Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Наистина непоносимо

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
София Велкова, Медиапул

 

С манипулирана справка за дължимия на бизнеса данък върху добавената стойност (ДДС) премиерът Пламен Орешарски оправда пред парламента нуждата от актуализация на бюджета за 2013 г., която смята да предприеме правителството.
 
В петък пред народните представители министър-председателят заяви, че реалният размер на неразплатения ДДС към средата на тази година е 776 млн. лева, което било три пъти повече от обичайното равнище и актуализацията на бюджета ще е знак към бизнеса, че ще му бъде изплатено всичко дължимо.
 
Изнесените данни се разминават с обявената само преди дни от финансовия министър Петър Чобанов информация, че към края на юни неразплатеният ДДС към фирмите е 315 млн. лв.
 
Въпреки това премиерът поиска на фона на тези данни "да чуя мнението на критиците на идеята за актуализация на бюджета". "Какво да правим - да сведем ли невъзстановения ДДС на обичайните нива и откъде да намеря тези 500 млн. лв.?", попита Орешарски. Той допълни, че за 2012 г. платените от НАП лихви по забави при възстановяване на ДДС възлизат на 25 млн. лв., а за първите 6 месеца на тази година сумата е 12 млн. лв., което било недопустимо.
 
Думите му предизвикаха реакцията на депутата от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова, която определи думите му като "абсолютна манипулация на цифрата".
 
"Ако искаше да бъде коректен, г-н Орешарски трябваше от тази сума да извади възстановения от данъчните за същия този период данъчен кредит и тогава разликата сигурно щеше да е 320 милиона или някъде около тази цифра", посочи тя пред агенция "Фокус".По думите й, ако се приложи методът на изчисление на Орешарски, то към края на 2008 г. когато той беше финансов министър, ще излезе, че не са били възстановени 1 млрд. лв. ДДС.
 
Сумата включвала и незабавено ДДС
 
От финансовото министерство потвърдиха пред "Сега", че предоставената от Орешарски справка включва както забавено ДДС, така и текущо деклариран за възстановяване данък, сроковете за който още не са изтекли. Оттам уточниха, че 319 млн. лв. от 776 млн. лв. са с изтекъл срок, а при 457 млн. лв. забава още няма. Според финансовото министерство обаче справката на Орешарски е по-пълна и точна и ще подобри контрола върху възстановяването на ДДС. Националната агенция по приходите отказа коментар.
 
Орешарски в петък се яви пред депутатите с отчет за свършеното през първия месец от управлението на кабинета, подчертавайки, че обикновено правителствата правят това едва на стотния ден, но сега нямало такова време, а и критериите за оценка са по-високи, отколкото когато и да било.
 
Финансовият министър Петър Чобанов, който също дойде в парламента, не се ангажира кога ще внесат актуализацията на бюджета, но подчерта, че това ще е знак за прекратяване на политиката на неразплащане с бизнеса. Подобна практика не може да бъде толерирана, тъй като тя допълнително натоварва и без това оскъдните ресурси на фиска, каза Чобанов.
 
Той увери, че когато "стане актуализацията, ще се види, че най-голяма част "разходи" ще бъде за разплащане на задълженията, които "висят" към бизнеса и трябва да бъдат покрити".
 
Правителството обяви изненадващо в началото на месеца, че ще актуализира бюджета, но срещна критики най-вече за това, че можа да обясни какво я налага, колко голяма е дупката, която трябва да се запълва и откъде идва тя.
 
Министърът повтори вече известния си аргумент, че приходната част на бюджета също не е разчетена добре. Имало, например, плащания, които ще бъдат извършени догодина и заради нормативни проблеми не са били разчетени тази година.
 
Освен това имаме очаквания за БВП с 1.5 млрд.лв. по-малък и по-ниско потребление с 1 млрд.лв, което също сериозно влияе върху данъчните приходи, продължи Петър Чобанов. Към това той прибави и данъка върху лихвите, от който били събрани 29 млн.лв., при разчетени 132 млн.лв. Една проста екстраполация показва, че най-много от това перо могат да бъдат събрани 70 млн. лв., тъй като банките приспособявали, по думите му, своето поведение.
 
При актуализацията се запазва общият размер на дълга т.е. държавата няма да задлъжнява допълнително над предвидения размер за 14. 6 млрд.лв. в края на годината, увери още Чобанов. Просто там има един буфер за новоемитиран дълг, чиято гъвкавост в момента е изчерпана, поради емисията от 800 млн.лв., и затова се налага известна актуализация, за да може през първите месеци на следващата година да имаме резерв да попълваме фиска, тъй като тогава ни очакват сериозни плащания по външния дълг, разясни мотивите на кабинета финансовият министър и повтори, че след актуализацията дефицитът ще е 2% вместо заложените 1.3 на сто.
 
Петър Чобанов кани на среща Симеон Дянков и другите си предшественици
 
Процедурата изисква въпросът да бъде поставен на обществено обсъждане, каза Чобанов. В четвъртък, например, той е разговарял с представители на неправителствения сектор и академичните среди. На тази среща имало критики и конструктивизъм.
 
Петър Чобанов съобщи, че обмисля да покани на среща своя предшественик Симеон Дянков, както всички други предишни свои колеги, на която да обсъдят ситуацията, включително и актуализацията на бюджета, и да чуе тяхното мнение.
 
Той не знае дали инициативата ще се развие в клуб за дебат по актуални теми. Който намери за добре, че ще може да бъде полезен, е добре дошъл, каза Чобанов.
 
Свършеното за първия месец
 
В отчета си пред парламента Орешарски отчете ежедневно пропагандираните от управляващото мнозинство мерки, които трябва да убедят обществото, че правителството върши полезна работа и не трябва да подава оставка, за която вече 29-ти ден настояват десетки хиляди протестиращи в София.
 
Орешарски каза, че са предотвратили риска от повишаване на тока с 20-40% и с гласуваните от НС законови промени дали възможност да се освободи износът на електроенергия, да се понижат цените за битовите потребители и да се стабилизират потоците в системата.
 
Премиерът отчете също увеличението от 240 на 310 лв. на парите за отглеждане на дете до 2 г., както и увеличената помощ за семействата с първокласници от 150 на 250 лева.
 
Разширен бе и кръгът на хора с достъп до целевите помощи за отопление. Мярката ще обхване нови 60 000 ползватели. Друга активност на кабинета бе насочена към овладяване ръста на безработицата и подпомагане реализацията на младите хора, като беше подготвен пакет от младежки инициативи с нови мерки за насърчаване на младежката заетост, каза Орешарски.
 
Подготвяме промени в Закона за обществените поръчки, за да се обезпечи по-лесен достъп за малките и средни фирми и повече обективност при търговете, разработват се мерки за защита на потребителите от монополни структури и ще бъдат предложени адекватни законови изменения, продължи да изрежда министър-председателят.
 
Подготвят се промени в режима на единната сметка за плащане на задължения към бюджета чрез предоставяне на избор на лицата при плащане на данъци или осигуровка. НАП ще предоставя автоматично информация на лицата при промени в данъчно- осигурителната им сметка.
 
Разработени са мерки, които да овладеят тенденциите към необявяване на вътрешнообщностни доставки и отбягване плащането на ДДС, с което да се подобри събираемостта на приходите и да се отслаби нелоялния натиск върху производството.
 
Стартирани бяха проверки на вноса на селскостопанска продукция. Те ще продължат да се извършват периодично на случаен подбор и ще обхванат и други търговски складове и тържища.
 
Премиерът каза, че са предприети и мерки за ускорено усвояване на европейските фондове.
 
Работна група подготвя Националната здравна стратегия, целта е през втората половина на юли документът да бъде изпратен в Световната банка за рецензии и бележки
 
Разработваме концептуални насоки за реформиране на Българската банка за развитие, така че тя да бъде в състояние да предложи продукти за стартиращ, малък и експертно ориентиран бизнес, каза Орешарски.
 
Работна група подготвя мерки за подобряване на управлението на държавните фирми. Ще се възстанови Съветът за децентрализация. На интернет страницата на МС е създадена кутия или секция за предложения за мерките, които трябва да предприеме кабинетът като основа за широка обществена дискусия.
 
Ясно чуваме исканията на протестиращите, надявам се да се запознаят с този отчет
 
Ще продължим работата по изпълнение на пакета от спешни и неотложни мерки в усилията да нормализираме управлението на страната и да подобрим условията на живот, каза Орешарски. Уверявам ви, че както аз така и колегите ми от кабинета ясно чуваме исканията на протестиращите – и тези от февруари, и тези от сега. Изразявам надеждата, че те също ще се запознаят с този отчет, заключи премиерът.
 
Правителството, както и подкрепящите го партии БСП, ДПС и "Атака", се опитват да вкарат протестиращите в разговор за конкретни мерки, но според протестиращите такъв разговор не може да има при положение, че хората въобще не вярват на управляващите. Според тях доверието е безвъзвратно загубено с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и макар назначението да бе отменено, то се тълкува като ясна индикация, че каквито и жестове да прави към социално слабите и бизнеса, това правителство е заложник на олигархичния модел и задкулисни зависимости.
 
Освен това, посочват критиците на властта, правителството съвсем не е програмно и експертно, както го обещаваха в началото, а спазарено между партийни и лобистки квоти.
 
Управляващите, разбира се, отказват да признаят такъв провал и се опитват да компенсират с ежедневно отчитане на успехи и обещания за нови.
 
Този петък те отново успешно запълниха парламентарния работен ден с пропагандни речи.
 
Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов изчете декларация, че това Народно събрание има да свърши много работа. Той определи като неуместни призивите за оставка и подчерта, че БСП продължава да подкрепя работата на правителството. Същото декларира и ДПС.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional