, докторант и му скриха топката", възмути се Дъбов. Той дори се опита да обясни, че неговият човек нямал нищо общо със СИК - "просто бил 4 или 5 месеца управител на застрахователното дружество, чиято собственост е на СИК, в местния клон".

"Може ли да кажете, че един наемен работник е свързан с групировката СИК? Съсобственикът на СИК Бойко Борисов беше 4 години главен секретар на МВР и още 4 години министър-председател и никой не го повдига този въпрос. Този въпрос е несправедливо решен. Подозирам, че има дори и лично отношение", твърди сега Дъбов. Друг е въпросът, че никой не коментира думите на Татяна Дончева, че "в ръководството на БСП има двама души, които са много свързани със СИК". 

Сигурно обаче всички от БСП забравиха, че те 

дойдоха на власт не за да правят сравнения - 

ние може да не сме идеални, ама предишните колко са лоши. Те обещаха назначенията им да не оставят и капка съмнение. Дори техният премиер Пламен Орешарски коментира, че Иванов е отстранен бързо, защото е заемал "неподходящи длъжности" в миналото. И че ще маха всеки, за когото се появи и най-малкото съмнение. Хора, свързани с ръководството на БСП, в момента активно лансират в интернет (там, където започна и се организира битката срещу мафията и непрозрачното управление) тезата на Станишев, че борбата с ГЕРБ е над всичко. Карат обществото да се примири с този съвременен Лойола, който внушава "Целта оправдава Пеевски и Иванов".

Архивите на МВР и на службите или са празни и никой нищо не е работил през годините, или са здраво прочиствани, или пускат избирателно "нелицеприятна информация" за един или друг, а останалите просто се поставят в зависимост от съответното досие или разработка. Интересно е например 
какво ще каже Йовчев за проверката в архивите за Пеевски -

и в ДАНС, и в МВР, и в ГДБОП. Пак ли нищо е нямало? Ами ако е така, наистина - какво работят тези хора, получаващи големи заплати и милиарди бюджет? Да не говорим, че вътрешният министър се оказа пълен с изненада и заради назначението на Пеевски. 

"Бях изненадан. Лично аз не познавам господин Делян Пеевски и не мога да дам оценка за неговите качества. Не мога да преценя в момента. Аз не очаквах толкова силна реакция", заяви МВР шефът. И това го казва човекът, който написа доклада на НСС за Иван Костов, който през 1999 г. бе използван от тогавашния премиер да смени половината правителство начело с Богомил Бонев и Евгений Бакърджиев?! Служителят, за когото се твърди, че стои зад изгонването на Михаил Чорни и Денис Ершов от България. Как да повярва човек, че може да не знае и да се изненадва толкова често? 

МВР и службите да не би вече да се задействат само за разработки като "Галерия", 

за да открият автори на интернет публикации. Тогава са готови да обърнат целия свят, да подслушват всички депутати, собствените си служители, журналисти, политици, правят им профили, проверят им и майчиното мляко. Но когато става дума за ключови назначения, изведнъж проверките са спешни, архивите - празни, а гафовете - пълни. А политиката "не знам, не чух, не видях" неизбежно стига до: "и докато разберат... си отишли".

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional