Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Скандал с докторска титла за краля на Газпром А. Милер

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

Алексей Милер
Неочакван скандал предшества идването на шефа на гиганта Газпром Алексей Милер в България. От Университета по архитектура, строителство и геодезия обявиха, че скъпия гост ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза”. 
Щели да присъстват министри, депутати и руски дипломати. Удостояването на г-н Милер с почетната титла е скандално и в крещящо нарушение на академичната процедура, алармираха хабилитирани лица от ВИАС пред Фрог нюз. Те обясниха, че ректорът проф. Красимир Петров е действал по политически подбуди, игнорирайки напълно университетския правилник.  В т. 17 от този правилник е записано, че „Академичният съвет присъжда почетното звание „доктор хонорис кауза”. Това става за научен принос и големи заслуги в дадена област, близка до тази на съответния ВУЗ. Такава процедура във ВИАС обаче се е провела по доста съмнителен начин. Предложението е дошло от Геодезическия факултет (лектора е от този факултет). Номинацията обаче не е направена по съответния ред с гласуване, а са събирани подписите на съответните лица в движение. След това вместо да се проведе Академичен съвет, който да предложи процедура за удостояването на Милер за почетен доктор, направо е оповестено, че в понеделник, 8 юли, в 14,30 ч. той ще бъде удостоен със званието. Обикновено процесът на удостояване продължава поне месец и половина, а във ВИАС са я съкратили до няколко дни.  Освен това никъде не са обявени мотивите, т.е. заслугите на Алексей Милер към ВИАС, та да му се връчи титлата. Това по същество е грубо нарушение на академичния правилник и на процедурата по удостояване на заслужили личности с високото отличие, коментират запознати. Те припомнят, че от цяла Европа Газпром продава най-скъпия газ именно на България и е най-малкото странно удостояването на Милер с титлата.

 

Шефът на руската газова компания „Газпром” Алексей Милер пристига на еднодневно посещение в София в понеделник за среща с премиера Пламен Орешарски. Основната тема на разговора ще бъде газопровода „Южен поток”. 

По план строителството на газопровода трябваше да започне в средата на лятото на българска територия. Това все няма как да стане, защото проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително. Българският енергиен холдинг притежава половината проектна компания за изграждане на „Южен поток” у нас. 

Очаква се цената на тръбата да бъде около 3 млрд. евро, като България се е уговорила да не инвестира нищо, но и да не взема транзитни такси в продължение на 15 години. Не е ясно тази договорка на предишното правителство дали ще остане в сила. След построяването на тръбата ще бъде спрян газопроводът, по който България получава природен газ в момента и който минава през Румъния.

Само преди дни любимите състезателни коне, притежание на Милер, участваха в надбягвания за Купата на президента на Русия. Основен конкурент на Милеровите коне бяха тези на президента на Чечня Рамзан Кадиров.

 

Алексей Милер е роден през 1961 г. в Ленинград. Завършил е икономика.

Бил е заместник министър на енергетиката на Русия. Председател на Газпром.

Награждаван е с медали на Армения, Унгария, Южна Осетия, Виетнам, Казахстан и др.

 

Преди две години и сегашният президент на Русия Владимир Путин бе забъркан в скандал с почетното докторско звание. Той бе предложен от ректора на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий” за титлата „доктор хонорис кауза”. Избухна обаче грандиозен скандал, тъй като не е прието политици да бъдат удостоявани със званието, освен това никой не можа да отговори на въпроса, какви са заслугите на Путин за университета в старата ни столица.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional