Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мафиотизирана България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Юрген Рот, Дойче веле

 

Днешният български бунт е без аналог. Вече близо месец десетки хиляди българи излизат всеки ден на улицата. Допреди 14 юни човек трудно можеше да си представи, че подобен граждански отпор е възможен, посочва германският разследващ журналист Юрген Рот. Преди няколко години той разбуни духовете с книгата си "Новите български демони", в която става дума за топлата връзка между политиката и организираната престъпност в България.

Зад събитията, принудили бившия премиер Борисов да подаде оставка, Юрген Рот вижда дългата ръка на Кремъл. От една страна хората излязоха да протестират срещу неговото управление, защото вече не искаха да търпят бедността и мизерията. От друга страна Борисов беше изнудван и не му остана нищо друго, освен да подаде оставка. Думата "изнудване", която Борисов спомена и при последното си гостуване в Германия, по изключение не е пресилена. В Берлин обаче никой не обърна внимание на този факт - заради политическия опортюнизъм спрямо изнудвача Владимир Путин, който не можеше да гледа как американски компании инвестират в България, за разлика от неговия Газпром.

Искрата, която възпламени България
 
Оставката на Борисов предизвика нови избори, които обаче не доведоха до развръзка, а само влошиха вътрешнополитическата ситуация. Коалицията между социалистите и партията на етническите турци, сформирана с любезното съдействие на дяснорадикалната "Атака", беше искрата, която възпламени уморените от демокрацията български граждани. Защото новото българско правителство е просто един вид римейк на старите мафиотски клики, които за последните 20 години успяха да доведат страната до пълен морален и икономически упадък. 

Българите осъзнават това - и затова сега са на улицата. Повечето от тях вече не вярват на политическата класа. Те помнят провалите на всички управлявали досега партии, а най-пресни са спомените за управлението на Борисов, по време на което депутатите от ГЕРБ бяха заети най-вече с това да бранят властта си. Благото на народа ги интересуваше слабо. И ако сега една част от тях тръгват да правят нова партия, това си е чиста проба лицемерие. Българите едва ли ще се хванат на тази въдица, посочва Юрген Рот.

Точно поради тази причина протестиращите настояват не само за оставка на новото правителство, но и за окончателно прекъсване на топлата връзка между държавата и мафиотските структури. Те искат морал и социална отговорност в политиката, искат истинска демокрация. Това осъзнава и президентът Росен Плевнелиев, който призова управляващите да престанат да игнорират протестите. Според Плевнелиев новите избори са единственият изход от сегашната криза.

Изненадата

Така ли е обаче наистина - при положение, че големите партии се занимават предимно с клиентелизъм, а евентуалните алтернативни партии нямат никакъв шанс да бъдат чути? И как точно българските граждани да бъдат информирани, след като медиите са в ръцете на шепа съмнителни милионери, които нямат интерес от каквито и да било промени в българското общество?

И все пак: българското гражданско общество най-сетне се събуди. Рано или късно то ще се погрижи за това България да се превърне в истинска демокрация. Пътят дотам обаче е дълъг. Страната има нужда от дълбока реформа на властовите структури. А те от своя страна ще се съпротивляват - това е повече от ясно. 

Ясно е обаче и друго: въпросните властови структури може и да са разчитали, че Европа ще продължи да си затваря очите. Но не са предполагали, че българският народ е способен да се надигне по един толкова категоричен начин, казва в заключение германският разследващ журналист Юрген Рот.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional