Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Обединени срещу мафията

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://www.dw.de

 

Социалният взрив след избирането на Пеевски за шеф на ДАНС свърши това, което десните политици не успяха да направят в продължение на години. Той формулира общата им кауза: изземването на България от ръцете на мафията.

Няма нищо по-досадно от рефрена за обединяване на десницата. В процеса на "обединението" почти милион български избиратели или останаха непредставени в парламента, или бяха принудени да подкрепят ГЕРБ, "за да не дойдат комунистите". Социалният взрив след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС обаче свърши това, което десните политици не успяха да направят в продължение на години: формулира каузата им. Изземването на България от ръцете на мафията - това е целта, която принуди доскоро нетърпящи се помежду си хора да се държат прилично и да демонстрират разум.

Новоизбраният лидер на останалата извън парламента ДСБ Радан Кънев успя за няколко дни да постигне това, което напоследък не се удаваше на предшественика му Иван Костов – да бъде в центъра на играта. Предложеният от Кънев само преди седмица нов реформаторски блок днес вече има по-ясни очертания – пет малки партии огласиха общ план за излизане от политическата криза. Допреди месеци дори само общото подписване на подобна текуща позиция изглеждаше нереално.

 

Радан Кънев, новият лидер на ДСБ

 

 

Забравете за "обединената десница"

"Каузата е ясна: отделяне на мафията от държавата като първа стъпка към истински свободно и проспериращо общество. За нас мафията и бедността са свързани и това е истинският икономически разговор - има ли мафия, няма работни места", казва Радан Кънев, който декларира, че не се стреми към водеща роля в процеса на изграждането на политическа алтернатива на статуквото.

"Каузата за отделяне на мафията от държавата и промяна в правосъдието не е лява или дясна", обяснява Кънев. Според него чак след това идват икономическите политики, които могат да бъдат леви или десни. Формулировката "обединение на десницата" обаче е ужасно изхабена от предишни неуспехи и в голяма степен заплашва да раздели хората, опасява се 38-годишният адвокат. Затова днес вече се говори за "реформаторски блок", а "обединената десница" е оставена в историята.

Засега в новия реформаторски блок са "Движение България на гражданите", чийто лидер е Меглена Кунева, напусналите СДС около бившия външен министър Надежда Нейнски, нарекли се "Синьо единство", партията "Свобода и достойнство" на бивши членове на ДПС, както и родената от природозащитните протести и популярна сред най-младите партия "Зелените".

"Нашето предложение е широк реформаторски блок, основан на коалиция от основните реформаторски партии, които останаха непредставени на последните избори, включваща представители на гражданите, на неправителствения сектор, на бизнеса, известни общественици и публични личности" - така Радан Кънев описва идеята си. "Ходя всеки път на протестите, когато съм в София. Хората ме приемат радушно, обикновено казват "Хайде, обединявайте се" и "Успех"", споделя той.

 

Избирателите няма как да изпаднат във възторг от общата снимка на до болка познати лица

 

 

Голямата опасност пред "новия блок"

Началото на обединителен процес за изграждане на политическа алтернатива няма как да не породи много въпроси. "Едните питат какво общо имаме с Кунева, която беше министър при тройната коалиция, "пак Костов иска да дърпа конците, макар и зад кадър", възмущават се други, трети пък недоумяват каква работа имат "Зелените" в десницата, докато сред самите "Зелени" някои гласове са против всякакво сътрудничество с партии и лица от миналото", посочва Кънев. Засега той се опитва да избягва тези въпроси и предлага хората да се концентрират върху голямата картина: "Имаме ясни и големи цели - правова държава, законност, истинска пазарна икономика. Това е пътят към справедливо и към богато общество. Друг няма."

Най-голямата опасност пред това начинание е точно зад ъгъла: ограничаването на новия "реформаторски блок" до познати лица от партийните апарати, разпознали последна възможност. Защото няма как избирателите да избухнат във възторг само като видят обща снимка на няколко политици, които не успяха дори да влязат в парламента.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional