Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

БСП и ДПС вкараха в оборот класовия враг и етническата карта

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Безмълвни към изстъпленията на съюзника си Волен Сидеров, БСП и ДПС дадоха сигнал за нов курс на открита конфронтация с протестиращите, президента и политическите си противници, който вече не се изчерпва само с обвинения срещу тях. В ход бе вкаран не само "класовият враг" – какъвто според Антон Кутев е колективният образ на протестиращите в София, но и "етническата карта" - изпитан инструмент за отклоняване на вниманието от реалните проблеми, за покачване на общественото напрежение и създаване на множество нови конфликтни точки и "пожари".

Едва ли вече става дума само за обречен опит да се задържат на власт. По-скоро си проправят пътя към следващите избори.

Досега реакциите на БСП и ДПС спрямо протеста бяха в границите на допустимото политическо лицемерие – изразяваха "уважение" към позициите им, но им напомняха, че са "платени" и "организирани" от ГЕРБ. Волен Сидеров бе използван като глашатай на истинските им прокламации – че протестиращите са "терористи", "банда престъпници" и пр.

Именно Волен Сидеров обаче бойкотира парламента в сряда и ръководството на БСП изпусна духа от бутилката, като за пръв път заговори за оставка на правителството до дни и предсрочни избори през септември.

В четвъртък "Атака" се върна в парламента и управляващите обявиха "абсолютно категорично", че въпросът с предсрочните избори не стои и правителството трябва да се си свърши работата.

Изявленията и действията им обаче показват, че са наясно, че духът няма как да се върне обратно в бутилката.

И затова се премина към подгряване на твърдия електорат.

Лицето на протеста се промени и изкриви

Мая Манолова, която минава за по-умерена, се солидаризира с "Атака", че протестиращите са създали нетърпима обстановка около парламента. Макар събирането на около 300 демонстриращи да бе цитирано от колегата й Антон Кутев пред БНТ като доказателство за незначителността на протеста, Манолова по същото време заяви по ТВ7, че "в обстановка като вчерашната не може да се работи".

Безцеремонните опити да подменят исканията на протестиращите (оставка и премахване на целия олигархичен модел на властта), продължиха с твърдението на Манолова, че акциите на недоволните не изразявали само "отношение само към хората в парламента, а и към институцията като цяло", въпреки че досега никой от протестиращите не е имал претенции към институцията, а само към "наемателите" й.

Според мен вчера пред парламента лицето на протеста се промени и изкриви, продължи Манолова.

"Протестиращите не изглеждаха нито спонтанни, нито случайно дошли. Служители на парламента споделиха, че са били забелязани хора, свързани с "Национален фронт за освобождение на България" и РЗС. Нормално е и да се свързват лицата от протеста с новия десен проект."

В заключение Манолова заяви, че "тези 200 души, които са я замеряли", няма да я уплашат и да я накарат да се откаже от поетите ангажиментите пред избирателите й.

"Форма на класова борба"

В същото време, но пред БНТ, се изявяваше колегата й Антон Кутев, който също омаловажи протестите, но от ясни марксистки позиции. Той определи случващото се като "форма на класова борба".

"Ами, значи, ние говорим, така, за умните, за образованите, за, така, по-заможните в София. Да де, ами нали точно техните данъци искаме да вдигаме. И много ясно сме заявили, че с
промяната на плоския данък доходите на хората над 4 хиляди лева и 500 там се вдигат съответно...Ами, нормално е да протестират. Открай време това е формата на класова борба
всъщност".

Протестиращите били мотивирани с пари, контрапротестиращите – не

Със същия убедителен тон малко по-късно Кутев влезе в противоречие с тезата за "класовата" обусловеност на антиправителствените протести, като повтори, че всъщност участниците са платени и "мотивирани с пари". За разлика от контрапротестите на поддръжници на правителството, каквито имало в Стара Загора. "Нашите не са мотивирани с пари", каза Кутев, за разлика от другите - "Аз съм чувал за последните дни безброй разкази за това как...и таксиджии, и кой ли не ми е разказвал как са им предлагали пари, за да ходят на протести...Ами, очевидно пари ги мотивират, защото всички разкази, които съм чувал, а те са стотици, повярвайте ми, от редови граждани, те говорят за това как са им предлагали по 20, по 50 лева и т.н.".

Кутев упрекна БНТ, че не е отразила контрапротеста. "Вчера имаше в Стара Загора, аз не знам дали БНТ го е отразила, но в Стара Загора бяха някъде около 300 души. Значи, 300 души пред парламента бяха повод всички медии цял ден да ни занимават с тях..."

Той разясни и каква "форма на държавност" предлага сегашното управление: "Държавата взима от тези, които имат по-високи доходи, за да даде на тези, които имат по-ниски
доходи".

На етнически вододел

По темата с областните управители на ДПС, срещу които открито се разбунтуваха и местни организации на БСП, Антон Кутев и за миг не допусна, че недоволството е срещу квотните пазарлъци и подялба на влияние между партиите в управлението. Той разясни, че въпросът е етнически.

"За мен в момента България се намира на граница. В смисъл - ако ние отприщим в момента, ние става дума политиците, ако ние сме достатъчно безотговорни, за да отприщим енергията такава, каквато е....Ние имаме два вододела, единият е чисто етнически, защото когато казваш на един човек, че той не може да бъде областен управител, само защото той е турчин по
произход или има турско име, или е член на една определена парламентарно представена партия, която на теб ти се струва неприемлива, това вече е отвъд европейската демокрация", заяви Кутев пред БНТ.

Той продължи да разсъждава на глас за Силистра. Разбра се, че там от няколко дни вървят превантивни протести срещу областния управител, "при положение че, първо, не е избран, и второ, не се знае кой е".

"Какво ще се случи в момента, в който този областен управител евентуално е с турско име? Ами, там ще започнат същите тези протести, някои хора ще се опитат да не го пуснат. А какво ще стане, ако ДПС реши да...защото тя може в рамките на няколко часа да извади две, три, пет хиляди души пред областната управа. Нали разбирате, че сме на границата?", продължи Кутев.

Оттеглянето на Муса Палев щяло да се предателство срещу етническия модел

Председателят на ДПС Лютви Местан също излезе с трактовка за протестите. Според него трудно може да се даде оценка, че всички прояви на протеста "са симпатични", както ги окачестви президентът.

Изразявам силна загриженост, че отделни прояви на протеста напускат полето на политическото и се пренасят в полето на етнорелигиозната нетърпимост, да не кажа и омраза, предупреди Местан. А проявите на агресия, етнорелигиозният мотив не могат да бъдат определени като симпатични, защото биха имали за резултат легитимирането на разделителни конфронтационни линии в българското общество.

Лютви Местан отбеляза, че се задава въпросът защо ДПС има областен управител в Благоевград след като е трета политическа сила. След като ДПС неизменно е първа политическа сила в Кърджали, Разград, Шумен, в Силистра нерядко и в Търговище, защо никога не сме поставяли въпроса областният управител на Кърджали да е от ДПС, попита той.

Защото смятаме, че е изначално грешен този подход първа - втора - трета политическа сила, коментира лидерът на ДПС. Трябва да имаме съзнание за равнопоставеността на българските граждани, независимо от техния етно-религизонен произход и очаквам доста по-категорична позиция по отношение на това измерение на протеста от държавния глава, заяви Местан.

Според ДПС оттеглянето на областния управител на Благоевград Муса Палев би означавало предателство срещу България.

"Ще бъде предателство спрямо българския етнически модел, ще дискредетира България пред очите на света. Ние не можем да направим такава лоша услуга на своята страна", обяви Местан.

Колегата му Йордан Цонев допълни: Наистина, ако условието е само, че се казва Муса, не ни прави чест като българи.

На фона на възмущението им от протестиращите и обвиненията към президента, че прокарва разделителни линии в обществото, БСП и ДПС позорно си мълчат за продължаващите ексцесии на съюзника си Волен Сидеров.

В четвъртък сутринта той пристигна в парламента въоръжен с полицейска палка и БСП и ДПС безропотно изсушаха декларацията му трибуната, според която протестиращите са "терористи" и "превратаджии", а националните телевизии БНТ, бТВ, Нова телевизия и Канал 3, изпълнявали антидържавна и антинационална поръчка.

След като позаседаваха в парламента по "важни промени, засягащи пряко проблемите на гражданите" (по Мая Манолова), 
Сидеров и компания излязоха на контрапротест, блокираха Орлов мост и се отправиха към офисите на "продажните медии" да ги замерят с яйца. Както се очакваше, пощадена е само ТВ7, контролирана от Делян Пеевски.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional