Свободата днес и тук 28 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Екозащитници уличиха властта в двойствен стандарт при защитените зони

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Управляващите бяха уличени в двойствен стандарт относно опазването на дивата природа от екокоалицията "За да остане природа в България“. Тя обърна внимание в петък, че на фона kd намеренията на парламента да създаде Национален парк "Българско Черноморие", включващ десетте останали девствени морски плажове, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обжалват отмяната на устройствения план на община Царево, предвиждащ застрояването на цялото крайбрежие на природен парк "Странджа".

 
"С други думи, изпълнителната власт вчера заяви, че подкрепя застрояването на две трети от един вече съществуващ природен парк по Черноморието", пише в съобщение на организацията.
 
Природозащитниците заявиха също така, че най-бързата и адекватна защита на дивите места по българското Черноморие е да бъдат публикувани отлаганите на два пъти от предишните правителства и забавени заповеди за обявяването на 19 терена за защитени зони от европейската екомрежа НАТУРА 2000. Едва след това тези зони може да бъдат обединяване под шапката на един национален или природен парк, смятат в екокоалицията.
 
"Защитените зони включват всички диви места по Черноморието независимо от тяхната собственост – държавна, общинска и публична. Изискване на Европейската комисия е техните режими да осигуряват тяхното опазване и с техните заповеди могат да се въведат най-подходящите и строги режими", посочват от "За да остане природа...".
 
От там припомнят, че частни собственици на земи и гори могат да бъдат компенсирани за пропуснати ползи от ограниченията чрез европейски програми. Проектите за заповеди се предлагат от Министерство на околната среда и водите, публикуват се за един месец на интернет сайта на МОСВ и след проведено обществено обсъждане екоминистърът издава заповед, която е необжалваема. Ако забавянето на публикуването на тези заповеди се удължи, Европейската комисия може да заведе и съдебно дело срещу България, предупреждават природозащитниците.
 
Те припомнят, че идеята за обединяване на защитените територии и зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 в голяма защитена територия по Черноморското крайбрежие (например природен или национален парк) дойде след скандала с продадените в последните дни на миналата година от земеделското министерство пясъчни дюни в Несебър в противоречие със законовите изисквания и на много занижени цени спрямо пазара на земите.
 
"За да се създаде голяма защитена територия, която да опазва най-съхранените и представителни екосистеми на Черноморския биогеографски район по българското крайбрежие, държавата трябва да възстанови собствеността си върху някои територии, които по закон са били държавна собственост, но са били незаконосъобразно приватизирани или заменени", посочват от коалицията.
 
Те дават пример с дюните на Камчийски пясъци, Несебър, Ропотамо, Корал и земи в археологическия резерват Яйлата, уточнявайки, че този списък не е изчерпателен. В България има множество започнати и противозаконно незавършени процедури за обявяване на нови природни паркове и други защитени територии, посочва организацията. Тя обръща внимание и на това, че според българското законодателство националните паркове са защитени територии, в които цялата собственост е изключителна държавна, докато природните паркове включват различна собственост – държавна, общинска, частна, църковна.
 
"За да остане природа в България" изразява изключителното си безпокойство от това, че продължава практиката по приемане на решения без предварителното им огласяване и обсъждане и припомня, че през последните три седмици десетки хиляди хора протестират за повече морал в политиката и управляващите не трябва да забравят това.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional