Свободата днес и тук 04 Юли 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пътят на Кирил Йорданов и Залеза на Варна...

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
HOPE | www.novatarealnost.bg

„През 21 век Варна се върна в епохата на феодализма” е поредният вик за свобода на изразяване и демокрация на варненската топжурналистка Невяна Троянска, който ще ви разтърси на 14 юни (петък) 2013 г. Той е естествен рефрен, но с много по-мрачни децибели от въпроса, който тя зададе с книгата си „ТИМ – отборът, който превзе България” преди две години: „Ще се събуди ли България? Този въпрос все още чака своя отговор... „.
Арена за отговора в „Залезът на Варна” за пореден път й бе предоставен от Издателство „Слънце”. Този път лирическият герой е дългогодишният градоначалник на морската ни столица Кирил Йорданов. Повествованието е изцяло документално-журналистическо, което го прави и доста по-парещо за разлика от романа, на който като хлопнеш кориците, вътрешностите му остават само сън и фантазия.
„Залезът на Варна” е реалитито. За потъпканата прословута търпеливост на варненеца, възпята от големия Тодор Колев като: „Да беше лято, да бе'ме у Варна, бих те чакал не до три, а до зори...”. Но летата са кратки, а краят на зимите взе да става нетърпим... И БУМ!!!

Анонсът на автора:

„През 21 век Варна се върна в епохата на феодализма.

Най-добрият град за живеене някога все повече заприличва на гето за малоумни маргинали –

с всеки изминал ден разрухата превзема нови и нови позиции в т.нар. градска среда, докато управниците й пеят в хор как подопечните им поданици тънат в благоденствие. Днес дълговете на Варна гонят 100 млн. лв., улиците и булевардите й сякаш са преживели дълбока оран, а край дупките в асфалта се кипрят палми в саксии. Абсурдна картина от залязващ град...

Това е книга за Пътя и Залеза. Пътят на един съвсем незабележим съдия по етажите на властта. И залезът на един град, който е бил бленуван пристан за поколения наред. Залез след няколко мандата под неговото управление.

Това е книга за Пътя на Кирил Йорданов и Залеза на Варна.

В нея няма да прочетете пикантни подробности от интимния живот на градоначалника
с най-дълъг кметски стаж в цялата история на морската столица. Но със сигурност ще откриете далеч по-любопитни детайли от задкулисието на властта му - горчиви признания и закъснели прозрения на най-доверени хора от екипа му. И със сигурност ще разберете кой е Кирил Йорданов. Късметлия, забогатял от реституция? Зависим от алкохола и от съпругите си мъж? Опитен въжеиграч над политическата арена? Слабохарактерен Нарцис, готов да гони до дупка приближените си, щом усети, че може да засенчат ореола му? Марионетката на ТИМ, или един от кукловодите на митичната абревиатура? И как, в крайна сметка, стана така, че той не е спирал да се разпорежда със съдбата на 350-хилядна Варна повече от 20 години - като областен управител, депутат, кмет.

Под крилата и на СДС, и на ДПС, и на БСП, и на НДСВ, и на ГЕРБ... Хамелеоните биха изгубили цвета си от срам, Вечната Амбър на властта във Варна - никога.

Звучи като частен случай. Но не е. Защото нещата, които се случват в този град, имат странната особеност малко по-късно да се проектират в държавата България - с цялата им ужасяваща гротескност. Уви...”.

Ще се повтори ли феноменът от месец май 2011 г.,

когато целият тираж на „ТИМ – отборът, който превзе България” бе изкупен на 100% преди да напусне рампата на печатницата от лирическите герои в повествованието. Книгата веднага бе отпечатана във втори тираж и стана бестселър. А авторката Невяна Троянска бе удостоена с голямата награда „Сърце и слово срещу наркотиците“, учредена в памет на известната ирландска разследваща журналистка Вероника Герин, убита от наркомафията, която й бе връчена от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград и посолството на Ирландия в България.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional