Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

бТВ, Нова, Дарик и Моника Йосифова си поделят лъвския пай от популяризирането на европрограми

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Медийните групи около бТВ, Нова телевизия, Дарик радио и фирмите, представлявани от съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев – Моника Йосифова, са усвоили не по-малко от 1/3 от всички пари по договори за популяризиране на европейските програми по времето на тройната коалиция и кабинета "Борисов".

 
Сериозен дял е отишъл и за телевизиите, контролирани от злополучно назначения за шеф на ДАНС депутат от ДПС Делян Пеевски и от икономическата групировка ТИМ, както и за радио веригата "Фокус", собственост на бившия военен контраразузнавач Красимир Узунов.
 
Това показва подробна справка за сключените договори за популяризиране на всички европрограми, по които на медии, рекламни агенции и други фирми са изплатени над 66 млн. лева от 2007 г. до 22 май 2013 г. Документът бе качен на сайтовете на правителството и единния информационен портал за структурните фондове в ЕС.
 
Проверка във фирмените регистри на Мediapool, която не претендира за пълна изчерпателност (заради доста сложните фирмени обвързаности между големите играчи на медийния и рекламния пазар), показва, че компанията "бТВ медиа груп" е получила директно и индиректно не по-малко от 6.8 млн. лева. "Нова броудкастинг груп" и нейната Нова телевизия са припечелили поне 4.6 млн. лева, следвани от "Дарик радио" АД на Радосвет Радев с най-малко 4.1 млн. лева.
 
Различни фирми и консорциуми, представлявани от пиар експерта и съпруга на Станишев – Моника Йосифова, са заработили над 3 млн. лева, телевизиите ТВ7 и ББТ, свързвани с Пеевски и банкера Цветан Василев – близо 2 млн. лева, радио групата "Фокус" на Узунов – около 1.6 млн. лева, а "България он ер", контролирана от ТИМ – над 800 000 лева.
 
Около 900 000 лева са отишли и за телевизия "Европа", която до неотдавна бе собственост на брата на президента Петър Стоянов – Емил Стоянов. Той бе и евродепутат от ГЕРБ, но миналата година подаде оставка.
 
Финансиране по 15 договора на бТВ
 
"бТВ медиа груп", директно или чрез фирми, свързани с нейния съсобственик и консултант Красимир Гергов, е успяла да получи финансиране по 15 договора, най-много от които по "Програма за развитие на селските райони" и ОП "Околна среда". Компанията е усвоявала евросредства чрез множеството си едноименни телевизионни и радио канали, както и чрез "Фокс интернешънъл ченълс България".
 
Фирмата "Радиокомпания Си.Джей", собственост на бТВ, е сключила три договора за популяризиране на различни програми, по които е получила общо 855 713 лева. "Медия дайрекшън" ЕООД пък е спечелило поръчка за 996 000 лева по ОП "Транспорт", за да осигури "информационни материали в печатни издания". Дружеството е собственост на София Пенева, която паралелно участва и в управлението на сдружение "Българска асоциация на комуникационните агенции" заедно с Красимир Гергов.
 
"Нова броудкастинг груп" и нейната "Нова телевизия" са осезаемо зад бТВ с припечелени поне 4.62 млн. лева. Най-голямата единична поръчка на Нова телевизия е за 1.08 милиона лева по ОП "Развитие на човешките ресурси". Медията е получила от земеделското министерство общо 2.22 милиона лева на множество траншове по "Програма за развитие на селските райони".
 
"Дарик" е безспорен лидер при информирането на гражданите за европейските програми от радиоефира. Срещу 4.1 млн. лева медията е предоставяла програмно време, правила е предавания и е излъчвала клипове за всяка една от оперативните програми. За сравнение "Радио ФМ плюс", които имат доста по-малка аудитория, но са стабилно представени при разпределянето на пари за информиране, са взели поне 661 000 лева.
 
Фирми на Моника Йосифова - крупни бенефициенти и при ГЕРБ
 
От данните, обявени от правителстената информационна служба, става ясно, че съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев не е имала проблем при работата си с държавната администрация, както при тройната коалиция, така и по време на управлението на ГЕРБ.
 
Представлявани от нея консорциуми са прибрали най-значителните суми за провеждане на информационни кампании по оперативните програми "Техническа помощ" и "Административен капацитет" до 2013 година.
 
Нейният "Консорциум за диалог с администрацията" е спечелил 1.079 млн. лева за информационната кампания по ОПАК. Още повече е взел "Консорциум прозрачност за еврофондовете" - 1.4 милиона лева за информационна кампанията по програма "Техническа помощ".
 
Отделно фирмата й "Актив груп" в консорциум с "БИК-Калини" и "Ламбаджиев груп" е спечелила поръчка за половин милион лева за изработка на информационни материали по програма "Околна среда". "Актив груп" има и три единични поръчки по тази програма, с което сумата за фирмите и консорциумите, свързани на Йосифова набъбва до 3.074 милиона лева.
 
Известните със стриктното отразяване на всяка власт медии на бившия военен контраразузнавач Красимир Узунов, собственикл на "Фокус Нунти" ООД, са заработили най-малко 1.6 милиона лева по общо 14 договора. Най-много от тях са сключени по "Програма за развитие на селските райони", "Конкурентоспособност" и "Регионално развитие".
 
Впечатление прави, че радио "Фокус" е взело например 116 813 лева за "излъчване на 52 специализирани радио рубрики с продължителност до 10 минути в предаването "Фокус – Добър ден!" между 10.00 и 14.00 часа", както и 144 000 лева за абсолютно същото в друг времеви интервал, попадащ в първия - между 13.00 и 14.00 часа.
 
Мартин Батков взел поръчка за 938 хил. лв.
 
Свързваните с Пеевски и КТБ - ТВ7 и ББТ (вече Нюз7 – бел.ред.), които са известни с честата смяна на подчертано сервилното си отношение към управляващите, пък са заработили най-малко 1.8 милиона лева. Както и при другите медийни групировки, най-много договори са сключени по "Програма за развитие на селските райони".
 
Телевизията на икономическата групировка ТИМ "България он ер" е много назад от останалите, но в случая трябва да се отчете и доста по-малката аудитория на медията. Бизнестелевизията е получила общо 812 760 лева за помощта, която е оказала при информирането на българите за европейските програми. Отделно рекламната фирма "Бранд ню айдиъс", която е собственост на "България он ер", е взела други 322 000 лева.
 
С добра успеваемост се е отчел и братът на собственика на футболния "Левски" и в. "Стандарт Тодор Батков – Мартин Батков. Неговата "Грейн Адвертайзин" ЕООД е спечелила два проекта за по 671 925 лева. Притежаваната от фирмата "Грейн Мастър" пък е получила 938 252 лева по "Програма за селските райони".
 
Българската национална телевизия (БНТ) е продала програмно време за излъчване на клипове и е създала специализирани рубрики за 2.034 млн. лв. по почти всички оперативни програми. За същите дейности Българското национално радио (БНР) е изкарало 1 681 707 лв.
 
Със значителен брой договори на по-малки и по-внушителни суми се отличава "Компания за международни конгреси", която от организиране на семинари, информационни дни, провеждане на комитети по наблюдението на оперативната програма за регионално развитие и програмата за развитие на селските райони, както и за годишни конференции е взела 1 736 954 лв. От тази сума 1.013 млн. лв. са дошли накуп от ПРСР за кампания за информираност и публичност. "Компания за международни конгреси" има капитал от 5 хил. лв. и е притежавана Здравка Илиева Димитрова и Румяна Божидарова Кънева.
 
Друга фирма с 5 хил лв. уставен капитал на Розалина Атанасова Николова - "Меркурий 97" ЕООД е изкарала нелошата сума от 2.266 млн. лв. за информационни кампании, конференции, както и популяризиране на програмата за селските райони на занаятчийско изложение в Орешак.
 
Бизнесменът Красен Кралев с над 1 млн. лв. от европарите
 
Познатият като представител на партия "Новото време" Красен Кралев чрез свои фирми също е взел добри пари. Чрез "Сън аут ъф хоум медия" е получил три поръчки с идентични суми за общо 650 хил. лв, които са отишли за поръчка и изработване за билбордове по програмата за регионално развитие във Варна, Бургас, Русе.
 
Същата фирма е взела други 561 598 лв. по "Регионално развитие" за външна реклама на информационната кампания. Чрез "Маг Адвартайзинг" Кралев е взел 290 хил. лв. за изработка на информационни и рекламни материали по програма "Конкурентноспособност". По програма "Околна среда" обаче заедно с "Международни прояви" ООД, "БИК-Калини" и "Алфа Промо Тийм" са си разделили почти 1.984 млн. лв. за информационна кампания.
 
"Международни прояви" ООД, в което съдружници са десетина акционери, сред които и управителите Цветана Панкова и Боряна Коева, е изкарало отделно почти 792 хил. лв. "БИК-Калини" на Антоанета Пеева Желязкова освен в обединението с Кралев е играла с "Актив груп" на Моника Йосифова и с "Ламбарджиев Стандарт" за 520 хил. лв. за рекламно информационни материали по "Околна среда" и други 244 860 лв. пак по същата програма за информационни събития.
 
Макар и само с един договор от Програмата за развитие на селските райони, плевенската фирма "ЕА" АД е изкарала 840 хил. лв., с които е изработила, отпечатала и превела информационни материали за фермерите.
 
"Зенит адвертайзинг енд комюникейшънс" АД, управлявано от Добромир Дочев, който управлява и сдружение "Камара за визуална комуникация и защита на околната среда" заедно с Красен Кралев, е заработило 540 хил. лв. по "Регионално развитие" за организиране на "медия шоп". Свързаните помежду си "Консорциум за прозрачност и информация", Консорциум "Евроинфо" и "Златен век", са изкарали общо 1 335 640 лв.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional