Свободата днес и тук 24 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Феноменът, който може да промени България

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Антоанета Цонева, Дойче веле

„Погнусата от политическите върхушки, чието поведение години наред беше неморално, непочтено - тази погнуса беше детонирана на 14 юни с назначението на г-н Пеевски. Взривен е целият период на преход. Оголени са до краен предел всички онези схеми, които ние за удобство наричахме “задкулисие”. Сега станаха видими центровете на власт, лицата, имената. Този път всичко е назовано и е толкова ясно обозначено, че е направо страшно”, казва в интервю за Дойче веле Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на „Институт за развитие на публичната среда“.

Хората срещу мафията

Цонева посочва, че докато доскоро разговорът за политиката изцяло отсъстваше, в момента този разговор добива автентичност и думи като “свободните”, “гневните”, “почтеност” имат плътност в протеста: „Тези думи действително си върнаха своите значения, избягаха от кухия кънтеж на политическите речи и демагогските изяви. Когато хората на улицата казват, че са срещу мафията, която е обримчила медии, съдебна система, изпълнителна власт, разложила е до краен предел законодателната власт, те искат едно основно нещо - да сложат страната си на коловоза на правовия ред. Върховенството на закона е абсолютният приоритет на това обществено усилие”, казва Антоанета Цонева.

Според нея повечето протестиращи имат ясното съзнание, че сега може да се постигне повече от обикновено: „Хората не искат протестът им да бъде замърсен с някакви опити за социално инженерство и фалшиви послания. Протестът говори само с плакатите. Никой не смее да се качи и едно стъпало над него, да вземе мегафона и да говори “отгоре”. Това е специфична ситуация. За пръв път виждам такъв социален феномен, при който гражданите са заедно и голяма част от тях са по улиците и площадите с убеждението, че сме стигнали до предела, че се намираме в някаква гранична зона, която ще определя оттук нататък начина, по който изглежда нашето общо живеене”, посочва Цонева.

Кажете датата за изборите, господа!

Нещата, които трябва да се случат оттук нататък, са според Цонева следните: 

„Правителството да подаде оставка; в същото време да се направи опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент, като след формирането на този кабинет, в същия ден и час, да бъде обявена датата на изборите. Това е необходимо, за да има възможност да се направят изборни правила. Трябва да е ясно на всички, че ако няма дата за избори, всички маневри ще изглеждат като шикалкаване и хората няма да им повярват. Правилата, по които ще се явим на избори, трябва да бъдат изработени под силен граждански контрол и натиск. Възможно е да се направи закон само за парламентарните избори, а след това новото мнозинство да изработи следващия изборен кодекс.

 В целия този процес президентът би трябвало да изиграе основна роля - за да се направят консултации с политическите партии, за да се върви към развръзка и за да превъртим най-сетне зъбчатката на безвремието. Нашият шанс днес са именно такива политически действия и най-вече усилията на “свободните срещу мафията”, на хората, които искат правила за живота си и са готови да се изправят срещу олигархичния модел, който ги съсипва. Живеем в безпрецедентна криза, която трябва да преработим като шанс за промяна”, заключава Антоанета Цонева.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional