Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Германският депутат Ханс-Петер Уул призова ЕК да се намеси: Организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

 

Германският депутат Ханс-Петер Уул обяви, че "организираната престъпност и олигарсите се готвят да плячкосат" България и призова Европейската комисия да не наблюдава безучастно тези процеси, а да се намеси незабавно.

Ханс-Петер Уул, председател на работната група "Вътрешни работи" към Бундестага, в официално писмо до германския еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, с копие до членовете на Европейския парламент, посочва, че продължаващите вече седмици демонстрации и протести в София срещу правителството на премиера Пламен Орешарски, свидетелстват за тежките вътрешнополитически сътресения в страната, след провелите се предсрочни избори през май, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в петък.

"По скандален начин, още в началото на мандата си, новото българско правителството опита да предприеме мерки, чиято ясна цел е, да обезсилят правовата държава и борбата с организираната престъпност. Възлагането на полицейски функции на контраразузнавателната служба ДАНС - на което гледаме с подозрение, тъй като германската традиция не приема подобно сливане на полицейски и разузнавателни функции, е част от тези мерки на правителството. Такъв беше и опитът му да назначи - при това не в рамките на обичайната процедура - противоречивия медиен предприемач Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Едва след избухналите граждански протести той се отказа от поста си", пише в писмото Ханс-Петер Уул.

Германският депутат настоява европейските институции, основно Комисията, да реагират на кризата в членката на ЕС България и да порицаят, и санкционират ясно подкопаването на правовата държава.

"Трансграничното сътрудничество между службите за сигурност е съществен елемент от Пространството на свобода, сигурност и правосъдие. Ако обаче надеждното сътрудничеството с българските служби за сигурност вече не е възможно, тъй като те отчасти са свързани с организираната престъпност и отсъстват принципите на правовата държава, то следва това сътрудничество да бъде преустановено, докато всички отворени въпроси не бъдат задоволително изяснени", подчертава Ханс- Петер Уул.

Той призовава Съвета за правосъдие и вътрешни работи да изрази становище и да вземе съответно решение. Членът на Бундестага изказва своята голяма загриженост и от факта, че "в членката на ЕС България, едно правителство е избрано с индиректната подкрепа на един отявлен антиевропеец и противник на ромите".

В писмото си до еврокомисаря Йотингер Уул обяснява, как партийният лидер на дясноекстремистката партия "Атака" Волен Сидеров помогна на новото българско правителство, оглавено от социалистите, да дойде на власт.

"Така отсега нататък, то зависи изцяло от неговата благосклонност. Това е фатален сигнал за една държава, от чиито усилия да интегрира представители на ромската общност в обществото и да спре миграцията по бедност, са засегнати благоденствието и единството на целия Европейски съюз", казва германският депутат.

Ханс-Петер Уул очаква Мартин Шулц, като президент на Европейския парламент и най-високопоставен представител на европейските социалисти в Европарламента, да получи уверение лично от председателя на българските социалисти и ПЕС, "че в бъдеще правителството в членката на ЕС България няма да продължи да бъде зависимо от десни екстремисти".

Германският депутат отправя призив към ЕК "да вземе всички необходими мерки, с които да предпази България от ситуации подобни на тези в Румъния, или дори в Украйна".

Ханс-Петер Уул алармира още, че съществува опасност, досегашните успехи на България при реформиране на съдебната система и борбата с организираната престъпност, отразени в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, да бъдат провалени.

В заключение депутатът от Бундестага заявява, че "мъчителното стабилизиране на страната от ЕС не трябва да остане напразно" и моли настоятелно Гюнтер Йотингер да запознае еврокомисарите по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом с необходимостта от спешни действия в тази посока.

"Зюддойче цайтунг": Дипломатите също могат да говорят в прав текст

В същото време немските медии активизират интереса си към събитията в България. След пространната публикация на "Франкуртер Алгемайне Цайтунг", озаглавена "Гражданите срещу мафията", "Зюддойче цайтунг" пише в петък за острите критики на немския и френския посланик в София към правителството "Орешарски".

"Всеки ден ритуалът е един и същ. От почти един месец в София хиляди хора протестират и предиобед, и вечер в центъра на града срещу новото българско правителство и срещу политическата система", започва кореспонденцията си Клаус Брил.

Заглавие "Дипломатите също могат да говорят в прав текст" визира изразената с безпрецедентна откритост и недвусмисленост позиция на посланиците на Германия и Франция в подкрепа на продължаващите близо месец протести с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Демонстрантите на всекидневните протести в София обвиняват своите политици, че са довели страната им до ръба. Германският посланик в България подкрепи протестите, с което ядоса правителството, се посочва в обобщаващото подзаглавие на публикацията на "Зюддойче цайтунг".

Германският журналист, който е присъствал на 28-ия ден на протестите, описва сутрешното кафе пред парламента и замерването на сградата с яйца и домати. Той пише и за песните и скандиранията на хората с искането за оставка на кабинета, воден от "безпартийния финансов експерт Пламен Орешарски и доминиран от социалистическата партия".

След това Брил описва впечатленията си от вечерните протести и блокирането на "Орлов мост" от повече от 10 000 протестиращи, които полицията описва като 5000. Исканията са едни и същи – според гражданите правителството действа в интерес на различни олигарси и икономически престъпници и е корумпирано, пише Брил и допълва, че заради блокадите и протестите страната е на прага на неуправляемост.

Правителството е под все по-силен натиск, но въпреки това отхвърля идеята за оставка. Очевидно то разчита на това, че с увеличаването на температурата през традиционно почивния август, силите на демонстрантите ще намалеят и положението ще се успокои, коментира германският журналист.

"Вместо това нарастват и критиките от чужбина, заради което се стигна и до малък дипломатически скандал. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин прие в сряда в София посланиците на Германия и Франция – Матиас Хьопфнер и Филип Отие, след като двамата изразиха открита критика", продължава Брил.

Той посочва, че в обща позиция посланиците са изразили симпатията си към протестиращите, обяснили са, че в културата на ЕС няма място за олигархичен модел и са поздравили президента Росен Плевнелиев, който защитава демонстрантите и критикува управляващите. Двамата дипломати критикуват назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което предизвика протестите преди месец, както и медийния натиск на предишното правителство.

Според външния министър обаче, пише кореспондентът на германския вестник, проблемите, посочени от посланиците, са се развивали през годините и за тях не е виновно новото правителство. Брил цитира и думите на Вигенин, че България, като член на ЕС, очаква диалогът с европейските партньори да не се случва чрез медиите.

В същото време и бившият посланик на САЩ в България от 2002 до 2005 г. Джеймс Пардю даде интервю, в което говори за революция на достойнството и казва, че би се присъединил към протестите, ако беше българин. Според Пардю демокрацията в страната се намира в упадък, за което е виновно и предишното правителство на премиера Бойко Борисов, се казва в кореспонденцията на "Зюддойче цайтунг" от София.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional