Свободата днес и тук 25 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Петко Сертов лично е искал подслушването на журналисти по делото "Галерия"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов, http://www.mediapool.bg/

 

С искане на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов е разрешено проследяване, подслушване, филмиране и пр. на журналисти и издатели, като поводът е поръчково подадена оперативна информация, че публикациите в съответните медии застрашават националната сигурност и може да има изтичане на информация от някоя служба. Това става ясно от публикуваните в петък документи от скандалната разработка "Галерия", която ще се запомни като една от "визитните картички" на кабинета "Станишев".

През 2009 г. Сертов категорично отрече пред издатели и главни редактори на водещи медии, че с неговия подпис са подслушвани журналисти. Дори каза, че ако това се установи, той ще си подаде оставката. Лъжата му остана в тайна още четири години, а междувременно той мина през постовете съветник по сигурността на премиера Бойко Борисов и шеф на антикорупционния център към правителството БОРКОР.

Извън този факт информацията за "Галерия" представлява малка част от цялостната разработка, която бе водена през лятото на 2008 година.

Самото публикуване, целящо да демонстрира политиката на откритост на ДАНС, не мина без гафове. В ранния следобед на сайта на ДАНС бяха качени общо 30 документа от разработкатата. Около 18 часа те бяха свалени, а 35 минути по-късно – отново качени.

Една от възможните причини за прибирането на документите е , че сайтът "Бивол" веднага показа колко непрофесионално ДАНС са премахнали личните данни на своите служители.

Началото е дадено от сегашния шеф

От разсекретените документи се вижда, че разработката е утвърдена от сегашния и.д. шеф на ДАНС Владимир Писанчев, което също се подозираше, но обществото може да си направи само изолирани изводи за мащаба на слухтенето. Това е гарнирано с кратко предисловие, в което се казва, че разработката е водена напълно законно. Комисията в предишното Народното събрание обаче стигна до друг извод. Според нея разработката е започнала без законен повод. Виновни не бяха открити.
Делото "Галерия" започна заради публикации на основно на сайта "Опасните", препечатани с малки промени във вестниците "Уикенд" и "Шоу". Малко по-късно журналистът Огнян Стефанов бе пребит с чукове след успешното "неутрализиране" на медията му.
Освен пикантерии за личния живот на президента Първанов и премиера Станишев, "Опасните" публикуваха информации за корупционни схеми по върховете на властта, включително и в ДАНС. Основният засегнат Алексей Петров, който тогава имаше функция на съветник с таен статут, но публикациите го осветиха. Преди да лъсне с работата си в службите Петров развиваше необезпокояван застрахователен бизнес и преподаваше в УНСС.
Още в първите месеци на управлението на ГЕРБ той бе арестуван, обявен за "Октопод", от който едва ли не тръгва цялата българска магия и даден на съд за рекет и изнудване. Делото му още цикли на първа инстанция.
ДАНС напомня, че прокуратурата е правила две проверки по "Галерия". Едната е била водена от военната прокуратура, която е проверявала дали секретарките на Петко Сертов и Румен Добрев (шеф на техническите операции) не подават информация на хора външни за ДАНС. Втората проверка бе водена четири години от Софийската градска прокуратура, но и тя не откри престъпление. Делото е върнато от държавното обвинение за архивиране в ДАНС през юни тази година.

Следените

Основната цел на подслушването са били журналистите и издателите от сайтовете"Опасните", "Фрогнюз", "Афера", както и вестниците "Уикенд" и "Шоу". Това са пребитият Огнян Стефанов ("Опасните", "Фрогнюз"), оръжейният търговец Младен Мутафчийски (издател на "Фрогнюз"), Веселин Данов (издател на "Афера"), Недялко Недялков (издател на "Уикенд"), Димитър Златков ("Уикенд") и Мартин Златков ("Уикенд").

Покрай тях в кориците на делото са попаднали множество други журналисти, политици, служители на ДАНС и МВР. Най-често споменавани са имената на тогавашния депутат от БСП Татяна Дончева, покойния вече бивш функционер на БСП Цвятко Цветков, двамата тогавашни големи шефове в ДАНС Петко Сертов и Иван Драшков, бившия шеф Национална служба "Сигурност" Иван Чобанов.

Проверяван за изтичане на информация е бил дори и сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев, тогава шеф на дирекция в ДАНС, а малко след "Галерия" – неин председател.

Началото на "Галерия"

Според официално съобщение на ДАНС делото е започнато и водено в дирекция "Сигурност на ДАНС", чийто шеф тогава е бил Владимир Писанчев. Официалното началото е дадено на 12 август 2008 г. по предложение на тогавашния председател Петко Сертов, но в публикуваните документи неговото име липсва.

Протоколът разкрива, че "Галерия" е открита по предложение на младши агент на ДАНС, а официалното разрешение е дадено от Писанчев. Следващият документ е справка от 28 август, в който са изброени водещите журналисти и собственици на вестниците и сайтовете, в които излизат материалите за ДАНС – "Опасните", "Фрогнюз", "Афера", "Уикенд" и "Шоу".

Официалната причина е, че има засилен интерес в медиите към дейността на институцията, а в някои медии изтича класифицирана информация на ДАНС. Затова се предлага да бъдат направениразпечатки на телефонните разговори на споменатите журналисти и издатели, за да се установи кои са техните източници на информация.

В публикуваните документи има исканията за изваждане на разпечатки на телефонните разговори на 23 мобилни телефона за три месеца назад. Срещу номерата няма посочени имена. Исканията до МВР са подписани от тогавашния зам.-шеф на ДАНС и са одобрени от тогавашния главсек на министерството Павлин Димитров. На кои хора са вадени разпечатки става ясно в анализите по делото.

СРС-ата на Сертов

Сред разсекретените документи има три искания и разрешения за подслушване. Исканията са подписани лично от Петко Сертов. Одобренията са дадени от тогавашния председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Те носят задължителния подпис на тогавашния вътрешен министър Михаил Миков, който има формалното задължение да разпореди техническото изпълнение на СРС-ата.

Първото СРС е на собственика на "Уикенд" Недялко Недялков. На контрол са поставени три негови телефона. Другите са на Мартин Златков и журналиста Димитър Златков. И в трите искания за подслушване се сочи, че има оперативна информация, че те получават информация от служители на ДАНС чрез посредници. Разрешението за тримата е от 1 септември 2008 г. за срок от 2 месеца. Любопитно е, че в разсекретените документи липсва искане за подслушване на Огнян Стефанов, който уж е сред главните заподозряни за контакти с хора от ДАНС.

Заплитането на контактите

Сред публикуваните документи има две почти еднакви справки, които трябва да обобщят извършената работа. Те най-вече служат за илюстрация колко души могат да бъдат прихванати покрай един подслушван.

Покрай Огнян Стефанов е подслушван Цвятко Цветков. Разпечатките от неговите разговори водят до контактите му със самия Петко Сертов, тогавашното пресаташе на ДАНС Зоя Димитрова (по-късно главен редактор на вестник "Галерия") и други хора от агенцията. Огнян Стефанов контактува и с Татяна Дончева, която от своя страна – отново с Петко Сертов, с Цветлин Йовчев и Иван Драшков. За период от три месеца, за колкото време са изкарани разпечатки от телефона на Дончева, тя е провела 126 разговора с бившия шеф на Национална служба "Сигурност" Иван Чобанов (тогава службата вече е част от ДАНС) и шест с Орлин Иванов, бивш шеф на Военното контраразузнаване.

Орлин Иванов от своя страна поддържа контакти със служители на ДАНС, които биха могли да издадат излязлата в медиите информация, сочат анализите. Същото важи и за Иван Чобанов, който е провел 220 разговора със служители на ДАНС, някои, от които на ръководни позиции. Справката миролюбиво допуска се, че Чобанов може да говори с тях на приятелска основа.

И справките започват с отбелязването на факта, че лично Петко Сертов е установил, че зад сайта "Опасните", който най-активно публикува информация за ДАНС, стои Огнян Стефанов. Установено е още, че към този сайт изтича вътрешна информация от ДАНС, която се използва за "негативни внушения" сред обществото за работата на ДАНС. Не се казва обаче какво точно престъпление е извършено.

"Част от изнесената информация отговаря на истината и тя е изнесена от вътрешни източници от различни отдели на ДАНС. Съществува обаче "център", който обобщава изтичащата информация", се казва в тези документи.

Заплахите

Ключов момент от публикуваните документи е уточнението, че тогавашният съветник на председателя на ДАНС и настоящ "октопод" Алексей Петров е звънял на Огнян Стефанов. В документите се казва, че журналистът възприема разговора за заплашителен. Веднага след него той провежда редица разговори с Татяна Дончева, Цвятко Цветков и адвоката си Ина Лулчева.

В справката се казва, че Младен Мутафчийски, който работи с Огнян Стефанов, също води разговори с високопоставени лица от ДАНС, но е малко вероятно да предоставя информация. Проверени са още контактите на четирима шефове на главни дирекции в ДАНС, включително на Цветлин Йовчев, но са оневинени.

Безславен край

Всичкото това слухтене, което документите разкриват частично, приключва безславно само два месеца по-късно, защото информацията на ДАНС тече отвсякъде. На 3 октомври Сергей Стаматов, новият шеф на дирекция сигурност в ДАНС след Писанчев, уведомява Петко Сертов, че делото "Галерия" е напълно компрометирано.

Причината е, че ДАНС засича неустановен мъж да се обажда на Неделко Йорданов и да му разказва почти всичко за делото. Мартин Златков и Люба Кулезич (и двамата тогава са в "Уикенд") също са засечени да си говорят, че имат представа, че се подслушват журналисти. Кулезич разказва, че се е обадила на Илияна Масева (вероятно се има предвид Елияна Масева, тогава депутат от ДСБ) с молба да й се каже кои са подслушваните журналисти. Масева й казва, че това е класифицирана информация.

Това е последният публикуван документ, който говори за някаква извършена работа по делото. То официално е прекратено на 27 май 2009 година. В началото на мандата на ГЕРБ, бившият премиер Бойко Борисов обяви, че делото ще бъде разсекретено, но това така и не се случи. В началото на мандата на правителството журналисти и общественици се обърнаха с отворено писмо към премиера Пламен Орешарски, за да изразят недоумение си от избора му да сложи Владимир Писанчев за и.д. председател на ДАНС. В писмото те искат и разсекретяване на разработките "Галeрия", за да се види каква точно роля е имал Писанчев и кои са попаднали сред подслушването.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional