Свободата днес и тук 10 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Чрез наглост към катарзис

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.capital.bg/

        Министър замеси еврокомисар в скандално назначение

 

Обяснението, което лидерът на БСП Сергей Станишев даде за избора на депутата Делян Пеевски за директор на агенцията по сигурността, свидетелствайки за "трансформацията" и "катарзиса", които бил преживял от управлението на тройната коалиция досега, се превърна в един от политическите хитове на годината. Поне на първата й половина. Стана и предпочитана тема в плакатите на многолюдния протест вече 12 дни, настояващ за оставка на правителството именно заради опита за това назначение.

        Починът на Станишев не само беше последван, но и надминат в определена степен от един от министрите в кабинета с мандата на БСП в съюз с ДПС и "Атака". Транспортният Данаил Папазов обясни пред телевизионните камери в понеделник предизвикалото също скандал назначение на свой заместник с това, че му бил препоръчан лично от... ресорния еврокомисар Йоханес Хаан.

         Та се наложи Хаан във вторник спешно да изпрати до БТА изявление, с което категорично отрече да познава избраника на Папазов и поиска "незабавно извинение" от злощастния министър, който след като пробва втора лъжа - че не е казвал подобно нещо, накрая все пак му изпратил извинително писмо.

        "Някой има ли представа защо наистина правят това?", питат се удивено участниците в социалните мрежи и след като същия ден лидерът на партията мандатоносител заяви, че сегашната ситуация с мощния протест в София се различавала от февруарската по това, че за разлика от тогава хората сега искат правителството да остане и да работи за решаване на проблемите им.

         Едно от възможните обяснения е, че думите на Станишев за "катарзиса", възприети като комуникационен гаф, може да са по-скоро "грешка по Фройд". Лидерът, който успя да направи една над 100-годишна партия заложник на взето за 15 минути решение в полза на коалиционния си партньор ДПС, със сигурност най-малко подсъзнателно иска някой да го освободи от товара, чиято тежест левият социолог Петър-Емил Митев изчисли като равна на биомасата на Делян Пеевски.

       Към постигането на този катарзис се стремят вероятно и други участници в управлението, чиито изпълнения тепърва ще видим - при изобилстващия със скандални имена кадрови подбор за властта.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional