Свободата днес и тук 06 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Стоян Радев: Правителството да остане, означава позорът на нацията да победи гордостта на нацията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стоян Радев, в. Дневник

В специалната тема на "Дневник" -  "Идеи за изход"  публикуваме и идеята на режисьора Стоян Радев за ефективност на протестите. Болдът в текста е на редакцията: 

"Вече ТРЕТА ГОДИНА продължават протестните искания за НЕЗАБАВНА ОСТАВКА на правителството"
шега на един протестиращ


Гражданската реакция е лекарство срещу инфекции във властта. Ако това лекарство се използва по неправилен начин, то води до резистентност - микробите не се влияят, лекарството спира да действа и дори става причина за нежелани противодействия, засягащи самия граждански организъм. Затова, казват, е важно лекарственият състав и дозировката да бъдат предписвани от компетентен лекар.

Подлъгващо е, когато първият прием на лекарството доведе до облекчаващ резултат, защото можеш да сметнеш, че с много от същото ще стигнеш до пълно излекуване
. И тук се появява опасността това "много от същото" да доведе до форма на резистентност, т.е. до липса ефект и, което е по-лошо, до обратен ефект. Оказва се, обаче, че вече си пристрастен към самото взимане на хапчето и, въпреки липсата на резултати след първоначалното облекчение, ти продължаваш по същия начин, ако ще и в своя вреда.

Но липсата на истинска лечебна стратегия само е научила инфекцията как да се справя с еднообразната атака срещу себе си
 и, за съжаление, е стартирала обратен процес, който не само обезсмисля лекарството, но и причинява колатерални щети.

И, както писах в статус, това, че стоиш на улицата, започва да пречи на ефекта от "излизането на улицата". Това, че дълго скандираш, убива съдържанието на скандирането.

Ако медицинската аналогия е затормозяваща, можем да си послужим и с друг прост пример. Има една детска игра, в която дълго повтаряш една и съща дума, за да се насладиш на ефекта от изчезването на нейния смисъл, от самото нейно изчезване и отиване някъде другаде. Сто пъти подред "къща" или "ваза" или каквото и да е. Работи безотказно при всяка дума, в това число "мафия" и "оставка". Вместо повторението да подчертае, да увеличи смисъла, то го унищожава. Обратно - пестеливата, внимателна употреба на езика може да го появи отново.

Пиша това, след като вчера беше 
широко разпространен един фрагмент от мое интервю, в което казвах, че, ако протестът не успее и управляващите запазят постовете си, това би означавало позорът на нацията да победи гордостта на нацията. Работата е там, че успехът на протеста зависи повече от нас, отколколкото от тях, нали така? Ако ние не знаем как да проведем лечението и предизвикваме резистентност, или пък просто като в детска игра повтаряме едно и също, докато напълно го изпразним от смисъл, кой ще бъде виновен за поражението?

На чия лекарска компетентност да се доверим, кой поет ще върне смисъла на думите ни?

Стана ясно, че 
не е сериозно да се очаква в рамките на протеста да се роди нова партия, която да представлява протестиращите в тяхната цялост.
 Исканията, освен основното, са разнопосочни и няма как да бъдат обобщени и сведени до стройна програма.

Това, което протестът трябва да роди, за да успее, може 
работно да бъде наречено Група за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции - ГАНДИ
 (абревиатурата изрича името на човека, станал олицетворение на ефективния ненасилствен протест). Тази група не трябва да включва много хора. Проблемът на Харта 2013 беше и този, че зад нея с подписите си застанаха хиляди и тя се превърна във Вавилонска кула, която по-скоро стана паметник на объркването, а не действаща структура. Състав над 11 човека прави футболната среща невалидна.

Групата за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции трябва да има една единствена задача - да фокусира енергията на протеста с цел постигане на основното искане: оставка на управлението и нови избори. Аргументите не трябва да се разпиляват в анализи на последващата ситуация. Трябва да бъде доказано само едно - 
каквато и да е последващата ситуация тя би била по-добра от сегашната, защото сегашната е лишена от всякакъв действителен ресурс и здрав смисъл
. В този ред на мисли членовете на групата взимат решения от страна на всички протестиращи и ги представляват пред институции и медии, без никакви опасения, че общите искания ще бъдат подменени.

Оформянето на групата 
не отменя
 провеждането на ежедневни масови протести - нека протестите продължат, тя само конкретизира посланието, за да достигне до неговото осъществяване.

Членове на групата могат да станат естествено очертаващите се разпознаваеми лица в рамките на протестните действия, които с експертизата си могат да изиграят необходимата ползотворна роля. Пишещият тези редове няма политически опит и в никакъв случай не претендира да бъде член. Напротив, той смята, че неговата конструктивна подкрепа се състои само в предложението, което този текст отправя към протестиращите.

Групата за Аргументиран Натиск върху Държавните Институции няма за цел да се превърне в партия
, а само да осигури възможността партиите да влязат в истински работещо взаимодействие - помежду си и в контакт с гражданите. Нейни членове могат да бъдат хора с различни политически пристрастия, изповядващи само общата принципна позиция по отношение на нуждата от здрав демократичен климат.

Всички въпроси, засягащи изборен кодекс, механизми за декриминализация, леви или десни перспективи, трябва да бъдат дебатирани в един разумен порядък след постигане на основната цел. Многообразието на предпочитанията не трябва да бъде задушавано, а осмисляно, с оглед бъдещето упражняване на информиран избор.

Защото 
няма друга победа освен тази, на изборите оттук нататък гражданите да проявяват сериозна активност и упорито да упражняват контрол върху тези, които те са избрали.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional