Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съмненията около допуска на Делян Пеевски се разрастват

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Капитал

 

Съмненията, че в процедурата по издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на Делян Пеевски е бил нарушен законът се увеличават.

От Софийския районен съд съобщиха за "Капитал", че Делян Пеевски е поискал и е получил свидетелство за съдимост на 5 юни. Това е най-ранната дата, на която е могла да започне процедурата за проучването му за благонадеждност - свидетелството за съдимост е в задължителния пакет документи, които се подават в началото на проверката.

Както съобщиха от ДКСИ, допускът му е издаден шест дни по-късно - на 11 юни. В този срок влизат и, събота, и неделя. Това на практика означава, че служителите на ДАНС са успели да проверят Делян Пеевски за четири дни.

Законът за защита на класифицирана информация (ЗЗКИ) предвижда двумесечен срок за провеждане на проучването за ниво "строго секретно". Този срок обаче е инструктивен и процедурата може да продължи по-кратко или по-дълго. Специалисти в областта на защитата на класифицираната информация коментираха, че ако бъде извършена надлежно, проверката няма как да продължи по-малко от три седмици. Толкова например е бил срокът, за който са били проучвани зам.-министри от служебния кабинет.

В случая на Пеевски е било извършено т.нар. "разширено проучване". Според ЗЗКИ освен всички останали въпроси, които се изясняват, процедурата в този случай включва и "проверки по местоживеене, по месторабота, на банковите сметки на проучваното лице и в данъчните регистри." Провежда се задълбочено интервю с трима човека, които са били посочени от проучвания и т.н.
 
Всичко това отнема технологично време и обективно няма как да стане за три дни. Общоизвестен факт е, че през последните години Делян Пеевски живее във Велинград, т.е. проверяващите със сигурност е трябвало да отидат до там и да разпитат неговите съседи.

Като какъв Орешарски иска проучването

Специалисти коментираха, че има и друг съмнителен момент в процедурата – фактът, че искането за проучване е отправено от премиера Пламен Орешарски. Към началото на проверката той не е бил началник на Делян Пеевски и остава абсолютно неясно в какво качество е поискал проучването. Самият премиер си противоречи по темата.

В деня на избора на Пеевски, Орешарски първо заяви, че е "проверил" и получил информацията, "че няма причина да не получи такъв достъп." Миналата седмица министър-председателят вече твърдеше, че той лично е настоявал Пеевски да си извади предварително разрешение.

Към тази дата не е имало как синът на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева да бъде кандидат за поста, защото не е отговарял на действащите тогава законови изисквания – не е имал 10-годишен стаж в службите за сигурност. Това на практика означава, че и Орешарски, и Пеевски са били сигурни, че спешните промени в Закона за ДАНС (които снижават изискванията по мерките на Пеевски) ще бъдат приети.

Кой е извършил проверката


Още преди една седмица изпратихме запитване до ДАНС относно обстоятелствата, по които е издадено разрешението, но от там до този момент не са изпратили отговор. Поради тази причина изпратихме запитване и по реда на Закона за достъп до обществена информация.

По информация на "Капитал" проучването на Пеевски е извършено от дирекция "Сигурност на ДАНС", която е на пряко подчинение на председателя на агенцията, в случая това е и.д. Владимир Писанчев. Именно той може да иницира проверка на подчинените си – сценарии, който е малко вероятен, най-малкото защото би уличил и себе си.

Би било логично проверката на обстоятелствата, по които е издаден допускът, да бъде иницирана от прокуратурата. Към този момент няма изгледи това да се случи. "Ако председателят на ДКСИ реши, че има нещо нередно, да ни сезира. Не можем да проверяваме всеки допуск до класифицирана информация", коментира за "Капитал" зам.-градският прокурор Роман Василев.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional