Свободата днес и тук 10 Декември 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Реформаторският блок" представи "начала" на своето обединение

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

В първата си обща декларация, озаглавена "Начала на обединение на реформаторския блок", петте влизащи в него партии представиха официално принципите и целите, които ги свързват.  Те заявиха готовност да изградят "отворен формат от политически партии, неправителствени организации и активни граждани" и обявиха 12 принципа, необходими за изграждането на "стабилна и модерна обществена среда".

Декларацията е подписана от "Движение България на гражданите", от "Демократи за силна България", от "Зелените", от Народната партия "Свобода и достойнство" и от "Синьо единство".

В документа се казва, че повече от 20 дни България протестира срещу олигархията и сливането на политиката с мафията, което разяжда отвътре страната ни.

Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии, се посочва още в декларацията. В нея се заявява, че се увеличава пропастта между партиите в парламента и активните хора на България.

"Ние гражданите по площадите творим история, а тези, залостили се зад стените на собствените си грехове, изпадат в параноя, твърдейки, че срещу тях имало заговор и какво ли още не", заявяват представителите на петте партии.

Според тях протестите демонстрират решимостта на българите да отхвърлят мафиотския модел на управление на БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака" и допълват, че е нужна мощна гражданска и политическа алтернатива на статуквото.

В декларацията си партиите от "реформаторския блок" са посочили 12 цели, необходими за изграждането на модерна и справедлива обществена среда, като първата от тях е за нови изборни правила, гарантиращи честни избори. Необходими са също прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите, както и освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархически зависимости, заявяват от "реформаторския блок".

"Това, което искаме да направим с реформаторския блок, е много повече от поредното обединение на дясното", заяви заместник-председателят на ДСБ Петър Москов.

"Нашето разбиране е, че в момента има ясна разделителна линия между партиите в Народното събрание и тези отвън. Парламентарните партии не могат да решат тежките и сериозни проблеми, пред които е изправена България - мафиотизиране и нефункциониране на държавните институции. Те осъществиха този модел на мафиотизирано управление. Днес слагаме разделителната линия между нас и тях и това ни обединява в този реформаторски блок", заяви секретарят на ДБГ Йонко Грозев

Нашата цел е да сменим това правителство, то да си отиде и да има предсрочни избори. Това заяви Андрей Ковачев от "Зелените". "Изграждаме ясна и широка платформа какво да случи в България и искаме да приобщим неправителстевния сектор", добави той. А Йонко Грозев съобщи, че се провеждат активни разговори и с неправителствени организации. Имаме тяхната готовност и желание да ни предоставят експертизата и енергията си, каза той.

Заместник-председателят на ДСБ Петър Москов отхвърли твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партиите от "реформаторския блок" са проект, свързан с Цветан Василев и Корпоративна търговска банка /КТБ/. "Ние сме хората, които неколкократно заявяваха, че ГЕРБ бяха тези, които формираха този Франкенщайн около КТБ и Делян Пеевски, и това, че сега го използва БСП, е проблем на ГЕРБ, а за нас е проблем, че той съществува", заяви Москов.

По повод на коментара на Бойко Борисов за "реформаторския блок", Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" заяви, че това е "мафиотски тип на поведение, при което удряш, а след това предлагаш мир".  "Борисов се опитва да раздели участниците в обединението, като хвърля обвинения върху ДСБ, за да гледат останалите партньори подозрително на тях - като на троянски кон. Не, Борисов няма да успее с този си подход", подчерта Грозев.

Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов поздрави новоизбрания председателя на СДС Божидар Лукарски и заяви, че "на него му предстои да изпълни със съдържание промяната в СДС".

Попитан за евентуално участие на СДС в обединението, той каза, че очакват от новия председател да осъществи промяната в СДС и така да заслужи доверие.

Ето и пълният текст на представените в неделя „НАЧАЛА НА ОБЕДИНЕНИЕ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК”

Вече повече от 20 дни България протестира срещу олигархията и сливането на политиката с мафията, което разяжда отвътре страната ни. Демокрацията в България не работи, защото икономически и престъпни групировки контролират големите партии. Гражданите на България са отвратени от израждането на политическата система във фасадна демокрация. Зад парламентарно представените днес политически сили стоят едни и същи олигархични интереси. Точно те, а не общественият интерес, определят решенията и политиките на управляващите.

Гражданите на България са отстранени от собствената си държава, а нейните институции са впрегнати да работят срещу тях. Интересите на групировки и олигарси подчиняват и корумпират цялата държавна машина, овладяват ресурсите и унищожават правовия ред, конкуренцията и свободната инициатива. Дългогодишната власт на олигархични кръгове, на които Делян Пеевски и Цветан Василев са само лицата и регионалните монополи, за които ТИМ е само пример ни превръща в най-бедните в ЕС.

България се откъсна от цивилизационния път на Европа, с което се превръща в проблем за европейската общност. Правят се достатъчно ясни стъпки, които предпоставят проблеми с членството ни в НАТО и ЕС.

Увеличава се пропастта между партиите в парламента и активните хора на България. Ние гражданите по площадите творим история, а тези залостили се зад стените на собствените си грехове изпадат в параноя, твърдейки, че срещу тях имало заговор и какво ли още не. Протестите демонстрират решимостта на българите да отхвърлят мафиотския модел на управление на БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака. Нужна е мощна гражданска и политическа алтернатива на статуквото.

“Обединението прави силата” – ние създаваме обединение на гражданското общество срещу мафията.

Това е възможно. Чрез осъзнато усилие за изграждането на широк Реформаторски блок, отворен формат от политически партии, неправителствени организации и активни граждани.

Нашата цел е изграждане на модерна и справедлива обществена среда чрез:

Нови изборни правила, гарантиращи честни избори.

Прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите. Целево финансиране, гарантиращо конкурентност и политическо представителство на българските граждани.

Освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости.

Безкомпромисно преследавне и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.

Изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративните и политически итереси.

Прилагане на стриктни  антимонополните правила за защита на конкуренцията, свободната инициатива и интересите на потребителите.

Равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Ново законодателство, гарантиращо изваждането на мафията от тях.

Деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители. Премахване на партийните и роднински назначения.

Включване на инструментите на пряката демокрация и гражданския контрол при вземането и изпълнението на решения на централно и местно ниво.

Остро противодействие на опитите за разделение на българската нация и противопоставяне на етнически или религиозен принцип.

Премахване на медийните монополи и прозрачност на медийната собственост, като гаранция за свободата на словото.

Опазване на българската природа и богатствата й чрез стриктно ново законодателство.

Вярвяме, че единственият начин да разрушим мафиотско-олигархичното статукво в България е чрез обединение на усилията на партии и граждани. В името на върховенството на закона.

Днес правим първата стъпка.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional