Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Защо БСП не е социалистическа

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Александър Цонев, Кафене.нет

 

За тези редове бях провокиран от мнението на една възрастна дама, която много уважавам. 
 
Тя си има своите позиции за политическата ситуация в нашата страна и наистина не и прилича да си сменя възгледите. Та тя каза: „Ти наистина ли не разбираш, че Делян Пеевски беше предложен с цел да се справи с Цветан Цветанов…”
 
Дори не подозираше колко е права. Напразни бяха моите усиля да я убеждавам, че партията, която защитава не е тази, нейната партия. Това е друга формация далеч от социалистическата – направо буржоазно - капиталистическа. И накрая се съгласих с нея, като казах, че съм на нейна страна и съм доволен от действията на въпросната партия, защото е ревностен пазител на частната собственост и на капиталистическите отношения на труда. И, разбира се, пак не бях прав, защото съм говорел като другите.
 
Да започнем с теорията. Какъв трябва да е електоратът на една социалистическа партия: 
 
1. Основно хората на наемния труд – т. н. трудещи се 
2. Безработни – и то тези, чиито стремеж е да продадат единственото, с което разполагат - труда си и да станат трудещи се.
 
Несериозно е да  се приемат пенсионерите за електорат въобще, ако са само пенсионери, а не са капиталисти. Един пенсионер е редно да се счита всестранно осигурен до края на живота си – нали точно затова е пенсионер. Би могъл да бъде привърженик на определена партия, така както се симпатизира на спортен клуб. Но активно да участва и взема решения за бъдещето на страната просто е безсмислено – то бъдещето принадлежи на други. Не съм за изолацията им, но те сами трябва да се оттеглят от активно участие, защото иначе изкривяват реалността.
 
С кои си действия за тези 23 години БСП защити своя електорат?  След като в нашата страна се установиха капиталистически отношения на труда, формулата пари – стока – пари-прим стана основна за развитието на народното стопанство. (Ако съществува друга покажете ми я – аз това съм учил…) Борбата е за ПРИМА – и по-точно как да бъде разпределена разликата (печалбата).
 
Какво е съществуващото положение: цялата разлика отива в джоба на собственика и чрез инструментите данъчно и осигурително облагане, част от нея се преразпределя. Всяко правителство, управлявало през тези 23 години формира бюджет. И ако се вгледаме по-внимателно в параметрите на бюджета, като че ли не зависи от това кой е на власт – всички бюджети си приличат. С какво тогава се различава едно социалистическо правителство от капиталистическото. 
 
Видя ли се някакъв стремеж или опит в разпределението да се включат трудещите се. Напротив, дори под егидата на БСП беше направена т.н. масова приватизация,, от която днес няма и следа. После и касова. За последната, ако се разровиш от далеч мирише на подкупи рушвети и какво ли не, само не и на честност. И всичко това с благородната цел  всеки трудещ се е  да стане капиталист, т.е. съсобственик на средствата за производство, с което да участва в разпределението на печалбата (представете си, че се беше случило наистина, тогава социалистите трябваше да останат без електорат – колко наивно, нали). В действителност резултатът е криминална приватизация.  
 
Разоряване, поради източване на редица предприятия. Други продадени на скрап. Ликвидиране на цели отрасли. Успоредно с това забогатяване на наши момчета настоящи капиталисти и работодатели. Нагло и безочливо използване на съчетанието власт-влияние за допълнително обогатяване на приближени фирми, кръгове и обръчи. 
 
Всичко това не за сметка на една ‘ЧЕСТНА’ принадена стойност, спечелена по капиталистически, а за сметка на достъпа и използването на държавни ресурси – т.е. за сметка на всички нас. 
 
Отново подчертавам – с благословията, дори под ръководството на БСП. 10 от тези 23 години БСП беше ( и е) формално на власт, а реално през цялото време. Чудо – коя социалистическа партия прави приватизация. Дори така да е, защо не бяха направени така приватизационните договори, че ако не се спазят основни клаузи: запазване на вида производство, запазване на работната ръка, тези договори да се анулират и предприятието отново да стане държавно. 
 
Тогава, ако ще се продава то да бъде на по-кадърен капиталист и пак и пак. Дори нещо повече – в годините, когато са формално на власт, да се е случило някой отрасъл или поне предприятие да се национализира – от тази дума нашите социалисти се плашат като дявол от тамян. Ами вижте какво направи социалистът Чавес – национализира петролната индустрия и печалбата от нея вложи в болници, училища и социални дейности – какво лошо. 
 
Ами в съвместната работа със синдикатите, какво и е социалистическото на БСП. 
 
Погледнете историята – най влиятелните водачи на социализма у нас преди това са били синдикалисти – Георги Кирков, Георги Димитров…А сега с единия синдикат БСП е на нож, с другия – почти на нож. Ами те, целите на социалистическото и синдикалното движение трябва да са едни – да се подобряват условията на труд и живот на трудещите се, да се намалява безработицата. И основно да се намалява експлоатацията на наемния труд. Но без експлоатация няма да има принадена стойност, без принадена стойност няма печалба. Като няма печалба предприятието рано или късно фалира. 
 
Значи експлоатацията трябва да се намалява, чрез достатъчна, но разумна  компенсация, чрез по-висока цена на труда. Да виждате в тези посоки някакво единодействие. Та кой капиталист доброволно ще вдигне заплатите или (представете си), доброволно да раздаде акции на работниците – той (капиталистът) трябва да бъде притискан и принуждаван да прави това. Чрез закони и подходяща нормативна уредба. За отговорно и мотивирано социалистическо правителство тази работа не бива да е проблем. А какво по-добре, ако в правителството участват социалисти  – значи на властово и управленско ниво синдикатите трябва да нямат проблеми – а в действителност имат. Стига се до извода, че или социалистите ни или синдикатите ни са сбъркани. 
 
Как е възможно да се счита за социалистическа една партия и особено, ако е във властта:
 
-                    да търпи безумна бедност и с раздаване на помощи, стигащи само за оцеляване да решава въпроса;
-                    да гледа как се срива образованието, расте неграмотността на младите и с измислени европейски проекти да смята, че ще образова нацията;
-                    да участва в срива на здравната система;
-                    да поддържа безумно високи цени на лекарства, като за едно лечение от ниска и средна сложност е необходимо да се плаща допълнително;
-                    да продължава да смята, че един безработен, трябва да се осигурява – а бе хора, този човек няма приходи, как да има разходи, да открадне и да си внесе осигуровките ли;
-                    да съдейства за изграждането на такъв вид капитализъм и отношение към наемния труд, че дори и Зола не би могъл да го опише;
-                    да не си мръдне пръста, докато нашите зеленчукопроизводители изхвърлят продукцията си, а складовете на големите вериги са пълни с вносна стока;
-                    да не успява да се справи с ширещата се битова престъпност;
-                    да допусне създаване на организирана престъпност
 
Нещо повече – за последното имам подозрения, че от нейните среди се родиха всички групировки. Те бяха (и са) използвани за нагло забогатяване на висшите слоеве – защо смятате убиха Луканов – един от тях – емблема. Ами останалите мъртви и живи – погледнете откъде са тръгнали и около кого кръжат.    
 
Оказва се, че БСП се бори за власт не да осъществи изконните социалистически идеи, ами просто да е във властта, използвайки я за лични изгоди на тези, които я упражняват и техните близки кръгове. Дори френските социалисти се опитаха да вземат повече от богатите с увеличаване на данъчната ставка. Едва ли правилните действия са тези, но при наличието на по-сериозно натрупване, разпределението сигурно е по-лесно. Аз лично смятам, че усилията трябва да се насочат към активното участие в разпределянето, а не в пасивното, чрез бюджета.
 
И през всичките тези години не се намери един доблестен ГЕРОЙ от БСП на глас да обяви: ‘Ние вече не сме социалисти. Не можем или не желаем да защитаваме интересите на трудещите се и на безработните…Ние сега сме една буржоазно-капиталистическа партия, който иска да гласува за нас…’
 
А не, когато са на агитация и хората да казват колко хубаво е било през Живковото време, като се  надяват, че това е партията, която ще върне отнетата им ‘СПРАВЕЛИВОСТ’. Активистите да потриват ръце и да говорят врели-некипели, само да не изгубят гласове. Погледнете какво стана в Русия – там забраниха Компартията. И така е по-честно. А нашите тарикати от комунисти станаха капиталисти, а се именуват социалисти.
Затова предлагам БСП да стане НАРОДНА, РАДИКАЛНА, ЛИБЕРАЛНА,КОНСЕРВАТИВНА….а най-добре ББКП – Българска буржоазно-капиталистическа партия…..Но не и СОЦИАЛИСТИЧЕСКА….
 
И да не си помислите, че съм социалист – опазил ме господ…Но в едно съм сигурен. Днес светът е друг. Светът е едно голямо село и ако нещо се случи на единия му край, на другия се разбира за секунди. И ако един млад човек, всеки ден изкарва с пот на челото толкова, че да храни семейството си, а друг негов връстник прекарва същия този ден в небивал разкош, не е честно. 
 
Да, никога не е било, но сега всичко това се вижда само с натискане на един клавиш. Не е по силите на нормален разум подобно положение да се търпи дълго…И ако не се намали разликата в стандарта на днешното съществуване, ще се получи нещо непредвидимо. Затова предлагам богатите доброволно (и предвидливо) се лишат от част от богатството си и разкоша. Но пуста лакомия – дали ще ми позволи ?

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional