Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бундестагът обезпокоен от “Атака”

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Капка Тодорова - Германия; 24 часа

Депутатът Гунтер Крихбаум говори в Бундестага.

Германия е силно обезпокоена от ставащото в България. Комисията по европейските въпроси към германския Бундестаг обсъди завчера на затворени врати последното развитие на събитията у нас. Какви точно заключения са направили депутатите, засега няма да бъде правено обществено достояние.

Шефът на комисията Гунтер Крихбаум - депутат от управляващата партия на канцлера Ангела Меркел, обаче отговори на няколко въпроса на "24 часа" за личната му оценка на положението в България. Той обяви, че германският Бундестаг наблюдава с безпокойство ставащото.

Избори и смяна на правителства са съвсем нормални процеси в една демокрация. Когато обаче са разпознаваеми тенденции, че едно правителство иска да жертва държавата, това е неприемливо, заяви Крихбаум.

Той посочи още, че изборът на Делян Пеевски е бил тежка грешка, която междувременно осъзнал и българският премиер. Сега става дума за това да се изгради наново загубеното доверие от страна на собствения народ, но и от страна на европейските партньори, категоричен бе той.

Крихбаум заяви още, че доверие в Европа има само тогава, когато тя е вярна на себе си най-вече що се отнася до основополагащите ценности като демокрация и правов ред.

Депутатите в Бундестага са също така силно обезпокоени от това, че новото правителство е на власт само защото се съобразява с една дясноекстремистка и антиевропейска партия като"Атака", даде да се разбере шефът на комисията по европейските въпроси и допълни: "Желанието за политическа власт никога не бива да е чак толкова голямо."

Тези дни пред БНР депутатът от Европейския парламент Маркус Фербер пък заплаши, че заради потъпкването на демократични принципи в България той ще иска да се задейства член 7 от Лисабонския договор. Този член предвижда временното отнемане на правото на глас на държава членка.

Крихбаум обаче заяви, че опитът дотук е показал, че от това наказание няма голям смисъл. Той подкрепя инициативата на германския външен министър Гидо Вестервеле и колегите му от Дания, Финландия и Холандия, които изработват по-добър правилник за действие при нарушаване на основни демократични ценности. Този правилник предвижда и механизъм за ранно предупреждение за подобни проблеми.

На въпрос дали България може да очаква санкции германският депутат заяви, че е нужно първо да продължи наблюдението. Като страна - член на ЕС, България е задължена да спазва най-високи стандарти на демокрацията и правовия ред, припомни той. Всеки гражданин на България е гражданин и на ЕС, затова предупреждения от Брюксел не биха били намеса във вътрешните работи.

"Надявам се, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще уважават тези общоевропейски стандарти, в противен случай ще се наложи Европейската комисия да се намеси", заяви Крихбаум.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional