Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как да се справим с политическата мафия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Димитър Колев

В момент когато протестите са ежедневие, а правителството(парламента) не иска да чуе хората и продължава по най-арогантен и нагъл начин да работи в полза на олигархични кръгове, ние (гражданите на Република България) искаме да кажем „стоп“ и настояваме за  промяна.

Все повече интелигентни хора започват да си задават въпроса „Какво демократично има в партиите и парламента след като те не работят в полза на обществото?“, „Защо политическата система функционира по този начин?“. Ето какво пише в интернет по тези въпроси:

 

Парламентът (от старофренски: parlement = разговор, съвещание: от френски: parler = говоря) е най-висшата институция, избрана (частично или изцяло) пряко от народа. Той е орган на държавната власт......В съвременния си вид възниква в края на 12 век в Испания - т.нар. Кортеси, като орган на съсловно представителство, като парламентарният режим се формира до 18 век. В духа на парламентаризма е олицетворяването на демократичното начало в управлението на една страна. Съставът му се формира обикновено чрез преки избори от населението на държавата....“ 

 

Текстът е взет от wikipedia  и всеки може да го прочете целия и да се информира когато пожелае. Но това, което разбирам аз е, че парламентът се избира от хората и има за цел да представлява хората при създаването на законите. Разбираемо е, че през 12-ти или 18-ти век е нямало как всички хора на дадено общество да се съберат на едно място и да коват закони, затова парламента е измислен, използвайки концепцията за представителна извадка на обществото.

Наистина тази идея работи за обществата през 18-ти, 19-ти и дори 20-ти век, но в мен изникава въпроса - „Нужен ли е парламентът в 21-ти век?! Във века на информационните технологии?“. Все пак техногиите са се развили до там, че може да обменяме информация с много хора едновременно в рамките на няколко минути и дори секунди. Днес в Интернет хората, въпреки огромните разстояния, могат да общуват свободно – без цензура и ограничения.

И в този ред на мисли, не е ли възможно Интернет да замести сегашния парламент, а ние, обикновените хора да станем депутати (участници) в него без представители и посредници. Според мен това би била по-висша форма на демокрация, която по-точно дефинира демократичните идеи и принципи.  По подобие на днешните интернет форуми и блогове, дигиталния парламент ще предоставя поле за дискусии, правни казуси и гласуване на закони по един прозрачен и честен начин.

„Прозрачен“, защото няма да има цензура върху информацията и тя ще протича безпрепятствено към всеки. И „честен“, защото хората ще решават с мнозинство съдбата на собствената си държава. Кажете, има ли по-демократично нещо от това, което хората избират пряко.

В момента изборът ни е сведен до „измамник“, „лъжец“, „психично болен“ и т.н. (усещам, че разбирате какво/кого имам предвид ;) ). Наистина всеки трябва да се легитимира и да застава с името и образованието си на подобно място, да има градивност, а не хаос, да взимат участие интелигентни и грамотни хора.

За тия проблеми аз мисля, че има решения от социална, технологична и правна гледна точка. Самата система може да отхвърли злонамерени лица (подобни на тези, които вече са в парламента и не могат да бъдат спряни). Дори в началото подобен дигитален парламент може да функционира паралелно с парламента в сегашната му форма докато един ден не стане негов заместител.

Какво мислите за идеята? За коментари и въпроси, моля пишете ми на kolew.bg@gmail.com

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional