Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Бунтът е езикът на тези, които остават нечути”

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 

Отново хиляди се събраха на площад "Независимост", за да протестират срещу правителството и безпомощността на политическата класа да изведе страната на пътя на нормалното европейско развитие.
 
Сценка, осмиваща лидера на "Атака" Волен Сидеров и агресивния му език и действия, се разигра сред множеството.
 
Жена, облечена като медицинска сестра, се мъчи да успокоява мъж, носещ маска на лидера на Сидеров, надянал усмирителна риза. Другаде мъж на кокили като кукловод дърпаше за въженце друг мъж, облечен в костюм, показващ, че е политик.
 
Появи се черен ковчег, символизиращ погребението на партиите. На него бяха изписани имената на партиите, без да бъдат забравени и такива, които не са в парламента.
 
Хората носят плакати с надписи "Не ме гонете от България”, "Бунтът е езикът на тези, които остават нечути” и срещу ирационалното поведение на Сидеров , "Не прекалявайте с "Лидерин” и "Вие сте луд с пистолет”.
 
На площада бе изнесено бяло пиано, на което всеки можеше да посвири. Младеж огласи пространството с песента на "Бийтълс" "Нека да бъде".
 
Познатите скандирания, трикольори, свирки и барабани кънтяха на площада, който бързо бе затворен за движение на коли от прииждащото множество.
 
По рано през деня столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи призив до протестиращите. "Моля гражданите след 22.00 часа да освобождават кръстовището на Орловия мост, за да могат хората да се приберат по домовете си. Сигурна съм, че гражданите могат да дадат урок на някои политици за културно отношение към града".
 
В изявлението си Фандъкова отправи критика към акциите на Сидеров.
 
"Недопустимо е лидер на политическа партия да призовава за граждански арести, да е агресивен към граждани и журналисти и да нахлува в институции. Това е антидържавно поведение, което не трябва да се толерира", написа кметът.
 
"Депутатският имунитет не е оправдание за самоуправство в София, агресивно поведение и нарушаване на правилата. България е демократична държава и хората имат права, гарантирани от Конституцията, на които никой политик не може да посяга", казва още тя.
 
Тя отбелязва, че с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев са обсъдили ситуацията в София и организацията, която се прави между Столичната община и МВР.
 
"Благодарих на министър Йовчев за работата на полицията, която гарантира сигурността на гражданите на София. Всички институции постъпваме отговорно към хората и държавата. Най-важната ни задача е да запазим мирния характер на протестите. Отговорно отношение трябва да проявят и политиците", казва още Фандъкова.
 
"Призовавам мирно протестиращите граждани да не се поддават на провокации и на опитите да бъдат въвлечени в сценарии, които дискредитират каузата им. При конфликтни ситуации, както и досега, нека да се обръщат към органите на реда", отправя апел кметът на София.
 
Маршрутът на протестиращите както всяка вечер предвиждаше към Народното събрание, Орловия мост, бул. "Евлоги Георгиев", бул. "Витоша".

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional