Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Заговорът срещу протестиращите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Бедров, http://www.dw.de

 

В България има един мутренски свят, който не иска да се разделя с властта си. БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ очевидно са на негова страна. И за да го спасят, кроят заговор - заговор срещу протестиращите, твърди Иван Бедров.

В центъра на София има две заведения, които ни карат да се чувстваме едновременно и в бъдещето, и в миналото. Минавайки покрай тях, човек вижда най-новите, най-модерните и най-скъпите автомобили, някои от които все още не са в серийна продажба и все още не са представени на последното лъскаво автоизложение. Усещането за миналото пък идва от цвета - черни коли, черни стъкла, здрави момчета с черни дрехи, черни слушалки в ушите им, черни спомени от най-мутренските години.

Те паркират на три реда върху платното, охранителите им превземат отсрещния тротоар, а нормалните хора променят маршрута си. Не толкова от страх, колкото от погнуса. Случайно или не, двете места се намират до парламента - едното е на гърба на храм-паметника „Свети Александър Невски“, а другото е на ул. „Шипка“. Градският фолклор нарича такива заведения „там, където красивите срещат богатите“. Случайно или не, в българския случай там мутрите срещат политиците. Вижда се.

Нещо не е наред

 

Странно, но факт: Борисов мълчи

 

Една разходка из тези места помага изключително много, ако искаме да разберем това, което се случва: тези хора просто са различни. Така, както повечето протестиращи не могат да разберат що за удоволствие е да блокираш движението, за да пиеш кафе като на витрина, така и онези от витрината не могат да разберат що за порив е това да протестираш за законност и нормалност. Именно това мислене обединява управляващите и опозицията, а от няколко дни насам обединението им е повече от видимо.

Организираните групи от структурите на ГЕРБ бяха неизменна част от протестите още от първия им ден. Те не бяха мнозинство, но за сметка на това отчетливо се различаваха на площада. От няколко дни ги няма. На лидерите на ГЕРБ им трябваше повече от седмица, за да осъзнаят, че хората не протестират, за да върнат Борисов и Цветанов на власт. Тези двама мъже вече се появяват на колажи заедно с Местан, Станишев и Сидеров. Поради което ГЕРБ си прибра организираните групи.

В събота „Нова телевизия” излъчи почти едночасово интервю на запис с бившия премиер Бойко Борисов, в което той нито веднъж не призова наследника си Пламен Орешарски да подаде оставка. Нито веднъж. В цялото интервю Борисов нито веднъж не спомена за бърза оставка и бързи нови избори. Нито веднъж. Само преди месец позицията му беше за отмяна на парламентарните избори и провеждането на нови. Днес ГЕРБ внася поправки в Изборния кодекс, чието разглеждане само би отдалечило изборите. Още по-абсурдно става, ако си припомним, че настоящият Изборен кодекс е продукт само и единствено на волята на ГЕРБ. А сега искат да го променят. Нещо не е наред.

Тактиката на управляващите

Управляващите пък демонстрират все по-твърда позиция. В първите дни на масовите протести те бяха предпазливи, не смееха да отхвърлят мотивите на недоволните, отговаряха уклончиво и не изключваха нито една възможност. Днес вече не е така. Орешарски отклонява въпроси за ситуацията в страната с неадекватното обяснение, че не следи събитията. Лютви Местан пък високомерно предложи изборите да се проведат, когато се появи алтернатива на ГЕРБ. Кой ще прецени, че се е появила?! А военният министър Ангел Найденов се показа като най-откровен: „Нямаме нагласата да чуем исканията за оставка“.

Той и всички други по улиците на България искат едно: да живеят в нормална държава

Структурите на БСП са получили инструкции да съдействат за организирането на „спонтанни” прояви в подкрепа на правителството. В София вече имаше митинг - малка група хора издигнаха лозунга „Орешарски, спаси ни от мутрите“. Орешарски? От мутрите? От страната идват съобщения за жертвоготовни българи, които минавали на плодова диета в подкрепа на правителството. Такъв се оказа случаят с обявената „гладна стачка“ във Варна.

Мобилизацията сред управляващите е видна. Сега тактиката им е да уморят протестиращите. Разхождайте се, не ни пречите. В това време назначенията вървят с бясна скорост. Опозицията я няма, а лидерът ѝ Бойко Борисов обвини протестиращите за отсъствието си - парламентът бил обсаден, нямало как да отиде на работа. Заговорът за запазване на статуквото е налице. Онзи свят от мутренските места, описани в началото на текста, не иска да си тръгва. А БСП, ДПС, „Атака“ и ГЕРБ очевидно са на негова страна.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional