Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Олигархичните зависимости могат да бъдат преборени и без Велико Народно събрание

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Никола Лалов, http://www.mediapool.bg/

 

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не трябва да се прибързва със свикване на Велико Народно събрание, като според него това не трябва да става преди да бъде постигнат консенсус какво да се промени в Конституцията. Държавният глава посочи, че за това са необходими поне две години, в които да бъдат подготвени ясните корекции в основния закон.
В противен случай държавата може да бъде вкарана в сериозен хаос.

"Олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико Народно събрание... То е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него. Ние често се вторачваме в техниката на правенето на нещата, заливаме хората със закони и вярваме, че сега едно Велико Народно събрание ще пренареди всичко и нещата ще станат много по-добре. Истината е, че законите ни в момента са европейски и че голямата промяна зависи от милиони български граждани и от техните политически представители", каза Росен Плевнелиев.
 
Един от двата големи български синдиката – КС "Подкрепа” в неделя поиска президентът да отправи искане за свикване на Велико Народно събрание, а парламентът да направи дебат и да се произнесе или ще предприеме общонационална стачка.
 
Преди ден пък лидерът на най-голямата партия в момента ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите от партията му биха се върнали в парламента, ако се пристъпи към дебати за свикването на Велико Народно събрание. Призиви за това се чуват и сред протестиращите, както и сред определени представители на повечето партии.
 
"Нека ясно си дадем сметка, че Великото Народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре, Великото народно събрание може и десет години да е в парламента. Те могат да отговорят на един единствен въпрос и той е "Какво променяме в Конституцията?". Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос", каза още Плевнелиев и добави, че според него президентската република не е решение за България.
 
Той се надява, че тези, които подпишат евентуалната подписка за негов импийчмънт, да не са повлияни от партийни интереси.
 
След като Плевнелиев обяви в специално изявление, че вижда изхода от заплетената ситуация в страната в провеждането на парламентарни избори, от "Атака" обявиха, че започват консултации за отстраняването му, а БСП и ДПС остро го критикуваха.
 
Левицата обаче не подкрепи идеята за импийчмънт, а от ДПС все още не са се произнесли по въпроса.
 
"През последните месеци доказах с действията си, че съм независим. Основното послание в изявлението ми беше да не се бойкотира народът, а да работим заедно. След като се изсипаха толкова много критики, значи посланието ми проработи", посочи Росен Плевнелиев.
 
"Надявам се повечето хора да прочетат думите ми и тогава да преценят дали да сложат подписа си. Много е важно всеки да направи своята стъпка. В петък посочих, че решението за нацията не може да дойде от Брюксел или от ЕС, ние сами ще изковем нашата демокрация”, каза още държавният глава.
 
Президентът Росен Плевнелиев във вторник посети Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование – 12 юли, и 134-годишнината от създаването на българската гвардия.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional