Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Посланиците на Франция и Германия: Чуйте гражданското общество

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.vesti.bg

Посланиците на Франция и Германия приветстват решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика

 
Матиас Хьопфнер, посланик на Германия (вляво) и Филип Отие, посланик на Франция
 
Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите, се казва в обявената днес съвместна позиция на посланиците на двете страни в София.

Филип Отие, посланик на Франция, и Матиас Хьопфнер, посланик на Германия, подчертават специално демонстрирания в България "отказ от олигархичния модел".

"Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера", пишат дипломатите.

И още:

"Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности

- компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск - е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури.


В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност.

Демокрацията не може без плурализъм на медиите.

Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции", се подчертава в текста.

Двамата посланици напомнят, че "принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор".

И отбелязват: "Олигархичният модел не е съвместим с него нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на "държава в държавата".

Техни превъзходителства Филип Отие, посланик на Франция, и Матиас Хьопфнер настояват в България да бъде чуто гражданското общество.

Настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България,

пишат те.

"Обратно, тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес. Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето", се казва в съвместната позиция.

Специално се отбелязва, че уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество.

И се добавя: "Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България.

Изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото."

Посланиците на Франция и Германия

приветстват решителността на президента Плевнелиев

да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика.

"Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение", заявяват дипломатите.

В техния текст се изтъква, че парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него.

"За сметка на това проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава-членка на Европейския съюз.

И е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани от момента, в който са в разрез със закона", заявяват от името на своите правителства посланиците на Франция и Германия в София.

Накрая се добавя, че доброто управление на страната е в интерес на всички българи. Но също така е в интерес и на всички европейци в качеството им на данъкоплатци.

Защото около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци. Защото нашите икономики са взаимно обвързани. И просто защото нашите съдби занапред са свързани, напомнят дипломатите.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional